Så udbredt er unges brug af stoffer

Det har ikke skortet på historier om unge og hårde stoffer i medierne i de sidste par uger. Det efterlader et indtryk af, at hårde stoffer er meget udbredt i ungdomskulturen, men passer det?

Historier om hospitalsindlæggelser og dødsfald på grund af indtagelse af stoffet MDMA har fyldt godt i medierne i den seneste tid. Men de hårde stoffer er ikke så udbredt hos de unge, som man måske skulle tro, skriver Politiken.

Den 2. februar i år blev to 15-årige drenge fra Haslev indlagt efter at have indtaget stoffet MDMA. Den ene døde efterfølgende af overophedning.

Den 17. februar blev to piger på 15 og 16 år indlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, også efter at have taget MDMA eller et lignende stof.

Og søndag aften afgik en 32-årig mand ved døden på Rigshospitalet. Også her var årsagen indtagelse af MDMA.

Hændelserne rejser spørgsmålet: Er narkotika meget udbredt blandt de unge?

Og svaret er nej, skriver Politiken.

Det er dog korrekt, at indtagelse af stoffer er mere udbredt blandt de unge end blandt resten af befolkningen. 6,3 procent - svarende til 1 ud af 16 - af unge under 25 år har inden for det seneste år taget et eller flere hårde illegale stoffer, som for eksempel MDMA, kokain, amfetamin eller LSD. Hash er ikke inkluderet i dette tal.

Tallet for hash er noget højere: 19,8 procent af unge under 25 har indtaget hash i løbet af det seneste år.

Derudover topper den eksperimenterende brug af stoffer i aldersgruppen 16-19 år, og meget få prøver første gang stoffer, når de har rundet de 20 år, fastslår Sundhedsstyrelsen.

I 2013 var andelen af unge under 25, der havde taget hårde stoffer i det seneste år 3,9 procent - i 2017 var tallet 6,3 procent. På trods af den stigning, er det altså de færreste der gør sig i piller og pulver.

Og det er vigtigt at holde sig for øje, at også dem, der kun har prøvet et narkotisk stof en enkelt gang også figurerer i statistikkerne. Derfor kan tallene give et indtryk af et større forbrug, end der i virkeligheden er.

Samlet set har 9 ud af 10 unge under 25 aldrig forsøgt sig med hårde stoffer, der ikke er hash.

LÆS OGSÅ: Nordiske unge er storforbrugere af smartphones

LÆS OGSÅ: Betaler NASA dig en høj løn for at ryge hash i et forsøg?

LÆS OGSÅ: Ryger danskerne mere og mere?

LÆS OGSÅ: Dropper studerende ud, hvis ikke de drikker alkohol?

Forrige artikel Danmark er det mest centraliserede land i Nordeuropa Danmark er det mest centraliserede land i Nordeuropa Næste artikel Den danske tillid inviterer til cyberkriminalitet Den danske tillid inviterer til cyberkriminalitet
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.