Svenske aktiekonti har givet flere penge i private lommer, men ikke mere aktiehandel

Sverige sat i skub i aktiehandlen ved at lave særlige aktiekonti, siger den danske regering. Men svenske eksperter afviser den sammenhæng, fortæller DR-programmet Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

En såkaldt investeringssparekonto skal få danskerne til at interessere sig for erhvervslivet og investere i aktier. Sådan lyder det i regeringens erhvervs- og iværksætterudspil. Det vil gavne vækstlaget i dansk erhvervsliv og øge aktiehandlen. Sådan er det gået i Sverige, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nyhedsprogrammet Deadline på DR2.

Ifølge regeringen har det svenske initiativ med en særlig aktiekonto sat gang i handlen med svenske aktier.

“Det kan skyldes, at Sverige har formået at udvikle en aktiekultur, hvor flere husholdninger vælger at placere deres opsparing i aktier, bl.a. gennem den såkaldte ”investeringssparkonto”, der blev introduceret i 2012,” skriver regeringen i udspillet.

DR's faktatjekprogram Detektor har set nærmere på, hvordan det er gået den svenske ordning.

Svenske eksperter, som faktatjekprogrammet har talt med, ser ikke den udvikling, regeringen henviser til. Der sker en større aktiehandel i disse år, men det kan ikke tilskrives aktiekontoen, mener eksperterne.

Flere penge i investorens lomme

Detektor har blandt andet talt med Claus Hemberg, som er rådgiver i investeringsbanken Avanza, der administrerer knap 40% af de svenske aktiesparekonti.

“Folk investerer mere og mere i aktier og investeringsforeninger, men aktiesparekonti får ikke folk til at investere mere eller mindre. Det er bare en anden måde at betale skat på. Det giver flere penge i investorens lomme, men det giver ikke mere aktiehandel,” siger Claus Hemberg til Detektor.

I den svenske universitetsverden undrer man sig også over den danske regerings brug af Sverige som eksempel. Detektor har talt med Paolo Sodini, professor på School of Economics i Stockholm, og han kan ikke genkende de erfaringer, som Brian Mikkelsen (K) fremhæver.

“Jeg kender slet ikke til statistik, der kan bekræfte den påstand,” siger han.

Detektor tilbudt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at kommentere de svenske eksperters tilbagevisninger. Men ministeren oplyser til DR, at han ikke har tid til at stille op.

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel SF-formand angriber fejlagtigt 'grotesk' udtalelse fra Anders Fogh Rasmussen SF-formand angriber fejlagtigt 'grotesk' udtalelse fra Anders Fogh Rasmussen Næste artikel Dumper kloge mennesker oftest køreprøven? Dumper kloge mennesker oftest køreprøven?
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.