Så udbredt er unges brug af stoffer

Det har ikke skortet på historier om unge og hårde stoffer i medierne i de sidste par uger. Det efterlader et indtryk af, at hårde stoffer er meget udbredt i ungdomskulturen, men passer det?

Historier om hospitalsindlæggelser og dødsfald på grund af indtagelse af stoffet MDMA har fyldt godt i medierne i den seneste tid. Men de hårde stoffer er ikke så udbredt hos de unge, som man måske skulle tro, skriver Politiken.

Den 2. februar i år blev to 15-årige drenge fra Haslev indlagt efter at have indtaget stoffet MDMA. Den ene døde efterfølgende af overophedning.

Den 17. februar blev to piger på 15 og 16 år indlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, også efter at have taget MDMA eller et lignende stof.

Og søndag aften afgik en 32-årig mand ved døden på Rigshospitalet. Også her var årsagen indtagelse af MDMA.

Hændelserne rejser spørgsmålet: Er narkotika meget udbredt blandt de unge?

Og svaret er nej, skriver Politiken.

Det er dog korrekt, at indtagelse af stoffer er mere udbredt blandt de unge end blandt resten af befolkningen. 6,3 procent - svarende til 1 ud af 16 - af unge under 25 år har inden for det seneste år taget et eller flere hårde illegale stoffer, som for eksempel MDMA, kokain, amfetamin eller LSD. Hash er ikke inkluderet i dette tal.

Tallet for hash er noget højere: 19,8 procent af unge under 25 har indtaget hash i løbet af det seneste år.

Derudover topper den eksperimenterende brug af stoffer i aldersgruppen 16-19 år, og meget få prøver første gang stoffer, når de har rundet de 20 år, fastslår Sundhedsstyrelsen.

I 2013 var andelen af unge under 25, der havde taget hårde stoffer i det seneste år 3,9 procent - i 2017 var tallet 6,3 procent. På trods af den stigning, er det altså de færreste der gør sig i piller og pulver.

Og det er vigtigt at holde sig for øje, at også dem, der kun har prøvet et narkotisk stof en enkelt gang også figurerer i statistikkerne. Derfor kan tallene give et indtryk af et større forbrug, end der i virkeligheden er.

Samlet set har 9 ud af 10 unge under 25 aldrig forsøgt sig med hårde stoffer, der ikke er hash.

LÆS OGSÅ: Nordiske unge er storforbrugere af smartphones

LÆS OGSÅ: Betaler NASA dig en høj løn for at ryge hash i et forsøg?

LÆS OGSÅ: Ryger danskerne mere og mere?

LÆS OGSÅ: Dropper studerende ud, hvis ikke de drikker alkohol?

Forrige artikel Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage Næste artikel Bakterier i børns første år er vigtige for immunforsvaret Bakterier i børns første år er vigtige for immunforsvaret
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.