Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret

Med robotter snød bedragere en lang række annoncører for mere end 3,1 millioner kroner om dagen ved brug af falske hjemmesider uden ‘ægte’ trafik.  

Den danske IT-virksomhed Adform har afsløret omfattende og sofistikeret annoncesvindel, hvor falske hjemmesider og virus-inficerede computere bliver brugt til at snyde onlinemedier og annoncører for flere millioner kroner om dagen, skriver The Wall Street Journal.

Adform har døbt svindelnummeret “Hyphbot” og estimerer i en rapport, at svindlen har stået på i hvert fald siden august i år.

Svindlerne har anskaffet sig over 34.000 forskellige domænenavne og oprettet mere end en million forskellige www-adresser, hvor falske hjemmesider skal få annoncører til at tro, at de har købt reklameplads hos store mediehuse som for eksempel The Economist, The Financial Times, The Wall Street Journal og CNN.

Trafikken til hjemmesiderne bliver skabt af robotter, som automatisk åbner de mange falske sider, hvor annoncørernes reklamer er placeret. Dermed tror annoncørerne, at deres reklamer bliver set af mange mennesker. Metoden er i branchen kendt som “domain spoofing”.

Falsk trafik er et alvorligt problem for annoncører, fordi de dermed betaler for, at deres annoncer bliver 'vist' til computere i stedet for mennesker. 

To dage efter Adform var gået i gang med at undersøge svindlen, tog de kontakt til størstedelen af de virksomheder, der var blevet snydt. Siden da har der været markant mindre robotgenereret trafik, selvom Hyphbot formodes fortsat at være aktiv, skriver Wall Street Journal.

Svindlen kan forhindres

Adform forklarer, at en stor del af svindlen kunne være undgået, hvis mediehusene og annoncebureauerne havde tilsluttet sig initiativet Ads.txt, der har til formål at sikre, at online-annoncer kun købes og sælges via anerkendte kanaler.

“Vi opfordrer alle aktører til omgående at indføre Ads.txt som standard. Det er en af de bedste muligheder, vi har for at rydde op i det her,” fortæller Jon Slade, chef for kommerciel handel på avisen The Financial Times.  

Han var ikke overrasket over at høre om svindelnummeret. Kort tid før afsløringen af Hyphbot havde The Financial Times lavet deres egen undersøgelse og fundet 25 fup-mediebureauer, der tilbød reklameplads på The Financial Times' hjemmeside.

Præcis hvor mange penge, svindlerne har kradset ind, er vanskeligt at sige. Men Adform beskriver Hyphbot som “sandsynligvis det største bot-netværk”, der har ramt den digitale marketingindustri, og virksomheden vurderer, at bagmændene har bedraget annoncørerne for mindst $500.000 (3.165.000 kr., red.) om dagen.

Forrige artikel Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder Næste artikel Sig goddag til fremtidens robotnyheder Sig goddag til fremtidens robotnyheder
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.