Trump kårer de største falske nyheder om sig selv

Seks forskellige amerikanske medier står bag de nyhedshistorier, som Donald Trump i nat udråbte som de værste falske nyheder om præsidenten.

Med jævne mellemrum klandrer den amerikanske præsident, Donald Trump, etablerede amerikanske medier for at bringe falske nyheder. Det sker især, når nyhederne er kritiske og handler om Trump selv.

Nu uddeler den amerikanske præsident endda priser til de mest løgnagtige nyhedshistorier, skriver han i et opslag på det sociale medie Twitter.


I opslaget bliver man sendt videre til en liste på det republikanske partis hjemmeside over de tilfælde, hvor amerikanske medier ifølge Trump har været mest lemfældige med sandheden.

Øverst på listen står avisen The New York Times, men Trump fremhæver ikke, at The New York Times er mere løgnagtig end andre etablerede medier på listen og derfor kan kåres som vinder af Trumps 'fake news'-pris, som flere danske medier ellers skriver i dag. Vinderne er derimod de 11 forskellige nyhedshistorier.

Nyhedshistorierne er nemlig ikke nødvendigvis rangeret på Trumps liste, men nok snarere nummereret.

For heller ikke amerikanske medier nævner et enkelt medie som vinder af Trumps prisuddeling. Og i Trumps præsentation af listens sidste falske nyhedshistorie indledes der med et "sidst, men ikke mindst".

Skulle man endelig udnævne en vinder af Trumps pris for falske nyheder, ville det snarere være CNN end New York Times. CNN har nemlig hele fire nyheder på Trumps liste, mens New York Times kun har to.

Liste over falske nyheder savner nuancer

Selvom Trump opremser, hvad han kalder falske nyheder, gør han det ikke på en fuldt ud sandfærdig måde.

Der er nemlig problemer med begrundelserne for flere at priserne for falske nyheder. Flere af dem er opslag på Twitter, og andre er simpelthen fejl, som medierne har rettet igen med det samme. Det skriver avisen Washington Post i et faktatjek af Trumps liste over falske nyheder. 

Øverst på Trumps liste er for eksempel et citat fra New York Times, hvor den amerikanske økonom og nobelprismodtager Paul Krugman skulle have sagt, at den amerikanske økonomi aldrig igen vil komme på ret køl efter Trumps præsidentskab. Paul Krugmans udmelding var ganske vist skråsikker, men det var et debatindlæg og ikke en nyhed. Og bare få dage efter erkendte Paul Krugman, at han havde overdrevet. Det siger Trumps liste bare intet om.

Washington Post konkluderer på Trumps liste, at otte af vindernyhederne udløste rettelser i fra mediernes side, og i to tilfælde blev journalisten bag suspenderet eller fratrådte. To af nyhederne var derudover opslag på Twitter, der hurtigt blev rettet og aldrig blev til artikler. 

Tidligere har Trump dog udnævnt New York Times til at være det værste medie, når det handler om at sprede falske nyheder. Men Trumps 'fake news'-prisuddelinger kan risikere at klinge hult, da præsidenten selv beviseligt har talt usandt adskillige gange siden sin indsættelse for et år siden.

LÆS OGSÅ: Bono har ikke opfordret fans til at vælte Donald Trump

LÆS OGSÅ: Nej Trump, USA betaler ikke 80 procent af udgifterne til NATO

LÆS OGSÅ: Det var ikke en ’muslimsk migrant’, der tæskede hollandsk dreng

LÆS OGSÅ: Vil danske direktører have verdenskendt fysikers hoved på et fad?

Forrige artikel Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Næste artikel Efter 1.000 sigtelser i videosexsag: Nu skal børn lære om faren ved de sociale medier Efter 1.000 sigtelser i videosexsag: Nu skal børn lære om faren ved de sociale medier
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.