Sociale mediers ‘censur’ kan bringe demokratiet i fare

Sociale medier har fundamentalt ændret befolkningers adgang til information. Men det er ikke en entydigt demokratisk udvikling. Vi er nødt til at være opmærksomme på, hvordan information bliver prioriteret på de sociale medier, siger amerikansk stjerneforsker.

Ytringsfriheden har principielt bedre kår end nogensinde før. Et opslag på Facebook eller Twitter kan give dig information, der ikke før var tilgængeligt, lige som du nu selv har en kanal, hvor du nemt kan ytre din holdning til adskillige mennesker.

Men hvad nytter den mulighed, når du er underlagt Facebook-algoritmernes lune, og dine opslag ikke når videre end bunden af informationsbunken? Og værre endnu, hvad hvis de informationer, der når dig, slet og ret er forkerte?

De spørgsmål rejste Margaret E. Roberts, adjunkt ved Department of Political Science på University of California i San Diego, ved foredraget “Sociale medier - i demokratiets tjeneste” arrangeret af Københavns Universitet, Carlsbergfondet og Politiken den 6. december.

Ifølge Margaret E. Roberts er sociale medier med til at gøre kontrasten mellem demokratiske og ikke-demokratiske stater mindre. Simpelthen fordi det er nemmere som borger at komme til orde og hente information, som staten ellers censurerer.

Men om der reelt er tale om ytringsfrihed og informationssøgning uden hindringer, det er sociale mediers algoritmer med til at afgøre.

“Man kan skrive, hvad man vil på sociale medier, men hvis ingen ser det, fordi en algoritme sender dig nederst i bunken, så betyder det ikke meget at have ytringsfrihed,” siger hun.

Det store forbrug af sociale medier udfolder altså på samme tid en demokratisk mulighed og et problem, da man kan risikere, at misinformation bliver prioriteret af sociale mediers algoritmer.

LÆS OGSÅ: Kan vi overhovedet udrydde ”fake news”?

Sociale medier betyder ny type censur

De sociale medier har også gødet jorden for en ny type censur, konkluderer Margaret E. Roberts efter at have studeret, hvordan Kina censurerer informationer online. Den kinesiske stat benytter nemlig selv de sociale medier strategisk til selv at sprede information.

Befolkningen censureres på den måde ved at blive udsat for netop den type information, som den autokratiske stat ønsker udbredt.

Men selv i demokratier er vi nødt til at være opmærksomme på, hvilke informationer sociale medier prioriterer, mener Margaret E. Roberts. For i algoritmernes vold kan vi nemt blive påvirkede af misinformation.

Facebook har for eksempel erkendt, at omkring 126 millioner amerikanere på det sociale medie har været udsat for indhold skabt af de russiske statsstøttede internettrolde Internet Research Agency.

“Censur består ikke blot i at forhindre individer i at udtale sig, men også i at bestemme, hvordan information er prioriteret på nettet. Og bliver information prioriteret af politiske årsager, så kan vi betragte det som censur, der finder sted i ikke-demokratiske stater,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning?

Forrige artikel Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning? Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning? Næste artikel Universiteter vil se på, om de oversælger forskningsresultater Universiteter vil se på, om de oversælger forskningsresultater
Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.