Sommerlæsning: Her er de mest populære historier på TjekDet.dk i 2018

Sommerferien har ramt redaktionen. Imens giver vi her et tilbageblik på nogle af de faktatjek, som gav størst genlyd blandt vores læsere i første halvår 2018.

Sommerferien har ramt redaktionen, og vi vender tilbage for fuld styrke i begyndelsen af august. I mellemtiden er der her mulighed for et gensyn med de ti mest læste artikler på TjekDet.dk i første halvår 2018.

  1. Den suverænt mest læste historie på TjekDet bærer overskriften “Her er verdens rigeste lande”. USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op. Her er verdens rigeste lande

  2. Historien, der ligger næsthøjest på listen over årets foreløbigt mest læste, handler om en ekstremt udbredt myte. Adskillige danske Facebook-brugere har siden januar delt budskabet om, at Facebook nu kun viser dig opdateringer fra 25 bestemte venner. Alle andre bliver ignoreret. Men det er noget vrøvl. Nej, Facebook viser dig ikke kun opslag fra de samme 25 venner

  3. Var der bevæbnede sharia-vagter på Rådhuspladsen i København? Sådan lød spørgsmålet i et faktatjek, der tog udgangspunkt i et Facebookopslag fra Mette Thiesen, der er folketingskandidat for Nye Borgerlige. Hun havde hørt, at muslimer ved et arrangement på Rådhuspladsen havde hyret bevæbnede vagter til at holde ‘danskere’ væk. Var der bevæbnede sharia-vagter på Rådhuspladsen i København?

  4. Årets fjerde mest læste historie handler også om religion. Hvor mange mennesker i Danmark bekender sig til islam? Det spørgsmål er ofte genstand for debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske statistikker om det. Hvor mange muslimer er der i Danmark?

  5. Mere end 64.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag, der vil afskaffe den nuværende ministerpension. Forslaget skulle dermed behandles af politikerne på Christiansborg. En del af forslaget handler om også at afskaffe den omdiskuterede pension til ministrenes børn. Og lige netop den del fik stor opmærksomhed på TjekDet. Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

  6. Den offentlige debat kom i foråret i høj grad til at handle om strejke og lockout blandt offentligt ansatte i forbindelse med årets overenskomstforhandlinger. Der blev som bekendt landet aftaler, så ingen måtte frivilligt eller ufrivilligt blive hjemme fra arbejde. En af knasterne i forhandlingerne var de ansattes 29 minutters betalte spisepause. Det var uklart, hvordan den knast pludselig blev en del af forhandlingerne. Vi dykkede ned i forhistorien. Lockouten truer: Hvad er op og ned i striden om spisepausen?

  7. Årets syvende mest læste artikel tog fat i en hyppigt diskuteret sag: Er danskerne det hårdest beskattede folk i verden? TjekDet præsenterede en lang række forskellige måder at måle skattetrykket på. Og det er langtfra alle opgørelsesmetoder, der udråber danskerne til den mest skatteplagede befolkning. "Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej..."

  8. Det er især indvandrere og efterkommere, der snyder sig til en højere SU. Sådan lød budskabet i en artikel i Berlingske den 28. januar. Avisens historie vakte stor debat og genlyd hos andre danske medier og på de sociale medier. Men da vi gravede os ned i tallene, viste der sig en noget anden konklusion. Ovenpå heftig debat: Det kan slet ikke dokumenteres, at indvandrere og efterkommere snyder mere med SU

  9. Vi advarer løbende om svindelnumre på Facebook, der i bund og grund handler om at vriste penge ud af danskernes bankkonti. En historie vakte så stor opsigt, at den kravler ind på en 9. plads. PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

  10. Popmusikeren Søren Rasted, kendt fra succesgruppen Aqua, kæmper for tiden for en personlig hjertesag. Han vil have medicinsk cannabis godkendt og klandrer Lægemiddelstyrelsen for at holde det væk fra danskerne. Men hans anklage mod styrelsen er både forkert og uforskammet, konkluderede forskere i et faktatjek. Søren Rasted i ‘uforskammet’ angreb på styrelse i cannabis-debatten


Og dermed ønsker vi dig en god sommer. Skulle du i din ferie falde over en påstand, du synes, vi bør give et sandhedstjek, så er du meget velkommen til at tippe os her.

Vil du have besked, når vi kaster os over tasterne igen, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.


Med venlig hilsen

Thomas Hedin
Redaktør

Forrige artikel Facebook vil trække annoncørerne bag politiske reklamer frem i lyset Facebook vil trække annoncørerne bag politiske reklamer frem i lyset Næste artikel Dansk energiselskab lægger ufrivilligt navn til falsk SMS-konkurrence Dansk energiselskab lægger ufrivilligt navn til falsk SMS-konkurrence
Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.