Hvor mange børn i 1. klasse får job, der slet ikke eksisterer endnu?

60 pct. af børnene i første klasse skal have job, der slet ikke eksisterer endnu. Sådan sagde Sofie Carsten Nielsen (Rad.) forleden i programmet Debatten på DR2. Men hvor tallet stammer fra, fortaber sig i tågerne.

 


Robotterne kommer, og nye teknologier skubber til de jobs, vi skal leve af på fremtidens arbejdsmarked. Derfor bliver fremtidens arbejdsmarked ofte debatteret blandt politikere og i medierne, og Radikale Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen, kom i Debatten på DR2 den 11. maj med et konkret bud på, hvor mange pct. af børn i 1. klasse, der skal leve af job, som ikke eksisterer endnu – nemlig 60 pct.

Men der er ingen, som kan finde ud af, hvor tallet stammer fra, oplyser DR-faktatjekprogrammet Detektor.

Sofie Carsten Nielsen siger, at hun har tallet fra den schweiziske tænketank World Economic Forum (WEF). Her har Detektor rigtig nok fundet et tal, der minder om de 60 pct. I en rapport fra 2016 skriver tænketanken, at 65 pct. af børn, der starter i skole, skal have job, der ikke eksisterer endnu.

Detektor har spurgt WEF, hvor de har tallet fra. Tænketanken henviser til den amerikanske professor, Cathy N. Davidson, som blandt andet forsker i undervisning og uddannelse. Hendes bog ’Now You See It’ udkom i 2011, hvori hun ganske rigtig nævner de 65 pct.

Nu er spørgsmålet så, hvor Cathy N. Davidson har tallet fra. Hun oplyser til Detektor, at hun har tallet fra den australske regerings innovationsråd. Men det råd findes ikke længere, og derfor kan hun heller ikke henvise til en konkret rapport. I øvrigt bruger hun ikke længere tallet, fordi det har så mange år på bagen, og verden ser anderledes ud i dag.

Det er ikke lykkedes Detektor at finde ud af, hvordan tallet er kommet til verden.

Sofie Carsten Nielsen finder det bekymrende, at World Economic Forum refererer et så væsentligt tal, uden at have grundlaget for at bruge det i orden.

”Jeg synes, at det er tyndt af dem, at det er det, de videregiver i de rapporter, og som de udgiver til de her store økonomiske konferencer. De samler jo virksomhedsledere og politiske ledere fra hele verden,” siger hun blandt andet til Detektor.

Læs hele faktatjekket hos Detektor her.

 

Forrige artikel Nej Trump, Danmark skylder hverken NATO eller USA penge Nej Trump, Danmark skylder hverken NATO eller USA penge Næste artikel Fem falske nyheder om terrorangrebet i London Fem falske nyheder om terrorangrebet i London
Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.