TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Over de seneste 20 år ses en stigende tendens i antallet af singler

Kilde: TV 2 News den 4. september 2019, der henviser til en opgørelse fra Danmarks Statistik.

 

 

TV 2 henviser til tal fra Danmarks Statistik, der ikke siger noget om antallet af singler. Statistikkontoret laver nemlig slet ikke en sådan opgørelse. Tallene, som tv-stationen bruger, viser derimod udviklingen i antallet husstande, hvor der kun bor en person. Men personer, der bor alene, kan godt have en kæreste. Omvendt kan fire venner, som deler en lejlighed, sagtens alle være singler. De fire singler vil dog være registreret som en firepersonshusstand - og indgår dermed ikke i de tal, som TV 2 bruger.

“Det, at der er flere singler, påvirker samfundet.” 

Sådan lyder det i et indslag onsdag morgen på TV 2 News, der angiveligt har fundet nye tal, som viser, at antallet af singler i Danmark bare bliver ved med at stige. 

Af grafikken, som TV 2 har lavet til lejligheden, kan man angiveligt se, at der i 1999 var 898.000 singler i Danmark, men i år er tallet steget til hele 1.034.000. Kilden til tallene er såmænd Danmarks Statistik. 

De tusindvis af nye singler er desuden lidt af en udfordring for dagligvarebutikker, da singlerne for eksempel efterspørger fødevarer i mindre portioner og angiveligt “er mere spontane i deres forbrug", fremgår det af indslaget på TV 2. 


Grafik fra TV 2 News, der altså ikke viser udviklingen over antallet af singler i Danmark. (Foto: Skærmbillede/TV 2 News).

Det pudsige er bare, at TV 2 slet ikke ved, om der nu er flere eller færre singler, end der var før i tiden. For Danmarks Statistik kan slet ikke få øje på, at de ligger inde med tallene bag TV 2’s nyhed.  

Og det er der en ganske glimrende grund til.  

”Vi opgør ikke antallet af singler,” siger Lisbeth Harbo, specialkonsulent ved Danmarks Statistiks kontor for befolkning og uddannelse.   

Forelagt tallene fra grafikken, vurderer hun, at TV 2 har brugt Danmarks Statistiks opgørelse over husstande, hvor der kun bor én person.  

Men den statistik siger ikke det fjerneste om antallet af singler, oplyser Lisbeth Harbo. Det forholder sig nemlig sådan, at personer godt kan befinde sig i et parforhold, selv om de bor alene. 

”Den statistik, TV 2 benytter, viser ikke tal for singler, men for enpersonshusstande,” slår Lisbeth Harbo fast.   

Desuden er det heller ikke givet, at man nødvendigvis er i et forhold med den person, som man deler hus eller lejlighed med. To venner kan for eksempel godt bo sammen uden at have indledt et parforhold med hinanden eller andre, og usikkerheden går derfor begge veje. 

TV 2: Vi har været for upræcise 

Til TjekDet beklager TV 2 News at have udlagt tallene fra Danmarks Statistik fejlagtigt.  

“Vi har i formidlingen af denne historie desværre været for upræcise,” skriver chefredaktør på TV 2 News, Ulla Pors Nielsen i en mail til TjekDet.

“Vi speaker (siger i indslaget, red.) i forbindelse med grafikken mere retvisende, at søjlerne viser udviklingen i antallet af husstande med én beboer. Men i grafikkens overskrift står der ‘Antallet af singler’.  Vi skulle i stedet have skrevet 'Flere bor alene’. Det beklager vi,” lyder det videre fra Ulla Pors Nielsen.

Chefredaktør for TV 2 News, Ulla Pors Nielsen. (Foto: Miklos Szabo/TV 2)

Ikke første gang 

Det er ikke første gang, at danske medier forsøger sig med bud på antallet af singler i Danmark på baggrund af tal, som intet har parforhold at gøre.  

I 2017 lød det, at ”1,6 millioner danskere lever i dag som singler”. Dengang var det en anden af Danmarks Statistiks opgørelser - nemlig over antallet af enlige - som medierne lagde til grund.  

Men heller ikke dén opgørelse kan altså bruges til at sige noget om, hvor mange danskere der lever uden kæreste eller ægtefælle, sagde afdelingsleder i Danmarks Statistik Dorthe Larsen dengang til DR's faktatjekprogram Detektor.

”Vi ville ikke kunne bruge den til at sige noget om, hvor mange singler der er i Danmark. Vi ved ikke noget om danskernes kæresteforhold i Danmarks Statistik,” sagde hun.   

”Vores eneste mulighed ville være, at vi skulle kontakte samtlige personer for at høre, om de har en kæreste på et eller andet givent tidspunkt. Og det har Danmarks Statistik i hvert fald ikke gjort endnu,” lød det fra Dorthe Larsen.  

Sådan forholder det sig i øvrigt stadig, oplyser Dorthe Larsen til TjekDet.   

Forrige artikel "Skamløs manipulation"? Vanopslaghs tal møder vrede i debat om kontanthjælp Næste artikel Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.