Rasende Søren Espersen: Nu må man ikke længere sige han eller hun. Jo, du må!

Søren Espersen (DF) er i furore over en mail, som institutlederen ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet har sendt til underviserne. “Man må ikke længere sige ‘han/hun’", raser folketingsmedlemmet. Men det står der slet ikke noget om i mailen.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

En video har over weekenden spredt sig som en steppebrand på Facebook. Foran kameraet står politisk næstformand for Dansk Folkeparti, Søren Espersen. Han er iført en gul blomsterkjole og en lyserød hat. Og han er rasende.

“Man må ikke længere sige ‘han/hun’, man må ikke længere sige ‘mand/kvinde’, man må ikke længere sige ‘dreng/pige’. Hvad fanden er det, der foregår?!” Tordner en forarget Søren Espersen i videoen, der i skrivende stund er delt over 1100 gange og har modtaget mere end 2500 reaktioner og kommentarer. 

“I er ved at slå knuder på jeres tunger for at være så politisk korrekte som overhovedet muligt. Det gider jeg ikke. Simpelthen. Jeg har fået nok af det, og jeg gider ikke høre på det,” udtalte han senere til Radio24syv.

Artiklen fortsætter under videoen.

Søren Espersens tirade kommer som reaktion på en mail, underviserne ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK) på Københavns Universitet for nyligt modtog fra deres institutleder, Mette Sandbye.

I mailen opstiller institutlederen tre forslag til, hvordan underviserne kan være inklusionsparate i forhold til eksempelvis non-binære studerende, som ikke opfatter sig selv som hverken mand eller kvinde.

Og den mail var altså dråben, der fik Søren Espersens bæger til at flyde over.

Men ifølge den berygtede mails ophavskvinde har Søren Espersen fuldstændig misforstået budskabet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Institutleder ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, Mette Sandbye, er endt i en sand mediestorm, efter hendes interne mail blev lækket. (Foto: Københavns Universitet)

Langt fra et forbud

Til TjekDet siger professor og institutleder for Kunst- og Kulturvidenskab, Mette Sandbye, at hendes mail ikke forbyder instituttets undervisere at benytte sig af gængse pronominer. Altså ord som ‘han/hun’, ‘mand/kvinde’ eller 'dreng/pige'.

“Det forholder sig sådan, at vi har nogle studerende, som definerer sig som transpersoner. Altså ikke som en han eller hun. Hvis man er i tvivl - eller hvis nogen eksplicit har bedt om at blive kaldt noget andet - så vil jeg foreslå, at man respekterer det. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er forbudt at sige ‘hun/hun’ overhovedet,” siger hun til TjekDet.

Mette Sandbye forholder sig i øvrigt afvisende overfor, at instituttets undervisere i frygt helt vil undgå at bruge de kønsbestemte pronominer.

“Jeg har haft masser af snakke med undervisere før og efter det her. Alle har taget godt imod det. Så al den vrede og provokation er noget, der er opstået uden for vores mure,” siger hun.

Intern mail sendt til undervisere på IKK

Ikke en reaktion på krænkelsessager

Det er ikke første gang, at Københavns Universitet har trukket danskernes og politikernes krænkelsesopmærksomhed til sig.

Sidste år klagede flere studerende til universitetets ledelse, fordi de fandt det ‘stødende’ og ‘krænkende’, at de studerende klædte sig ud som for eksempel indianere til en temafest. Og i starten af året afstod en lektor fra at fordele statistik på køn, fordi en elev til et internt evalueringsmøde på faget Biologi fandt det upassende.

Men for en gangs skyld var det ikke de studerende, der agerede. Det var nemlig institutlederen selv, der traf beslutningen om at give nogle råd til instituttets undervisere på baggrund af løbende diskussioner om non-binære og transkønnede studerende.

“Det er slet ikke resultat af en krænkelsessag, det er resultat af nogle overvejelser en leder gør sig på en pædagogisk institution. Det er en løbende diskussion, vi har haft rundt på gangene og i klasselokalerne, om at disse non-binære personer findes her på stedet, og at det er nyt,” forklarer Mette Sundbye.

Artiklen fortsætter under billedet

Søren Espersen, politisk næstformand for Dansk Folkeparti (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

“Det skulle jeg ikke have sagt”

Til TjekDet erkender Søren Espersen, at der ikke står noget i mailen fra Mette Sandbye om, at man ikke må bruge kønsdefinerende pronominer, sådan som han ellers påstår i sin facebookvideo.

"Jeg skulle have formuleret mig anderledes," siger Søren Espersen, men påpeger, at han blot benyttede sig af en gængs talemåde:

“Det er jo et spørgsmål om, hvordan man formulerer sig,” lyder det fra DFs politiske næstformand.

Ifølge Søren Espersen selv, er hans video på Facebook blevet set mere end 130.000 gange, siden den blev lagt op.

Forrige artikel Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Næste artikel Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra? Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra?
Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.