Trumps mor har næppe kaldt sin søn for en idiot og en katastrofe, hvis han gik ind i politik

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er en idiot uden hverken fornuft eller sociale færdigheder, og han ville være en katastrofe i politik. Sådan lyder kritikken fra ingen ringere end Donald Trumps egen mor ifølge et vidtspredt billede. Men at præsidentens mor skulle have sagt det, er endog højst tvivlsomt.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har den amerikanske præsidents mor, Mary Anne Trump, sagt følgende om sin søn?

”Ja, han er en idiot helt uden almindelig fornuft og ingen sociale færdigheder, men han er min søn. Jeg håber bare, han aldrig går ind i politik. Han ville være en katastrofe.”

 

Der er intet, som tyder på, at Donald Trumps mor skulle have ytret de hårde ord om sin søn. Citatet kan ikke genfindes i bøger eller interviews og dukker ikke op ved søgninger på Google eller i avisarkiver. 

”Ja, han er en idiot helt uden almindelig fornuft og ingen sociale færdigheder, men han er min søn. Jeg håber bare, han aldrig går ind i politik. Han ville være en katastrofe.”

Sådan har Mary Anne Trump, moren til den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, angiveligt engang sagt om sin søn. I hvert fald hvis man skal tro et meme, der florerer på de sociale medier. 

Alene ét dansk opslag med billedet er blevet delt knap 3.000 gange.

Men der er intet, som tyder på, at Donald Trumps mor skulle have ytret de hårde ord om sin søn.

Citatet kan ikke genfindes i bøger eller interviews og dukker ikke op ved søgning på Google eller i diverse avisarkiver.

Artiklen fortsætter under billedet 

"Men han er min søn," undskylder Mary Anne Trump efter at have kaldt sin søn og USA's nuværende præsident, Donald Trump, en idiot, som ville være en katastrofe i politik. Billedet florerer i både ind- og udland, men intet tyder på, præsidentens mor har leveret den harske kritik af ham. (Foto: Skærmbillede fra facebookopslag)

Turen over atlanten

Mary Anne Trump – der oprindeligt bar efternavnet MacLeod – blev født i Skotland 10. maj 1912.

Som 17-årig steg hun ombord på skibet S.S. Transylvania, som 2. maj 1930 satte kurs fra Glasgow mod Nordamerika.

I New York mødte Mary Anne sin kommende udkårne Fred Trump, med hvem hun giftede sig i januar 1936 og fik fem børn – heriblandt den næstyngste, Donald, som hun fødte i 1946.

Mary Anne døde 88 år gammel 7. august 2000 – altså længe før hendes søn blev den 45. præsident af Amerikas Forenede Stater.

Artiklen fortsætter under billedet

Passagerliste fra skibet S.S. Transylvania, der 2. maj 1930 lagde fra kaj i Glasgow med kurs mod Amerika. I række 5 finder man Mary Anne MacLeod. Hendes alder er rettet fra 17 til 18, da hun fyldte år kort før ankomsten til USA.  

En vidunderlig kvinde

Billedet med Mary Anne Trumps påståede citat giver ingen indikationer af, hvornår eller i hvilken sammenhæng ordene skulle være faldet.

Ved en googlesøgning dukker citatet kun op i forbindelse med det virale meme.

Det nærmeste, vi kommer den moderlige kritik af præsidenten, var da Donald Trump i 1990 gennemgik en skilsmisse med sin første kone, Ivana Trump. Mary Anne Trump skulle ifølge det amerikanske magasin Vanity Fair dengang have spurgt Ivana: ”Hvad er det for en søn, jeg har skabt?”

Hvis det nye citat er ægte, ville det formentlig være dukket op i forbindelse med præsidentvalget i 2016, eller da Donald Trump i slutningen af 1990’erne offentligt overvejede at gå efter præsidentposten.

Sammen med citatet er et billede af en yngre Donald Trump ved siden af sin mor. Lige netop det billede – men altså uden citatet – lagde præsidenten på sin instagramprofil i januar 2018 med ordene: ”#ThrowbackThursday med min vidunderlige mor, Mary.”

Artiklen fortsætter under opslaget


I interviews har Donald Trump kaldt sin mor en ”forrygende kvinde” og en ”fremragende mor”. På Twitter har han kaldt hende en ”stor skønhed” og en ”vidunderlig person”.

I sin bog 'The Art of the Comeback' fra 1997 skriver Donald Trump, at “en del af mit problem med kvinder består i, at jeg har sammenlignet dem med min fantastiske mor, Mary Trump. Min mor er allerhelvedes klog.”

Artiklen fortsætter under tweetet 


Adskillige andre faktatjekkende medier har siden december sidste år også forsøgt at spore det påståede citat. Alle uden held.

Mediet Politico har i et større portræt skrevet om Donald Trumps forhold til sin mor. Her nævnes citatet ikke med et ord. Også The New Yorker har skrevet et portræt af Mary Anne Trump, men heller ikke her finder man citatet.

Forrige artikel Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt? Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt? Næste artikel DSU-formand revser kulturinstitutioner for at håne ministerens musiksmag. Men har de gjort det?   DSU-formand revser kulturinstitutioner for at håne ministerens musiksmag. Men har de gjort det?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.