Forskerne skal rykke ind på mediernes redaktioner

Der skal bygges bro til højrefløjen, samarbejdes på tværs af mediebranchen, og så skal forskere og journalister indgå en alliance, hvis falske nyheder skal bekæmpes, lyder nogle af anbefalingerne i en ny rapport.

 Højrefløjen skal involveres mere i diskussionen om misinformation, journalister og forskere skal arbejde mere sammen, og mere data fra de sociale medier skal gøres tilgængelig for forskning. Det er blandt andet opskriften på, hvordan falske nyheder skal bekæmpes ifølge en rapport fra de amerikanske universiteter Harvard Kennedy School og Northeastern University, der netop er blevet offentliggjort.

Rapporten bygger på en større undersøgelse af, hvordan misinformation spredes, og hvordan den kan imødegås.

Ifølge rapporten er misinformation i høj grad et problem blandt konservative og højreorienterede, fordi markante stemmer på højrefløjen ofte angriber de etablerede medier, og skaber mistillid til faktatjeksider og andre initiativer, der ellers forsøger at bekæmpe falske nyheder. Derfor går den første anbefaling på at skabe bedre dialog med højreorienterede institutioner, som eksempelvis den amerikanske tænketank Cato Instituttet.

Den anden anbefaling går på at styrke samarbejdet mellem medierne og forskerne. Et eksempel på det kunne være forskere, der tilknyttes mediehuse som in house-eksperter og samtidig har mulighed for at indsamle data til brug for deres forskning. Rapporten lægger også op til, at forskere opretter en wikipedia om aktuelle emner for, hvad der kaldes, pålidelige medier. Hensigten er, at opslagsværket skal gøre det nemmere for journalister at få adgang til pålidelig information og hjælpe mediehusene med at udkonkurrere falske nyheder der, hvor de især florerer, nemlig på de sociale medier.

Den tredje anbefaling går på, at de sociale medier skal være bedre til at gøre data tilgængelig for forskningsverdenen. De sociale medier er altafgørende for at forstå vores medieforbrug i dag, men det er ofte svært at få adgang til data fra diverse sociale medieplatforme, enten fordi platformene ikke er villige til at dele informationerne, eller fordi mængden af data er uoverskuelig, fremgår det af rapporten.

Du kan læse de to universiteters analyse i sin fulde længde her.

 

Forrige artikel And med kniv i hovedet er væk And med kniv i hovedet er væk Næste artikel "Der har udviklet sig en skinger ulighedsdebat i Danmark"
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.