Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret

Med robotter snød bedragere en lang række annoncører for mere end 3,1 millioner kroner om dagen ved brug af falske hjemmesider uden ‘ægte’ trafik.  

Den danske IT-virksomhed Adform har afsløret omfattende og sofistikeret annoncesvindel, hvor falske hjemmesider og virus-inficerede computere bliver brugt til at snyde onlinemedier og annoncører for flere millioner kroner om dagen, skriver The Wall Street Journal.

Adform har døbt svindelnummeret “Hyphbot” og estimerer i en rapport, at svindlen har stået på i hvert fald siden august i år.

Svindlerne har anskaffet sig over 34.000 forskellige domænenavne og oprettet mere end en million forskellige www-adresser, hvor falske hjemmesider skal få annoncører til at tro, at de har købt reklameplads hos store mediehuse som for eksempel The Economist, The Financial Times, The Wall Street Journal og CNN.

Trafikken til hjemmesiderne bliver skabt af robotter, som automatisk åbner de mange falske sider, hvor annoncørernes reklamer er placeret. Dermed tror annoncørerne, at deres reklamer bliver set af mange mennesker. Metoden er i branchen kendt som “domain spoofing”.

Falsk trafik er et alvorligt problem for annoncører, fordi de dermed betaler for, at deres annoncer bliver 'vist' til computere i stedet for mennesker. 

To dage efter Adform var gået i gang med at undersøge svindlen, tog de kontakt til størstedelen af de virksomheder, der var blevet snydt. Siden da har der været markant mindre robotgenereret trafik, selvom Hyphbot formodes fortsat at være aktiv, skriver Wall Street Journal.

Svindlen kan forhindres

Adform forklarer, at en stor del af svindlen kunne være undgået, hvis mediehusene og annoncebureauerne havde tilsluttet sig initiativet Ads.txt, der har til formål at sikre, at online-annoncer kun købes og sælges via anerkendte kanaler.

“Vi opfordrer alle aktører til omgående at indføre Ads.txt som standard. Det er en af de bedste muligheder, vi har for at rydde op i det her,” fortæller Jon Slade, chef for kommerciel handel på avisen The Financial Times.  

Han var ikke overrasket over at høre om svindelnummeret. Kort tid før afsløringen af Hyphbot havde The Financial Times lavet deres egen undersøgelse og fundet 25 fup-mediebureauer, der tilbød reklameplads på The Financial Times' hjemmeside.

Præcis hvor mange penge, svindlerne har kradset ind, er vanskeligt at sige. Men Adform beskriver Hyphbot som “sandsynligvis det største bot-netværk”, der har ramt den digitale marketingindustri, og virksomheden vurderer, at bagmændene har bedraget annoncørerne for mindst $500.000 (3.165.000 kr., red.) om dagen.

Forrige artikel Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder Næste artikel EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.