Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda

Fredag præsenterer regeringen sin handlingsplan, der skal tage livtag på udenlandsk påvirkning af det kommende folketingsvalg, der skal afholdes senest juni næste år.

Thomas Hedin

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger i dag regeringens handlingsplan mod udenlandsk påvirkning af danske valg og demokratiet.

Planen indeholder en række initiativer, der skal fungere som værn mod for eksempel fremmede magters forsøg på at sprede falsk information om Danmark og danskerne.

Regeringen nedsatte en såkaldt interministeriel taskforce i september sidste år, hvor Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og efterretningstjenesterne i fællesskab tog fat på arbejdet med planen.

Dengang forklarede udenrigsminister Anders Samuelsen, at det især var Ruslands forsøg på at påvirke valghandlinger i andre lande, der havde ansporet regeringen til at nedsætte taskforcen.

”Vores vestlige demokratiske processer og medier er blevet mere skrøbelige over for fake news, misinformationskampagner og andre ufine metoder. Det har vi blandt andet set med Ruslands forsøg på at påvirke demokratiske valg i USA og Frankrig. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Og det er jo heller ikke noget, Danmark er immun over for. Derfor styrker vi indsatsen fra dansk side, ligesom flere af vores partnere også har gjort, så vi bliver bedre rustet til at modgå forsøg på indblanding i vores demokrati,” sagde han til TjekDet.

Udenrigsministeriet har understreget, at det ikke er et spørgsmål om Danmark skal styrke arbejdet med at imødegå russisk desinformation, men et spørgsmål om hvordan arbejdet skal styrkes.

Og der er da også allerede sket lidt, bedyrede Udenrigsministeriet lige før sommerferien.

“Vi har styrket vores internationale engagement og samarbejde, og vi er i dialog med en lang række lande for at lære af deres erfaringer. Som i mange andre sager har vi også i denne sag været i dialog med Sverige, og ladet os inspirere af nogle af deres tiltag til at håndtere udfordringen,” oplyste ministeriet i et mailsvar til TjekDet.

Regeringens plan præsenteres ved et pressemøde klokken 12:30.

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: Rusland har gjort Vestens frihed til sit våben

LÆS OGSÅ: Kampen mod løgnen er endnu hverken tabt eller vundet

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Bots fylder i den danske Rusland-debat på Twitter


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu