Forskerne skal rykke ind på mediernes redaktioner

Der skal bygges bro til højrefløjen, samarbejdes på tværs af mediebranchen, og så skal forskere og journalister indgå en alliance, hvis falske nyheder skal bekæmpes, lyder nogle af anbefalingerne i en ny rapport.

 Højrefløjen skal involveres mere i diskussionen om misinformation, journalister og forskere skal arbejde mere sammen, og mere data fra de sociale medier skal gøres tilgængelig for forskning. Det er blandt andet opskriften på, hvordan falske nyheder skal bekæmpes ifølge en rapport fra de amerikanske universiteter Harvard Kennedy School og Northeastern University, der netop er blevet offentliggjort.

Rapporten bygger på en større undersøgelse af, hvordan misinformation spredes, og hvordan den kan imødegås.

Ifølge rapporten er misinformation i høj grad et problem blandt konservative og højreorienterede, fordi markante stemmer på højrefløjen ofte angriber de etablerede medier, og skaber mistillid til faktatjeksider og andre initiativer, der ellers forsøger at bekæmpe falske nyheder. Derfor går den første anbefaling på at skabe bedre dialog med højreorienterede institutioner, som eksempelvis den amerikanske tænketank Cato Instituttet.

Den anden anbefaling går på at styrke samarbejdet mellem medierne og forskerne. Et eksempel på det kunne være forskere, der tilknyttes mediehuse som in house-eksperter og samtidig har mulighed for at indsamle data til brug for deres forskning. Rapporten lægger også op til, at forskere opretter en wikipedia om aktuelle emner for, hvad der kaldes, pålidelige medier. Hensigten er, at opslagsværket skal gøre det nemmere for journalister at få adgang til pålidelig information og hjælpe mediehusene med at udkonkurrere falske nyheder der, hvor de især florerer, nemlig på de sociale medier.

Den tredje anbefaling går på, at de sociale medier skal være bedre til at gøre data tilgængelig for forskningsverdenen. De sociale medier er altafgørende for at forstå vores medieforbrug i dag, men det er ofte svært at få adgang til data fra diverse sociale medieplatforme, enten fordi platformene ikke er villige til at dele informationerne, eller fordi mængden af data er uoverskuelig, fremgår det af rapporten.

Du kan læse de to universiteters analyse i sin fulde længde her.

 

Forrige artikel And med kniv i hovedet er væk And med kniv i hovedet er væk Næste artikel "Der har udviklet sig en skinger ulighedsdebat i Danmark"
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.