Qatar-krise rullede længe før falske nyheder om terrorstøtte

Falske nyhedshistorier plantet af Rusland var med til, at flere lande i Mellemøsten tidligere på ugen afbrød alle diplomatiske forbindelser til Qatar, skriver CNN og flere danske medier. Men Qatar havde i forvejen et dårligt forhold til flere nabolande.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden


Den 23. maj bragte det statsstøttede nyhedsmedie Qatar News Agency (QNA) et par kontroversielle nyheder, hvor landets emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, blandt andet udtrykte sig venligt stemt overfor Iran.

De kontroversielle udmeldinger medvirkede til, at Irans ærkefjende Saudi-Arabien og flere andre arabiske lande tidligere i denne uge sløjfede de diplomatiske bånd til Qatar, indstillede al samhandel og transport, skriver CNN og flere danske medier. Landene anklager Qatar for at støtte terrorgrupper og ekstremisme.

Men QNAs nyheder var falske og var plantet hos nyhedsbureauet af russiske hackere, siger flere kilder i den amerikanske efterretningstjeneste ifølge CNN.

Er falske nyheder så skyld i, at der er opstået nye uenigheder i Mellemøsten? Nej, heller ikke den del er sand. Forholdet mellem oliestaterne har nemlig været dårligt i et godt stykke tid.

For går man tilbage til begyndelsen af maj afbrød allerede dengang både Saudi-Arabien, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain alle diplomatiske og trafikale forbindelser med Qatar, skrev blandt andet den amerikanske netavis Huffington Post den 5. maj. Og de fire stater er alle også en del af denne uges blokade mod Qatar, som de falske nyheder angiveligt har udløst.

At falske nyheder fra Rusland får Qatar-krisen til at blusse op afviser den amerikanske efterretningsekspert Malcolm Nance til faktatjeksitet snopes.com.

“Jeg tror ikke på, at de falske nyheder er skyld i krisen, og hvis nogen siger det, er det en belejlig måde at nedtone krisen på,” siger Malcolm Nance til snopes.com.

Også han peger på, at Qatar-krisen har rødder, der strækker sig længere tilbage end de falske nyheder fra Qatar News Agency.

I begyndelse af maj skyldtes blokaden Qatars støtte til den politisk-religiøse organisation Muslimske Broderskab, der vil omdanne Egypten til en islamisk stat, og at Qatar angiveligt har hjulpet Iran-støttede militser i regionen.

 

Forrige artikel Fem falske nyheder om terrorangrebet i London Fem falske nyheder om terrorangrebet i London Næste artikel Trump kan ikke bare trække USA ud af klimaaftale Trump kan ikke bare trække USA ud af klimaaftale
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.