Rasende Søren Espersen: Nu må man ikke længere sige han eller hun. Jo, du må!

Søren Espersen (DF) er i furore over en mail, som institutlederen ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet har sendt til underviserne. “Man må ikke længere sige ‘han/hun’", raser folketingsmedlemmet. Men det står der slet ikke noget om i mailen.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

En video har over weekenden spredt sig som en steppebrand på Facebook. Foran kameraet står politisk næstformand for Dansk Folkeparti, Søren Espersen. Han er iført en gul blomsterkjole og en lyserød hat. Og han er rasende.

“Man må ikke længere sige ‘han/hun’, man må ikke længere sige ‘mand/kvinde’, man må ikke længere sige ‘dreng/pige’. Hvad fanden er det, der foregår?!” Tordner en forarget Søren Espersen i videoen, der i skrivende stund er delt over 1100 gange og har modtaget mere end 2500 reaktioner og kommentarer. 

“I er ved at slå knuder på jeres tunger for at være så politisk korrekte som overhovedet muligt. Det gider jeg ikke. Simpelthen. Jeg har fået nok af det, og jeg gider ikke høre på det,” udtalte han senere til Radio24syv.

Artiklen fortsætter under videoen.

Søren Espersens tirade kommer som reaktion på en mail, underviserne ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK) på Københavns Universitet for nyligt modtog fra deres institutleder, Mette Sandbye.

I mailen opstiller institutlederen tre forslag til, hvordan underviserne kan være inklusionsparate i forhold til eksempelvis non-binære studerende, som ikke opfatter sig selv som hverken mand eller kvinde.

Og den mail var altså dråben, der fik Søren Espersens bæger til at flyde over.

Men ifølge den berygtede mails ophavskvinde har Søren Espersen fuldstændig misforstået budskabet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Institutleder ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, Mette Sandbye, er endt i en sand mediestorm, efter hendes interne mail blev lækket. (Foto: Københavns Universitet)

Langt fra et forbud

Til TjekDet siger professor og institutleder for Kunst- og Kulturvidenskab, Mette Sandbye, at hendes mail ikke forbyder instituttets undervisere at benytte sig af gængse pronominer. Altså ord som ‘han/hun’, ‘mand/kvinde’ eller 'dreng/pige'.

“Det forholder sig sådan, at vi har nogle studerende, som definerer sig som transpersoner. Altså ikke som en han eller hun. Hvis man er i tvivl - eller hvis nogen eksplicit har bedt om at blive kaldt noget andet - så vil jeg foreslå, at man respekterer det. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er forbudt at sige ‘hun/hun’ overhovedet,” siger hun til TjekDet.

Mette Sandbye forholder sig i øvrigt afvisende overfor, at instituttets undervisere i frygt helt vil undgå at bruge de kønsbestemte pronominer.

“Jeg har haft masser af snakke med undervisere før og efter det her. Alle har taget godt imod det. Så al den vrede og provokation er noget, der er opstået uden for vores mure,” siger hun.

Intern mail sendt til undervisere på IKK

Ikke en reaktion på krænkelsessager

Det er ikke første gang, at Københavns Universitet har trukket danskernes og politikernes krænkelsesopmærksomhed til sig.

Sidste år klagede flere studerende til universitetets ledelse, fordi de fandt det ‘stødende’ og ‘krænkende’, at de studerende klædte sig ud som for eksempel indianere til en temafest. Og i starten af året afstod en lektor fra at fordele statistik på køn, fordi en elev til et internt evalueringsmøde på faget Biologi fandt det upassende.

Men for en gangs skyld var det ikke de studerende, der agerede. Det var nemlig institutlederen selv, der traf beslutningen om at give nogle råd til instituttets undervisere på baggrund af løbende diskussioner om non-binære og transkønnede studerende.

“Det er slet ikke resultat af en krænkelsessag, det er resultat af nogle overvejelser en leder gør sig på en pædagogisk institution. Det er en løbende diskussion, vi har haft rundt på gangene og i klasselokalerne, om at disse non-binære personer findes her på stedet, og at det er nyt,” forklarer Mette Sundbye.

Artiklen fortsætter under billedet

Søren Espersen, politisk næstformand for Dansk Folkeparti (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

“Det skulle jeg ikke have sagt”

Til TjekDet erkender Søren Espersen, at der ikke står noget i mailen fra Mette Sandbye om, at man ikke må bruge kønsdefinerende pronominer, sådan som han ellers påstår i sin facebookvideo.

"Jeg skulle have formuleret mig anderledes," siger Søren Espersen, men påpeger, at han blot benyttede sig af en gængs talemåde:

“Det er jo et spørgsmål om, hvordan man formulerer sig,” lyder det fra DFs politiske næstformand.

Ifølge Søren Espersen selv, er hans video på Facebook blevet set mere end 130.000 gange, siden den blev lagt op.

Forrige artikel Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Næste artikel Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra? Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra?
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.