Regeringens ekstra mio. til fødeafdelinger har et minus

Sundhedsministeren bryster sig med, at øremærke 50 millioner kroner ekstra om året til landets fødeafdelinger. Men de fjerner samtidig en bevilling på 75 millioner kroner, fortæller DR2-programmet Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

Da Rigshospitalets chef for fødeafdelingen gennem 14 år, Morten Hedegaard, forleden sagde op i protest mod dårlige arbejdsforhold og mange besparelser på sygehuset, vakte det stor opmærksomhed. ”Den økonomiske ramme, som jeg som klinikchef har skullet arbejde under, er med årene blevet strammere og strammere. Det er efter min opfattelse nu svært at have det ultimative ansvar for både patienternes behandling og medarbejdernes trivsel,” skrev Morten Hedegaard i en afskedsmail til sine medarbejdere.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby var hurtigt på banen og gjorde opmærksom på, at regeringen har afsat flere penge til landets fødegange. ”Vi har jo afsat 50 millioner kroner ekstra i år øremærket til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger. Og vi afsætter også 50 millioner kroner hvert år i de kommende år,” sagde Ellen Trane Nørby.

Venstre-regeringen har i finansloven for 2016 rigtig nok indgået aftale med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om at øremærke 50 millioner kroner til landets fødeafdelinger i år og hvert år frem til 2019 til at "styrke indsatsen på hospitalernes fødeafdelinger”.

Hvad Sundhedsministeren dog undlader at fortælle er, at regeringen samtidig fjerner den ekstra bevilling på 75 millioner kroner, som den tidligere SR regering har tildelt landets fødegange, fortæller DR2-programmet Detektor. ”Det er en beskæring i forhold til de ambitioner, der var udmeldt af den tidligere SR-regering. Så er det jo en nedprioritering af fødeområdet da det øremærkede tilskud i Venstre-regeringen er 25 millioner lavere om året,” forklarer professor ved KORA, Jakob Kjellberg, til Detektor. Med Venstres løft får landets fødeafdelinger altså et løft på 50 millioner kroner, men sammenholder man det med finansloven for 2015, er det en forringelse på 25 millioner kroner årligt.

I en kommentar til Detektors faktatjek vil sundhedsministeren ikke forholde sig til besparelsen på 75 millioner kroner. "Jeg er glad for, at I på Detektor er enige i, at det er faktuelt korrekt, at regeringen har afsat 50 mio. kr. årligt til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger i perioden 2016-2019. Som sundhedsminister i den siddende regering står jeg gerne på mål for den førte sundhedspolitik, men hvis I vil stille spørgsmål om den tidligere SR-regerings planer på sundhedsområdet, må I adressere dem til et af de to partier, som dengang sad i regering," siger Ellen Trane Nørby til Detektor. Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Er der over 2 mio. danskere på overførselsindkomst? Er der over 2 mio. danskere på overførselsindkomst? Næste artikel Er der Er der "massivt flertal" for permanent grænsekontrol?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.