Svenske aktiekonti har givet flere penge i private lommer, men ikke mere aktiehandel

Sverige sat i skub i aktiehandlen ved at lave særlige aktiekonti, siger den danske regering. Men svenske eksperter afviser den sammenhæng, fortæller DR-programmet Detektor.

En såkaldt investeringssparekonto skal få danskerne til at interessere sig for erhvervslivet og investere i aktier. Sådan lyder det i regeringens erhvervs- og iværksætterudspil. Det vil gavne vækstlaget i dansk erhvervsliv og øge aktiehandlen. Sådan er det gået i Sverige, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nyhedsprogrammet Deadline på DR2.

Ifølge regeringen har det svenske initiativ med en særlig aktiekonto sat gang i handlen med svenske aktier.

“Det kan skyldes, at Sverige har formået at udvikle en aktiekultur, hvor flere husholdninger vælger at placere deres opsparing i aktier, bl.a. gennem den såkaldte ”investeringssparkonto”, der blev introduceret i 2012,” skriver regeringen i udspillet.

DR's faktatjekprogram Detektor har set nærmere på, hvordan det er gået den svenske ordning.

Svenske eksperter, som faktatjekprogrammet har talt med, ser ikke den udvikling, regeringen henviser til. Der sker en større aktiehandel i disse år, men det kan ikke tilskrives aktiekontoen, mener eksperterne.

Flere penge i investorens lomme

Detektor har blandt andet talt med Claus Hemberg, som er rådgiver i investeringsbanken Avanza, der administrerer knap 40% af de svenske aktiesparekonti.

“Folk investerer mere og mere i aktier og investeringsforeninger, men aktiesparekonti får ikke folk til at investere mere eller mindre. Det er bare en anden måde at betale skat på. Det giver flere penge i investorens lomme, men det giver ikke mere aktiehandel,” siger Claus Hemberg til Detektor.

I den svenske universitetsverden undrer man sig også over den danske regerings brug af Sverige som eksempel. Detektor har talt med Paolo Sodini, professor på School of Economics i Stockholm, og han kan ikke genkende de erfaringer, som Brian Mikkelsen (K) fremhæver.

“Jeg kender slet ikke til statistik, der kan bekræfte den påstand,” siger han.

Detektor tilbudt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at kommentere de svenske eksperters tilbagevisninger. Men ministeren oplyser til DR, at han ikke har tid til at stille op.

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel SF-formand angriber fejlagtigt 'grotesk' udtalelse fra Anders Fogh Rasmussen SF-formand angriber fejlagtigt 'grotesk' udtalelse fra Anders Fogh Rasmussen Næste artikel Den britiske udenrigsminister gentager udokumenteret besparelse ved Brexit Den britiske udenrigsminister gentager udokumenteret besparelse ved Brexit
Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.