Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange

Siden den amerikanske præsident Donald Trump blev indsat som USAs 45. præsident i januar i år, har han ikke ligget på den lade side, når det kommer til at ytre tvivlsomme eller faktuelt forkerte påstande. I første halvår af 2017 er det blevet til mindst 100 usandheder.

 


At den amerikanske præsident, Donald Trump, til tider er meget hurtig på aftrækkeren, når det kommer til at kommentere sine meritter som præsident, er de færreste i tvivl om. Men hvor ofte og hvor meget har Trump været på kant med - eller overskredet - sandheden, siden han blev indsat som præsident? Det har den amerikansk avis New York Times forsøgt at kortlægge

Avisen har gennemgået Donald Trumps påstande for første halvår 2017. Det vil sige fra han blev indsat i januar 2017 til 30. juni. Og det er et bugnende katalog af usandheder, New York Times har indsamlet. Mindst 100 gange har Trump sagt noget, der ikke passer. Og der skulle gå 40 dage, før Trump havde en hel dag i præsidentembedet, hvor han ikke kom med et usandt udsagn. Den dag var 1. marts, skriver avisen.

Siden da har sandhedsværdien af Trumps udmeldinger været tvivlsom i 74 dage ud af de følgende 113 dage. 

Kortlægningen viser også, at på trods af at tidligere udmeldinger er blevet faktatjekket og erklæret for i strid med fakta, så tøver præsidenten ikke med at holde fast i sin opfattelse af, hvad der er sandt og falsk. For eksempel erklærer han flere gange, at han har sparet de amerikanske skatteydere for adskillige millioner dollars, da han trådte ind i statens forhandlinger om indkøb af nye kampfly. Men som avisen påpeger, så har de besparelser, som præsidenten tager æren for, allerede været på plads, før Donald Trump kom til magten.

Ind i mellem ændrer fakta sig også. For eksempel synes præsidenten at være i tvivl om, hvornår han fik Kina til at stoppe med at manipulere deres valuta. Trump har både sagt, at det ophørte, da han stillede op, da han blev valgt, og da han blev indsat. Men faktisk var det allerede i 2014, at Kinas stoppede valutamanipulationen. Det er mere end to år før, Trump blev indsat som præsident.

Her er et lille udvalg af, hvad han har sagt, og som avisen mener er usandt, siden han blev indsat som præsident den 20. januar i år:

21. januar: "Jeg var ikke den store fan af Irak. Jeg ville ikke gå ind i Irak (med amerikanske soldater, red.).
MEN: Han har tidligere talt for invasionen af Irak.

21. januar: "En journalist fra magasinet Time - og jeg har været på deres (bladets, red.) forside 14 eller 15 gange. Her tror jeg, vi har alletiders rekord for Time magasinet".
MEN: Trump har været på bladets forside 11 gange, men den tidligere amerikanske præsident Richard Nixon var på forsiden 55 gange.

25. januar: “Obama holdt en tale dér for to uger siden. Og det var en rigtig fin tale. Men to blev skudt og dræbt under hans tale. Og det må bare ikke ske.”
MEN: Ingen døde i Chicago den dag, Obama holdt en farveltale i forbindelse med slutningen på hans embedsperiode.

28. januar: "Omtalen af mig i New York Times og Washington Post har været så falsk og vred, at Times faktisk har undskyldt overfor sine bedragede abonnenter og læsere."
MEN: Avisen har aldrig undskyldt for de artikler, som avisen har bragt om Donald Trump.

30. januar: "Kun 109 mennesker ud af 325.000 blev tilbageholdt og afhørt. Det store problem i lufthavnene skyldtes computerproblemer hos Delta".
MEN: Ifølge officielle tal blev mindst 746 mennesker tilbageholdt under opstået kaos i amerikanske lufthavne efter Trumps indrejseforbud mod personer fra udvalgte - primært muslimske - lande. Og flyselskabet Deltas computernedbrud, der medførte forsinkelser, skete først to dage senere.

4. februar: "Efter at have været tvunget til at undskylde for sin dårlige og upræcise omtale af mig efter at have vundet valget, er FALSKE NYHEDER New York Times stadig fortabt!".
MEN: Avisen har aldrig undskyldt for de artikler, som avisen har bragt om Donald Trump.

6. februar: "Jeg har allerede sparet os mere end 700 millioner dollars, da jeg blev involveret i forhandlinger om F-35-kampflyet"
MEN: En stor del af besparelsen ved forhandlingerne om indkøb af nye kampfly blev forudset før, Trump blev indsat.

7. februar: “Jeg har sparet os for mere end 600 millioner dollars. Jeg var med i forhandlingerne om kampflyet F-35.”
MEN: Forsvarsministeriet havde forhandlet prisnedsættelse på indkøb af nye kampfly, inden Trump blev indsat.

8. februar: “Det er en skændsel, at hele min regering endnu ikke er på plads. Det er den største forsinkelse i vores lands historie. Demokraterne obstruerer.”
MEN: Et kongresudvalg skal godkende en præsidents udnævnelse af ministre. Den tidligere præsident, Barack Obama blev indehaver af den nyere tids rekord for, hvornår alle ministre i en præsidents regering kom på plads. I Obamas første embedsperiode i 2008, måtte han vente næsten fire måneder, før Senatet havde godkendt de sidste nominerede medlemmer af Obama-administrationen.

16. februar: "Vi fik 306 (valgmandsstemmer, red.) fordi folk mødte frem og stemte i et omfang, vi ikke har set tidligere, sådan er det. Jeg tror, det var den største valgmandssejr siden Ronald Reagan".
MEN: De amerikanske vælgere stemmer ikke direkte på en bestemt præsidentkandidat. Derimod går stemmerne til såkaldte valgmænd, der på forhånd har erklæret at ville stemme på en bestemt præsidentkandidat. De tidligere præsidenter George W. Bush, Bill Clinton og Barack Obama vandt med større margin af valgmænd.

16. februar: "Walmart (supermarkedskæde, red.) meddelte, at de bare i år vil skabe 10.000 job i USA på grund af vores forskellige planer og initiativer."
MEN: De nye job blev besluttet i forbindelse med en investeringsplan, som supermarkedskæden offentliggjorde i oktober 2016.

18. februar: ”Vi er nødt til at holde vores land sikkert. Se nu, hvad der er sket i Tyskland. Se, hvad der skete i Sverige i går aftes. Sverige. Hvem skulle have troet det? Sverige, der tog et stort antal (flygtninge og indvandrere, red.) ind. De har problemer, som de ikke havde forventet."
MEN: Trump antydede, at der havde været et terrorangreb i Sverige, men det var ikke tilfældet.

24. februar: "Obamacare (sygeforsikring, red.) omfatter meget få mennesker - og husk, fratrukket antallet af mennesker, der havde en god sygeforsikringsordning, som de var glade for, blev taget fra dem - den blev taget fra dem".
MEN: Obamacare løftede antallet af amerikanere med en sygeforsikring med netto omkring 20 millioner personer. Det svarer til omkring 6,2 pct. af den amerikanske befolkning.

4. marts: "Forfærdeligt! Har lige fundet ud af, at Obama aflyttede mig i Trump Tower (Donald Trumps skyskraber i New York, hvor han også har en privat lejlighed, red.) kort tid før min valgsejr. Kom der intet ud af. Dette er McCarthyisme!".
MEN: Der er ikke forelagt beviser for aflytningen.

7. marts: "122 onde fanger blev løsladt af Obamas administration fra Gitmo (Guantanamo, red.), og de er tilbage på slagmarken. Endnu en forfærdelig beslutning!"
MEN: Men 113 af fangerne, som ifølge de amerikanske myndigheder efter deres løsladelse har udført nye terroraktiviteter, blev ikke løsladt af Obama, men derimod hans forgænger, den republikanske præsident, George W. Bush.

13. marts: "Jeg sparede en masse penge på disse jetfly, ikke sandt? Har jeg gjort det godt? Mere end 725 millioner dollars på dem."
MEN: Forsvarsministeriet havde forhandlet prisnedsættelse på kampfly, inden Trump blev indsat.

13. marts: "For og fremmest er det meget få mennesker, der er dækket (af Obamacare, red.)."
MEN: Omkring 20 mio. amerikanere fik sygeforsikring under Obamacare-ordningen. Det svarer til omkring 6,2 pct. af den amerikanske befolkning.

15. marts: "På de fly (kampfly, red.) sparede jeg 725 millioner dollars. Måske tog det mig kun en halv time, når man lægger al tid sammen."
MEN: Forsvarsministeriet havde forhandlet prisnedsættelse på kampfly, inden Trump blev indsat.

20. marts: "Med bare en forhandling på et antal fly (kampfly, red.), sparede jeg skatteyderne i vores land for over 700 mio. dollars."
MEN: Forsvarsministeriet havde forhandlet prisnedsættelse på kampfly, inden Trump blev indsat.

22. marts: "NATO, forældet, fordi den ikke bekæmper terrorisme. Det har de nu rettet op på."
MEN: NATO har  beskæftiget sig med terrorisme siden 1980erne.

29. marts: “Kan I huske, da New York Times sagde undskyld til deres læsere, fordi deres dækning af præsidentvalget havde været så dårlig?"
MEN: Det har New York Times aldrig gjort.

31. marts: "Mange fabrikker (bilproducenter, red.) er ved at blive bygget i Michigan, som ikke ville været kommet, hvis ikke jeg havde vundet dette valg, de fabrikker ville aldrig havde overvejet at vende tilbage (til USA, red.)."
MEN: De nye bilfabrikker, som Trump henviser til, havde været planlagt op til flere år, før Trump blev valgt.

11. april: "Jeg kan godt lide Steve (Bannon, red.), men I må huske på, at han ikke var involveret i min valgkampagne før meget sent i forløbet. Jeg havde allerede slået alle senatorerne og guvernørerne, og jeg kendte ikke Steve."
MEN: Han mødte første gang Steve Bannon, der er i dag er Trumps toprådgiver, i år 2011.

21. april: "Da WikiLeaks afslørede... har aldrig hørt om WikiLeaks, aldrig hørt om det."
MEN: Han kritiserede WikiLeaks helt tilbage i 2010, hvor han krævede "dødsstraf eller lignende" (citat, red.) over bagmændene.

27. april: “Jeg vil gerne hjælpe de amerikanske minearbejdere, men Demokraterne blokerer for deres (minearbejdernes, red.) sundhedsydelser.”
MEN: Lovforslaget, der ville forbedre visse kulminearbejderes sundhedsydelser, blev stillet af Demokraterne.

28. april: "F-35 jetkampfly-programmet havde overskredet budgettet. Jeg sparede over 725 mio. dollars, alene ved, at jeg involverede mig i forhandlingerne."
MEN: Forsvarsministeriet havde forhandlet prisnedsættelse på kampfly, inden Trump blev indsat.

29. april: "De (avisen New York Times, red.) er inkompetente, uærlige folk, som efter valget måtte undskylde, fordi de omtalte det, os, mig, men os alle, de lavede så dårlig en dækning, at de følte sig nødsaget til at beklage, fordi deres forudsigelser var så dårlige."
MEN: Avisen har aldrig undskyldt for noget sådan.

4. maj: “Vi er det land i verden med den højeste skat”.
MEN: Det er ikke rigtigt.

4. maj: "Der er ingen, der bekymrer sig om min selvangivelse - bortset fra journalister".
MEN: Flere meningsmålinger har vist, at mange amerikanere mener, at Trump bør lægge den frem.

12. maj: “Historien om, at der skulle være en hemmelig aftale mellem Rusland og min valgkampagne, er Demokraternes dårlige undskyldning for at tabe præsidentvalget”
MEN: En sådan hemmelig aftale blev undersøgt allerede før præsidentvalget.

1.juni: ”Kineserne har lov til at bygge hundredevis af nye kulkraftværker, mens USA ifølge aftalen ikke må gøre det samme.  ... Prøv at tænk over det. Indien må fordoble sin kulproduktion. Vi skal afskaffe vores. Også Europa har lov til at fortsætte med at anlægge nye kulkraftværker”.
MEN: Citaterne stammer fra præsidentens tale, hvor han meddelte, at USA træder ud af FNs klimaaftale vedtaget i Paris i 2015. Klimaaftalen indeholder ikke et forbud mod at bygge nye kulfyrede værker. Det kinesiske styre har tidligere i år endda meddelt, at man ikke vil bygge hundrede nye planlagte kulkraftværker. Paris-aftalen er bygget på reduktionsmål, som landene selv skal finde ud af, hvordan de vil nå. Det gælder også USA. Derfor kan USA anlægge de kulkraftværker, de vil, så længe landet når sine mål i henhold til klimaaftalen.

5. juni: "Justitsministeriet skulle have holdt sig til det oprindelige forslag om indrejseforbud og ikke have lavet den mere lempelige og politisk korrekte version, som de videresendte til Højesteret".
MEN: Trump underskrev selv den omtalte version af lovforslag om indrejseforbud - det var ikke Justitsministeriet, der stod som underskriver.

21. juni: “Alle siger, den (FNs klimaaftale, red.) ikke er bindende. Men den er sgu bindende.”
MEN: Paris-aftalen er ikke bindende. Og det har Trump også tidligere sagt.

Læs hele New York Times gennemgang af Donald Trumps påstande her.

 

Forrige artikel Nu vil Søren Pape jagte de falske nyheder i Danmark Nu vil Søren Pape jagte de falske nyheder i Danmark Næste artikel Advarsel mod snyde-sms: Slet beskeden! Advarsel mod snyde-sms: Slet beskeden!
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.