Trump vildleder om antallet af kriminelle indvandrere i USA

En mur langs grænsen til Mexico og deportering af millioner af immigranter var to markante løfter under Donald Trumps valgkamp. Men kan han deportere op mod 3 millioner mennesker som påstået?

 Fakta

Donald Trump gav den 13. november sit første tv-interview efter at have vundet det amerikanske præsidentvalg tidligere på måneden. Her blev han spurgt ind til nogle af de løfter, som han gav under valgkampen.

Han sagde blandt andet, at han stadig har til hensigt at bygge en mur langs den lange amerikansk-mexicanske grænse, og at han stadig vil tvinge millioner af immigranter ud af landet.

"Hvad vi har tænkt os at gøre er at få de mennesker, der er kriminelle og har anmærkninger på straffeattesterne, bandemedlemmer, narkohandlere, vi har mange af disse mennesker, måske to millioner, det kan endda være tre millioner, ud af vores land eller fængsle dem," sagde Trump i interviewet.

Men passer det, at der er to, måske tre millioner illegale immigranter med pletter på straffeattesten i USA? Det har den amerikanske faktatjeksiden Politifact undersøgt.

Trump henviser til en rapport fra Department of Homeland Security, et amerikansk ministerium, der blev oprettet i november 2002, der har til opgave at beskytte amerikansk territorium mod terrorangreb og naturkatastrofer. Det har også ansvaret for immigration og infrastruktur. I rapporten, der gennemgår tal for perioden 2011-2013, vurderer de amerikanske immigrationsmyndigheder, at der i USA er omkring 1,9 mio. "removable criminal aliens". Det vil sige "udvisningsegnede" kriminelle udlændinge. Tallet tre millioner nævnes ikke.

Rapporten slår desuden fast, at tallet 1,9 mio. inkluderer både legale og illegale indvandrere. Og netop den nuance nævner Donald Trump ikke. Han siger, at alle 1,9 mio. opholder sig illegalt. Den sidste mio. mennesker, han nævner, er en personlig formodning, som kan være både rigtig og forkert.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Pia Olsen Dyhr: Regeringen fører kulsort klimapolitik Pia Olsen Dyhr: Regeringen fører kulsort klimapolitik Næste artikel Norges adgang til Europol har store begrænsninger Norges adgang til Europol har store begrænsninger
De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.