Nu vil Søren Pape jagte de falske nyheder i Danmark

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) udvider nu Ytringsfrihedskommissionens arbejde til også at omfatte spredningen af falske påstande og nyheder, og hvordan de påvirker den offentlige debat. Kommissionen skal som noget nyt også komme med anbefalinger til, hvordan problemet kan løses. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

Regeringen annoncerede tidligere på året, at den ville nedsætte en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår i Danmark. Nu udvider justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) kommissoriet, så kommissionens medlemmer også skal se på falske nyheder, hvilken effekt de har på den offentlige debat og ytringsfriheden, samt hvilke tiltag, der kan dæmme op for spredningen, oplyser ministeren til Folketingets kulturudvalg.

Ministeren meddelte beslutningen tidligere på måneden i forbindelse med et svar på et spørgsmål, der var stillet af Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen. Partiets ordfører har både i januar og maj bedt regeringen svare på, hvad den har tænkt sig at gøre for at hindre spredningen af falske nyheder på dansk grund. En udfordring, som socialdemokraten har kaldt ”et problem for demokratiet”.

I det oprindelige udkast til Ytringsfrihedskommissionens arbejde, var der ikke lagt op til, at kommissionen skulle dykke ned i falske nyheder og deres betydning for ytringsfriheden og og den offentlige debat generelt. Men i ministerens svar til Kulturudvalget udvides kommissoriet, så kommissionen skal komme med en definition af, hvad der er falske nyheder, og hvordan de kan identificeres. Desuden ønskes anbefalinger til, hvordan problemet kan komme til livs.

I sit svar til Mogens Jensen (S) begrunder Søren Pape Poulsen (Kons.) sin beslutning med, "at samfundet de senere år har været præget af udvikling på en række områder, som har betydning for ytringsfriheden. Blandt andet har udbredelsen af sociale medier medført, at den enkelte borger har fået en række nye muligheder for at ytre sig og for at modtage informationer."

Og de nye muligheder har udløst en række problemer, mener ministeren.

"Sociale medier giver således borgerne mulighed for at dele ufiltrerede meningstilkendegivelser, der kan være afsendt med kort reaktionstid, i en meget bred kreds af personer. Samtidig kan der rejses spørgsmål om betydningen af såkaldte "fake news", hvor falske nyheder spredes gennem blandt andet sociale medier, i forhold til den demokratiske debat," skriver Søren Pape Poulsen i sit svar, hvor han også løfter en pegefinger over for sine politikerkolleger.

"Det vil gøre en rigtig stor forskel, hvis vi politikere,  og det gælder også for andre debattører, sørger for at tænke os godt om og vurderer historiernes validitet, før vi bare ukritisk deler nyheder. Der har vi selv et stort ansvar," skriver ministeren.

I udkastet til kommissoriet lægges der op til en bredt sammensat kommission med otte medlemmer, herunder repræsentanter for universiteterne, medierne og Institut for Menneskerettigheder. Ministeren oplyser, at der ventes sat navne på medlemmerne inden sommerferien.

Kommissionen, der er kommet til verden med opbakning fra et bredt flertal, skal afslutte sit arbejde inden udgangen af 2018.

Forrige artikel Analyse afdækker prisen for en smædekampagne med falske nyheder Analyse afdækker prisen for en smædekampagne med falske nyheder Næste artikel Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange
'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.