Sveriges statsminister frygter angreb af falske nyheder under valg

Den svenske statsminister Stefan Löfven har fremlagt en række initiativer, der skal forhindre spredningen af misinformation under det svenske rigsdagsvalg til næste år. Allerede nu ser han tegn på ekstern påvirkning.

 


Formodentlig går det svenske rigsdagsvalg til næste år ikke ram forbi, når det kommer til ekstern påvirkning af valgresultatet. Tværtimod er der allerede tegn på, at nogen udefra - for eksempel fremmede magter - vil forsøge at påvirke valget med misinformation, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven i et debatindlæg i avisen Dagens Nyheter.

I indlægget fremlægger han en række initiativer, som skal styrke samfundets modstandskraft inden valget løber af stablen i 2018.

Den svenske efterretningstjeneste skal blandt andet orientere de enkelte partier om risici for såkaldte påvirkningsoperationer. Politikerne skal blandt lære om, hvordan udenforstående kan skaffe sig adgang til IT-systemer og sprede vildledende historier. På den måde vil rigsdagskandidaterne kunne tage deres forholdsregler.

Samtidig skal de svenske myndigheder samle repræsentanter fra de svenske aviser og sociale medier til en drøftelse om cybersikkerhed.

Stefan Löfven har også inviteret rigsdagens partiledere til en status på trusselsbilledet lige nu.

”Det her er et spørgsmål, som er vigtigere end politiske udmeldinger og partipolitik. Det vedrører hele samfundets fundament,” skriver Löfven i debatindlægget.

Også den tyske efterretningstjeneste har været fremme med en lignende advarsel. Her frygter man, at Rusland vil forsøge at hacke sig til oplysninger og massivt sprede falske nyheder under det tyske forbundsvalg senere på året.

Ifølge EU’s task force mod falske nyheder, East Stratcom, kan formålet blandt andet være, at destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem.

 

Forrige artikel Begrebet ’falske nyheder’ er mindst 125 år gammelt Næste artikel TjekDet.dk får nu større muskler TjekDet.dk får nu større muskler
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.