Regeringens ekstra mio. til fødeafdelinger har et minus

Sundhedsministeren bryster sig med, at øremærke 50 millioner kroner ekstra om året til landets fødeafdelinger. Men de fjerner samtidig en bevilling på 75 millioner kroner, fortæller DR2-programmet Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

Da Rigshospitalets chef for fødeafdelingen gennem 14 år, Morten Hedegaard, forleden sagde op i protest mod dårlige arbejdsforhold og mange besparelser på sygehuset, vakte det stor opmærksomhed. ”Den økonomiske ramme, som jeg som klinikchef har skullet arbejde under, er med årene blevet strammere og strammere. Det er efter min opfattelse nu svært at have det ultimative ansvar for både patienternes behandling og medarbejdernes trivsel,” skrev Morten Hedegaard i en afskedsmail til sine medarbejdere.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby var hurtigt på banen og gjorde opmærksom på, at regeringen har afsat flere penge til landets fødegange. ”Vi har jo afsat 50 millioner kroner ekstra i år øremærket til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger. Og vi afsætter også 50 millioner kroner hvert år i de kommende år,” sagde Ellen Trane Nørby.

Venstre-regeringen har i finansloven for 2016 rigtig nok indgået aftale med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om at øremærke 50 millioner kroner til landets fødeafdelinger i år og hvert år frem til 2019 til at "styrke indsatsen på hospitalernes fødeafdelinger”.

Hvad Sundhedsministeren dog undlader at fortælle er, at regeringen samtidig fjerner den ekstra bevilling på 75 millioner kroner, som den tidligere SR regering har tildelt landets fødegange, fortæller DR2-programmet Detektor. ”Det er en beskæring i forhold til de ambitioner, der var udmeldt af den tidligere SR-regering. Så er det jo en nedprioritering af fødeområdet da det øremærkede tilskud i Venstre-regeringen er 25 millioner lavere om året,” forklarer professor ved KORA, Jakob Kjellberg, til Detektor. Med Venstres løft får landets fødeafdelinger altså et løft på 50 millioner kroner, men sammenholder man det med finansloven for 2015, er det en forringelse på 25 millioner kroner årligt.

I en kommentar til Detektors faktatjek vil sundhedsministeren ikke forholde sig til besparelsen på 75 millioner kroner. "Jeg er glad for, at I på Detektor er enige i, at det er faktuelt korrekt, at regeringen har afsat 50 mio. kr. årligt til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger i perioden 2016-2019. Som sundhedsminister i den siddende regering står jeg gerne på mål for den førte sundhedspolitik, men hvis I vil stille spørgsmål om den tidligere SR-regerings planer på sundhedsområdet, må I adressere dem til et af de to partier, som dengang sad i regering," siger Ellen Trane Nørby til Detektor. Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Er der over 2 mio. danskere på overførselsindkomst? Er der over 2 mio. danskere på overførselsindkomst? Næste artikel Er der Er der "massivt flertal" for permanent grænsekontrol?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.