Sommerlæsning: Her er de mest populære historier på TjekDet.dk i 2018

Sommerferien har ramt redaktionen. Imens giver vi her et tilbageblik på nogle af de faktatjek, som gav størst genlyd blandt vores læsere i første halvår 2018.

Sommerferien har ramt redaktionen, og vi vender tilbage for fuld styrke i begyndelsen af august. I mellemtiden er der her mulighed for et gensyn med de ti mest læste artikler på TjekDet.dk i første halvår 2018.

  1. Den suverænt mest læste historie på TjekDet bærer overskriften “Her er verdens rigeste lande”. USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op. Her er verdens rigeste lande

  2. Historien, der ligger næsthøjest på listen over årets foreløbigt mest læste, handler om en ekstremt udbredt myte. Adskillige danske Facebook-brugere har siden januar delt budskabet om, at Facebook nu kun viser dig opdateringer fra 25 bestemte venner. Alle andre bliver ignoreret. Men det er noget vrøvl. Nej, Facebook viser dig ikke kun opslag fra de samme 25 venner

  3. Var der bevæbnede sharia-vagter på Rådhuspladsen i København? Sådan lød spørgsmålet i et faktatjek, der tog udgangspunkt i et Facebookopslag fra Mette Thiesen, der er folketingskandidat for Nye Borgerlige. Hun havde hørt, at muslimer ved et arrangement på Rådhuspladsen havde hyret bevæbnede vagter til at holde ‘danskere’ væk. Var der bevæbnede sharia-vagter på Rådhuspladsen i København?

  4. Årets fjerde mest læste historie handler også om religion. Hvor mange mennesker i Danmark bekender sig til islam? Det spørgsmål er ofte genstand for debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske statistikker om det. Hvor mange muslimer er der i Danmark?

  5. Mere end 64.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag, der vil afskaffe den nuværende ministerpension. Forslaget skulle dermed behandles af politikerne på Christiansborg. En del af forslaget handler om også at afskaffe den omdiskuterede pension til ministrenes børn. Og lige netop den del fik stor opmærksomhed på TjekDet. Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

  6. Den offentlige debat kom i foråret i høj grad til at handle om strejke og lockout blandt offentligt ansatte i forbindelse med årets overenskomstforhandlinger. Der blev som bekendt landet aftaler, så ingen måtte frivilligt eller ufrivilligt blive hjemme fra arbejde. En af knasterne i forhandlingerne var de ansattes 29 minutters betalte spisepause. Det var uklart, hvordan den knast pludselig blev en del af forhandlingerne. Vi dykkede ned i forhistorien. Lockouten truer: Hvad er op og ned i striden om spisepausen?

  7. Årets syvende mest læste artikel tog fat i en hyppigt diskuteret sag: Er danskerne det hårdest beskattede folk i verden? TjekDet præsenterede en lang række forskellige måder at måle skattetrykket på. Og det er langtfra alle opgørelsesmetoder, der udråber danskerne til den mest skatteplagede befolkning. "Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej..."

  8. Det er især indvandrere og efterkommere, der snyder sig til en højere SU. Sådan lød budskabet i en artikel i Berlingske den 28. januar. Avisens historie vakte stor debat og genlyd hos andre danske medier og på de sociale medier. Men da vi gravede os ned i tallene, viste der sig en noget anden konklusion. Ovenpå heftig debat: Det kan slet ikke dokumenteres, at indvandrere og efterkommere snyder mere med SU

  9. Vi advarer løbende om svindelnumre på Facebook, der i bund og grund handler om at vriste penge ud af danskernes bankkonti. En historie vakte så stor opsigt, at den kravler ind på en 9. plads. PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

  10. Popmusikeren Søren Rasted, kendt fra succesgruppen Aqua, kæmper for tiden for en personlig hjertesag. Han vil have medicinsk cannabis godkendt og klandrer Lægemiddelstyrelsen for at holde det væk fra danskerne. Men hans anklage mod styrelsen er både forkert og uforskammet, konkluderede forskere i et faktatjek. Søren Rasted i ‘uforskammet’ angreb på styrelse i cannabis-debatten


Og dermed ønsker vi dig en god sommer. Skulle du i din ferie falde over en påstand, du synes, vi bør give et sandhedstjek, så er du meget velkommen til at tippe os her.

Vil du have besked, når vi kaster os over tasterne igen, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.


Med venlig hilsen

Thomas Hedin
Redaktør

Forrige artikel Facebook vil trække annoncørerne bag politiske reklamer frem i lyset Facebook vil trække annoncørerne bag politiske reklamer frem i lyset Næste artikel Dansk energiselskab lægger ufrivilligt navn til falsk SMS-konkurrence Dansk energiselskab lægger ufrivilligt navn til falsk SMS-konkurrence
Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet Østrig ret i, at landets domstole kan straffe en kvinde for at kalde profeten Muhammed for pædofil. Et knæfald for islamister, lyder det fra islamkritikere. Men den udlægning er fuldstændig misforstået, siger forskere. 

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.