Trump kårer de største falske nyheder om sig selv

Seks forskellige amerikanske medier står bag de nyhedshistorier, som Donald Trump i nat udråbte som de værste falske nyheder om præsidenten.

Andreas Oved Askjær Rasmussen

Med jævne mellemrum klandrer den amerikanske præsident, Donald Trump, etablerede amerikanske medier for at bringe falske nyheder. Det sker især, når nyhederne er kritiske og handler om Trump selv.

Nu uddeler den amerikanske præsident endda priser til de mest løgnagtige nyhedshistorier, skriver han i et opslag på det sociale medie Twitter.


I opslaget bliver man sendt videre til en liste på det republikanske partis hjemmeside over de tilfælde, hvor amerikanske medier ifølge Trump har været mest lemfældige med sandheden.

Øverst på listen står avisen The New York Times, men Trump fremhæver ikke, at The New York Times er mere løgnagtig end andre etablerede medier på listen og derfor kan kåres som vinder af Trumps 'fake news'-pris, som flere danske medier ellers skriver i dag. Vinderne er derimod de 11 forskellige nyhedshistorier.

Nyhedshistorierne er nemlig ikke nødvendigvis rangeret på Trumps liste, men nok snarere nummereret.

For heller ikke amerikanske medier nævner et enkelt medie som vinder af Trumps prisuddeling. Og i Trumps præsentation af listens sidste falske nyhedshistorie indledes der med et "sidst, men ikke mindst".

Skulle man endelig udnævne en vinder af Trumps pris for falske nyheder, ville det snarere være CNN end New York Times. CNN har nemlig hele fire nyheder på Trumps liste, mens New York Times kun har to.

Liste over falske nyheder savner nuancer

Selvom Trump opremser, hvad han kalder falske nyheder, gør han det ikke på en fuldt ud sandfærdig måde.

Der er nemlig problemer med begrundelserne for flere at priserne for falske nyheder. Flere af dem er opslag på Twitter, og andre er simpelthen fejl, som medierne har rettet igen med det samme. Det skriver avisen Washington Post i et faktatjek af Trumps liste over falske nyheder. 

Øverst på Trumps liste er for eksempel et citat fra New York Times, hvor den amerikanske økonom og nobelprismodtager Paul Krugman skulle have sagt, at den amerikanske økonomi aldrig igen vil komme på ret køl efter Trumps præsidentskab. Paul Krugmans udmelding var ganske vist skråsikker, men det var et debatindlæg og ikke en nyhed. Og bare få dage efter erkendte Paul Krugman, at han havde overdrevet. Det siger Trumps liste bare intet om.

Washington Post konkluderer på Trumps liste, at otte af vindernyhederne udløste rettelser i fra mediernes side, og i to tilfælde blev journalisten bag suspenderet eller fratrådte. To af nyhederne var derudover opslag på Twitter, der hurtigt blev rettet og aldrig blev til artikler. 

Tidligere har Trump dog udnævnt New York Times til at være det værste medie, når det handler om at sprede falske nyheder. Men Trumps 'fake news'-prisuddelinger kan risikere at klinge hult, da præsidenten selv beviseligt har talt usandt adskillige gange siden sin indsættelse for et år siden.

LÆS OGSÅ: Bono har ikke opfordret fans til at vælte Donald Trump

LÆS OGSÅ: Nej Trump, USA betaler ikke 80 procent af udgifterne til NATO

LÆS OGSÅ: Det var ikke en ’muslimsk migrant’, der tæskede hollandsk dreng

LÆS OGSÅ: Vil danske direktører have verdenskendt fysikers hoved på et fad?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu