TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Over de seneste 20 år ses en stigende tendens i antallet af singler

Kilde: TV 2 News den 4. september 2019, der henviser til en opgørelse fra Danmarks Statistik.

 

 

TV 2 henviser til tal fra Danmarks Statistik, der ikke siger noget om antallet af singler. Statistikkontoret laver nemlig slet ikke en sådan opgørelse. Tallene, som tv-stationen bruger, viser derimod udviklingen i antallet husstande, hvor der kun bor en person. Men personer, der bor alene, kan godt have en kæreste. Omvendt kan fire venner, som deler en lejlighed, sagtens alle være singler. De fire singler vil dog være registreret som en firepersonshusstand - og indgår dermed ikke i de tal, som TV 2 bruger.

“Det, at der er flere singler, påvirker samfundet.” 

Sådan lyder det i et indslag onsdag morgen på TV 2 News, der angiveligt har fundet nye tal, som viser, at antallet af singler i Danmark bare bliver ved med at stige. 

Af grafikken, som TV 2 har lavet til lejligheden, kan man angiveligt se, at der i 1999 var 898.000 singler i Danmark, men i år er tallet steget til hele 1.034.000. Kilden til tallene er såmænd Danmarks Statistik. 

De tusindvis af nye singler er desuden lidt af en udfordring for dagligvarebutikker, da singlerne for eksempel efterspørger fødevarer i mindre portioner og angiveligt “er mere spontane i deres forbrug", fremgår det af indslaget på TV 2. 


Grafik fra TV 2 News, der altså ikke viser udviklingen over antallet af singler i Danmark. (Foto: Skærmbillede/TV 2 News).

Det pudsige er bare, at TV 2 slet ikke ved, om der nu er flere eller færre singler, end der var før i tiden. For Danmarks Statistik kan slet ikke få øje på, at de ligger inde med tallene bag TV 2’s nyhed.  

Og det er der en ganske glimrende grund til.  

”Vi opgør ikke antallet af singler,” siger Lisbeth Harbo, specialkonsulent ved Danmarks Statistiks kontor for befolkning og uddannelse.   

Forelagt tallene fra grafikken, vurderer hun, at TV 2 har brugt Danmarks Statistiks opgørelse over husstande, hvor der kun bor én person.  

Men den statistik siger ikke det fjerneste om antallet af singler, oplyser Lisbeth Harbo. Det forholder sig nemlig sådan, at personer godt kan befinde sig i et parforhold, selv om de bor alene. 

”Den statistik, TV 2 benytter, viser ikke tal for singler, men for enpersonshusstande,” slår Lisbeth Harbo fast.   

Desuden er det heller ikke givet, at man nødvendigvis er i et forhold med den person, som man deler hus eller lejlighed med. To venner kan for eksempel godt bo sammen uden at have indledt et parforhold med hinanden eller andre, og usikkerheden går derfor begge veje. 

TV 2: Vi har været for upræcise 

Til TjekDet beklager TV 2 News at have udlagt tallene fra Danmarks Statistik fejlagtigt.  

“Vi har i formidlingen af denne historie desværre været for upræcise,” skriver chefredaktør på TV 2 News, Ulla Pors Nielsen i en mail til TjekDet.

“Vi speaker (siger i indslaget, red.) i forbindelse med grafikken mere retvisende, at søjlerne viser udviklingen i antallet af husstande med én beboer. Men i grafikkens overskrift står der ‘Antallet af singler’.  Vi skulle i stedet have skrevet 'Flere bor alene’. Det beklager vi,” lyder det videre fra Ulla Pors Nielsen.

Chefredaktør for TV 2 News, Ulla Pors Nielsen. (Foto: Miklos Szabo/TV 2)

Ikke første gang 

Det er ikke første gang, at danske medier forsøger sig med bud på antallet af singler i Danmark på baggrund af tal, som intet har parforhold at gøre.  

I 2017 lød det, at ”1,6 millioner danskere lever i dag som singler”. Dengang var det en anden af Danmarks Statistiks opgørelser - nemlig over antallet af enlige - som medierne lagde til grund.  

Men heller ikke dén opgørelse kan altså bruges til at sige noget om, hvor mange danskere der lever uden kæreste eller ægtefælle, sagde afdelingsleder i Danmarks Statistik Dorthe Larsen dengang til DR's faktatjekprogram Detektor.

”Vi ville ikke kunne bruge den til at sige noget om, hvor mange singler der er i Danmark. Vi ved ikke noget om danskernes kæresteforhold i Danmarks Statistik,” sagde hun.   

”Vores eneste mulighed ville være, at vi skulle kontakte samtlige personer for at høre, om de har en kæreste på et eller andet givent tidspunkt. Og det har Danmarks Statistik i hvert fald ikke gjort endnu,” lød det fra Dorthe Larsen.  

Sådan forholder det sig i øvrigt stadig, oplyser Dorthe Larsen til TjekDet.   

Forrige artikel "Skamløs manipulation"? Vanopslaghs tal møder vrede i debat om kontanthjælp Næste artikel Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest? Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?
Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast.