Er Trumps indsættelse den mest sete nogensinde?

Talsmand for Det Hvide Hus, Sean Spicer, sagde i til et pressemøde lørdag, at præsident Donald Trumps indsættelse fredag var den mest sete nogensinde. Men det er svært at finde beviser for den påstand ifølge amerikansk medie.

Thomas Hedin
 
Efter den amerikanske præsident Donald Trumps indsættelsesceremoni fredag er to luftfotos, der forestiller hhv. publikumsmængden ved Obamas indsættelse i 2009 og publikum ved fredagens ceremoni, blevet flittigt delt på sociale og i etablerede medier. Billederne taler sit tydelige sprog: I 2009 var langt flere kommet for at se den amerikanske præsidents indsættelse, end det var tilfældet i fredags.

Dagen efter holdt talsmand for Det Hvide Hus, Sean Spicer, et kort pressemøde, hvor han lod pressen vide, at præsidenten og hans stab ikke deler opfattelsen af, at der var langt færre besøgende til Trumps indsættelse, end der var til Obamas - tværtimod.

"Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum. Både på stedet og over hele verden," erklærede Sean Spencer ved pressemødet og beskyldte pressen for "fejlagtig dækning" af Trumps indsættelsesceremoni.

Men taler Sean Spicer sandt, når han siger, at ceremonien har haft det største publikum nogensinde? Det har bl.a. det amerikanske faktatjek-medie, Snopes.com, set nærmere på.

Der findes ingen officielle optællinger af, hvor mange der har overværet ceremonien. Snopes har derfor kigget på tre andre parametre, der kan indikere, hvor mange der egentlig overværede Trumps indsættelse som præsident i USA.

Og hverken TV-seertal, en analyse af de føromtalte billeder af publikum til ceremonien eller antallet af passagerer i metroen i Washington D.C. den dag indikerer, at Trumps indsættelse skulle være den mest sete nogensinde.

Ifølge analysevirksomheden Nielsen Company så 31 millioner personer Trumps indsættelse, og det er langt fra nok til at slå rekorden, Ronald Reagans indsættelse i 1980, som blev set af 41,8 millioner.

Og hvad angår antallet af fremmødte, har professor ved Manchester Metropolitan University i England Keith Still har kastet et blik på de to luftfotos. Han vurderer ud fra de tilgængelige fotos, at der er fremmødt ca. en tredjedel af, hvad der kom til Obamas indsættelse.

Endelig viser passagertallene i metroen, at omkring 580.000 tog en tur i undergrunden den dag. Ved Obamas indsættelse i 2009 var tallet 1.100.000.

Det ser altså ud til, at det er svært at underbygge talsmand Sean Spicers påstand om et historisk stort publikum.

Du kan læse hele faktatjekket hos Snopes her.

 

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu