Rasende Søren Espersen: Nu må man ikke længere sige han eller hun. Jo, du må!

Søren Espersen (DF) er i furore over en mail, som institutlederen ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet har sendt til underviserne. “Man må ikke længere sige ‘han/hun’", raser folketingsmedlemmet. Men det står der slet ikke noget om i mailen.

En video har over weekenden spredt sig som en steppebrand på Facebook. Foran kameraet står politisk næstformand for Dansk Folkeparti, Søren Espersen. Han er iført en gul blomsterkjole og en lyserød hat. Og han er rasende.

“Man må ikke længere sige ‘han/hun’, man må ikke længere sige ‘mand/kvinde’, man må ikke længere sige ‘dreng/pige’. Hvad fanden er det, der foregår?!” Tordner en forarget Søren Espersen i videoen, der i skrivende stund er delt over 1100 gange og har modtaget mere end 2500 reaktioner og kommentarer. 

“I er ved at slå knuder på jeres tunger for at være så politisk korrekte som overhovedet muligt. Det gider jeg ikke. Simpelthen. Jeg har fået nok af det, og jeg gider ikke høre på det,” udtalte han senere til Radio24syv.

Artiklen fortsætter under videoen.

Søren Espersens tirade kommer som reaktion på en mail, underviserne ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK) på Københavns Universitet for nyligt modtog fra deres institutleder, Mette Sandbye.

I mailen opstiller institutlederen tre forslag til, hvordan underviserne kan være inklusionsparate i forhold til eksempelvis non-binære studerende, som ikke opfatter sig selv som hverken mand eller kvinde.

Og den mail var altså dråben, der fik Søren Espersens bæger til at flyde over.

Men ifølge den berygtede mails ophavskvinde har Søren Espersen fuldstændig misforstået budskabet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Institutleder ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, Mette Sandbye, er endt i en sand mediestorm, efter hendes interne mail blev lækket. (Foto: Københavns Universitet)

Langt fra et forbud

Til TjekDet siger professor og institutleder for Kunst- og Kulturvidenskab, Mette Sandbye, at hendes mail ikke forbyder instituttets undervisere at benytte sig af gængse pronominer. Altså ord som ‘han/hun’, ‘mand/kvinde’ eller 'dreng/pige'.

“Det forholder sig sådan, at vi har nogle studerende, som definerer sig som transpersoner. Altså ikke som en han eller hun. Hvis man er i tvivl - eller hvis nogen eksplicit har bedt om at blive kaldt noget andet - så vil jeg foreslå, at man respekterer det. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er forbudt at sige ‘hun/hun’ overhovedet,” siger hun til TjekDet.

Mette Sandbye forholder sig i øvrigt afvisende overfor, at instituttets undervisere i frygt helt vil undgå at bruge de kønsbestemte pronominer.

“Jeg har haft masser af snakke med undervisere før og efter det her. Alle har taget godt imod det. Så al den vrede og provokation er noget, der er opstået uden for vores mure,” siger hun.

Intern mail sendt til undervisere på IKK

Ikke en reaktion på krænkelsessager

Det er ikke første gang, at Københavns Universitet har trukket danskernes og politikernes krænkelsesopmærksomhed til sig.

Sidste år klagede flere studerende til universitetets ledelse, fordi de fandt det ‘stødende’ og ‘krænkende’, at de studerende klædte sig ud som for eksempel indianere til en temafest. Og i starten af året afstod en lektor fra at fordele statistik på køn, fordi en elev til et internt evalueringsmøde på faget Biologi fandt det upassende.

Men for en gangs skyld var det ikke de studerende, der agerede. Det var nemlig institutlederen selv, der traf beslutningen om at give nogle råd til instituttets undervisere på baggrund af løbende diskussioner om non-binære og transkønnede studerende.

“Det er slet ikke resultat af en krænkelsessag, det er resultat af nogle overvejelser en leder gør sig på en pædagogisk institution. Det er en løbende diskussion, vi har haft rundt på gangene og i klasselokalerne, om at disse non-binære personer findes her på stedet, og at det er nyt,” forklarer Mette Sundbye.

Artiklen fortsætter under billedet

Søren Espersen, politisk næstformand for Dansk Folkeparti (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

“Det skulle jeg ikke have sagt”

Til TjekDet erkender Søren Espersen, at der ikke står noget i mailen fra Mette Sandbye om, at man ikke må bruge kønsdefinerende pronominer, sådan som han ellers påstår i sin facebookvideo.

"Jeg skulle have formuleret mig anderledes," siger Søren Espersen, men påpeger, at han blot benyttede sig af en gængs talemåde:

“Det er jo et spørgsmål om, hvordan man formulerer sig,” lyder det fra DFs politiske næstformand.

Ifølge Søren Espersen selv, er hans video på Facebook blevet set mere end 130.000 gange, siden den blev lagt op.

Forrige artikel Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Næste artikel Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra? Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra?
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.