Trump kårer de største falske nyheder om sig selv

Seks forskellige amerikanske medier står bag de nyhedshistorier, som Donald Trump i nat udråbte som de værste falske nyheder om præsidenten.

Med jævne mellemrum klandrer den amerikanske præsident, Donald Trump, etablerede amerikanske medier for at bringe falske nyheder. Det sker især, når nyhederne er kritiske og handler om Trump selv.

Nu uddeler den amerikanske præsident endda priser til de mest løgnagtige nyhedshistorier, skriver han i et opslag på det sociale medie Twitter.


I opslaget bliver man sendt videre til en liste på det republikanske partis hjemmeside over de tilfælde, hvor amerikanske medier ifølge Trump har været mest lemfældige med sandheden.

Øverst på listen står avisen The New York Times, men Trump fremhæver ikke, at The New York Times er mere løgnagtig end andre etablerede medier på listen og derfor kan kåres som vinder af Trumps 'fake news'-pris, som flere danske medier ellers skriver i dag. Vinderne er derimod de 11 forskellige nyhedshistorier.

Nyhedshistorierne er nemlig ikke nødvendigvis rangeret på Trumps liste, men nok snarere nummereret.

For heller ikke amerikanske medier nævner et enkelt medie som vinder af Trumps prisuddeling. Og i Trumps præsentation af listens sidste falske nyhedshistorie indledes der med et "sidst, men ikke mindst".

Skulle man endelig udnævne en vinder af Trumps pris for falske nyheder, ville det snarere være CNN end New York Times. CNN har nemlig hele fire nyheder på Trumps liste, mens New York Times kun har to.

Liste over falske nyheder savner nuancer

Selvom Trump opremser, hvad han kalder falske nyheder, gør han det ikke på en fuldt ud sandfærdig måde.

Der er nemlig problemer med begrundelserne for flere at priserne for falske nyheder. Flere af dem er opslag på Twitter, og andre er simpelthen fejl, som medierne har rettet igen med det samme. Det skriver avisen Washington Post i et faktatjek af Trumps liste over falske nyheder. 

Øverst på Trumps liste er for eksempel et citat fra New York Times, hvor den amerikanske økonom og nobelprismodtager Paul Krugman skulle have sagt, at den amerikanske økonomi aldrig igen vil komme på ret køl efter Trumps præsidentskab. Paul Krugmans udmelding var ganske vist skråsikker, men det var et debatindlæg og ikke en nyhed. Og bare få dage efter erkendte Paul Krugman, at han havde overdrevet. Det siger Trumps liste bare intet om.

Washington Post konkluderer på Trumps liste, at otte af vindernyhederne udløste rettelser i fra mediernes side, og i to tilfælde blev journalisten bag suspenderet eller fratrådte. To af nyhederne var derudover opslag på Twitter, der hurtigt blev rettet og aldrig blev til artikler. 

Tidligere har Trump dog udnævnt New York Times til at være det værste medie, når det handler om at sprede falske nyheder. Men Trumps 'fake news'-prisuddelinger kan risikere at klinge hult, da præsidenten selv beviseligt har talt usandt adskillige gange siden sin indsættelse for et år siden.

LÆS OGSÅ: Bono har ikke opfordret fans til at vælte Donald Trump

LÆS OGSÅ: Nej Trump, USA betaler ikke 80 procent af udgifterne til NATO

LÆS OGSÅ: Det var ikke en ’muslimsk migrant’, der tæskede hollandsk dreng

LÆS OGSÅ: Vil danske direktører have verdenskendt fysikers hoved på et fad?

Forrige artikel Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste Næste artikel Efter 1.000 sigtelser i videosexsag: Nu skal børn lære om faren ved de sociale medier Efter 1.000 sigtelser i videosexsag: Nu skal børn lære om faren ved de sociale medier
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.