TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Over de seneste 20 år ses en stigende tendens i antallet af singler

Kilde: TV 2 News den 4. september 2019, der henviser til en opgørelse fra Danmarks Statistik.

 

 

TV 2 henviser til tal fra Danmarks Statistik, der ikke siger noget om antallet af singler. Statistikkontoret laver nemlig slet ikke en sådan opgørelse. Tallene, som tv-stationen bruger, viser derimod udviklingen i antallet husstande, hvor der kun bor en person. Men personer, der bor alene, kan godt have en kæreste. Omvendt kan fire venner, som deler en lejlighed, sagtens alle være singler. De fire singler vil dog være registreret som en firepersonshusstand - og indgår dermed ikke i de tal, som TV 2 bruger.

“Det, at der er flere singler, påvirker samfundet.” 

Sådan lyder det i et indslag onsdag morgen på TV 2 News, der angiveligt har fundet nye tal, som viser, at antallet af singler i Danmark bare bliver ved med at stige. 

Af grafikken, som TV 2 har lavet til lejligheden, kan man angiveligt se, at der i 1999 var 898.000 singler i Danmark, men i år er tallet steget til hele 1.034.000. Kilden til tallene er såmænd Danmarks Statistik. 

De tusindvis af nye singler er desuden lidt af en udfordring for dagligvarebutikker, da singlerne for eksempel efterspørger fødevarer i mindre portioner og angiveligt “er mere spontane i deres forbrug", fremgår det af indslaget på TV 2. 


Grafik fra TV 2 News, der altså ikke viser udviklingen over antallet af singler i Danmark. (Foto: Skærmbillede/TV 2 News).

Det pudsige er bare, at TV 2 slet ikke ved, om der nu er flere eller færre singler, end der var før i tiden. For Danmarks Statistik kan slet ikke få øje på, at de ligger inde med tallene bag TV 2’s nyhed.  

Og det er der en ganske glimrende grund til.  

”Vi opgør ikke antallet af singler,” siger Lisbeth Harbo, specialkonsulent ved Danmarks Statistiks kontor for befolkning og uddannelse.   

Forelagt tallene fra grafikken, vurderer hun, at TV 2 har brugt Danmarks Statistiks opgørelse over husstande, hvor der kun bor én person.  

Men den statistik siger ikke det fjerneste om antallet af singler, oplyser Lisbeth Harbo. Det forholder sig nemlig sådan, at personer godt kan befinde sig i et parforhold, selv om de bor alene. 

”Den statistik, TV 2 benytter, viser ikke tal for singler, men for enpersonshusstande,” slår Lisbeth Harbo fast.   

Desuden er det heller ikke givet, at man nødvendigvis er i et forhold med den person, som man deler hus eller lejlighed med. To venner kan for eksempel godt bo sammen uden at have indledt et parforhold med hinanden eller andre, og usikkerheden går derfor begge veje. 

TV 2: Vi har været for upræcise 

Til TjekDet beklager TV 2 News at have udlagt tallene fra Danmarks Statistik fejlagtigt.  

“Vi har i formidlingen af denne historie desværre været for upræcise,” skriver chefredaktør på TV 2 News, Ulla Pors Nielsen i en mail til TjekDet.

“Vi speaker (siger i indslaget, red.) i forbindelse med grafikken mere retvisende, at søjlerne viser udviklingen i antallet af husstande med én beboer. Men i grafikkens overskrift står der ‘Antallet af singler’.  Vi skulle i stedet have skrevet 'Flere bor alene’. Det beklager vi,” lyder det videre fra Ulla Pors Nielsen.

Chefredaktør for TV 2 News, Ulla Pors Nielsen. (Foto: Miklos Szabo/TV 2)

Ikke første gang 

Det er ikke første gang, at danske medier forsøger sig med bud på antallet af singler i Danmark på baggrund af tal, som intet har parforhold at gøre.  

I 2017 lød det, at ”1,6 millioner danskere lever i dag som singler”. Dengang var det en anden af Danmarks Statistiks opgørelser - nemlig over antallet af enlige - som medierne lagde til grund.  

Men heller ikke dén opgørelse kan altså bruges til at sige noget om, hvor mange danskere der lever uden kæreste eller ægtefælle, sagde afdelingsleder i Danmarks Statistik Dorthe Larsen dengang til DR's faktatjekprogram Detektor.

”Vi ville ikke kunne bruge den til at sige noget om, hvor mange singler der er i Danmark. Vi ved ikke noget om danskernes kæresteforhold i Danmarks Statistik,” sagde hun.   

”Vores eneste mulighed ville være, at vi skulle kontakte samtlige personer for at høre, om de har en kæreste på et eller andet givent tidspunkt. Og det har Danmarks Statistik i hvert fald ikke gjort endnu,” lød det fra Dorthe Larsen.  

Sådan forholder det sig i øvrigt stadig, oplyser Dorthe Larsen til TjekDet.   

Forrige artikel "Skamløs manipulation"? Vanopslaghs tal møder vrede i debat om kontanthjælp Næste artikel Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.