Tyskerne forberedt på falske nyheder

Det tyske parlamentsvalg er lige om hjørnet, og tyskerne har forberedt sig massivt på, at udefrakommende kræfter vil forsøge at påvirke resultatet. Man forventer falske nyheder, misinformationen og hackere. Men de helt store kampagner af halve og hele usandheder har endnu ikke vist sig.

I Tyskland afholdes valg til landets parlament, Forbundsdagen, den 24. november. Og i lyset af både det franske og ikke mindst det amerikanske præsidentvalg frygter myndighederne, at hackere og falske nyheder vi sprede skygger over valgprocessen og spænde ben for en fair og gennemsigtig valgproces. Derfor har man oprustet og gjort klart til kamp. Indtil videre har tyskerne dog ikke oplevet den helt store kampagne af falske nyheder, skriver politiknetmediet politico.eu.

Valget skal afgøre, om den nuværende kansler Angela Merkel fra det konservative parti CDU får lov til at blive på posten som regeringsleder, eller om den tidligere formand for Europa-parlamentet, socialdemokraten Martin Schultz, skal overtage ansvaret for Europas største økonomi.

Efter at man under både det amerikanske og franske præsidentvalg samt i Holland og Storbritannien oplevede store problemer med hacking og udbredelse af falske nyheder, så har de tyske myndigheder og en lang række tyske tænketanke oprustet forud for valget.

“Det tog de store institutioner verden over to år at vågne op over for denne trussel. Men nu tager de det seriøst,” siger Jakub Janda til politico.eu. Han er vicedirektør for tænketanken European Values, der har hovedsæde i Prag, og han arbejder med at spore falske nyheder i Europa.

Falske nyheder og misinformerende kampagner har dog endnu ikke påvirket det tyske valg. Og det er der ifølge flere eksperter mange grunde til.

Meget kritiske tyskere

Ifølge Mark Scott, der er chefkorrespondent på teknologiområdet for politico.eu, har bølgen af falske nyheder og generel misinformation i Europa og USA gjort, at mange tyskere er særligt opmærksomme og kritiske, når de læser nyheder på nettet.

Derudover har mange tyske nyhedsmedier givet læserne tip til, hvordan de kan gennemskue en falsk nyhed, hvilket ikke kun hjælper til at rette op på løgn og misinformation, men også huske tyskerne på, at de skal være opmærksomme.

Det er dog ikke kun hos tænketanke og de etablerede medier, at Tyskland skiller sig ud, hvad angår et højt alarmberedskab over for falske nyheder.

Ifølge Ben Nimmo, som er seniorforsker ved den amerikanske tænketank Atlantic Council, har tyskerne et anderledes forhold til sociale medier end mange af deres europæiske naboer. Ikke mindst Twitter anvendes på en anden måde, end det gør i mange andre lande.

“Twitter er niche i Tyskland,” siger Ben Nimmo til politico.eu med henvisning til, at det langt hen ad vejen er fagprofessionelle, der bruger netop dét sociale medie.

Tyskernes begrænsede brug af Twitter gør, at der er færre platforme for udbredelse af falske påstande. I andre europæiske lande og USA har Twitter i høj grad været platform for udbredelse af falske påstande og nyheder.

Stilhed før stormen?

Selvom modstanderen endnu ikke har vist sig for fuld styrke, drosler tyskerne ikke ned på beredskabet. Man frygter stadigvæk, at der kan strømme misinformerende kampagner ind over landet, når valgdagen nærmer sig. Og måske endda særligt efter valget.

I 2015 trængte russiske hackere ind i det tyske parlaments computersystemer og tappede det for en masse information om tyske politikere og deres medarbejdere. Information, som man nu frygter vil blive offentliggjort. Enten som en del af valgkampen, eller også til at forpurre de politiske forhandlinger efter valget.

Ifølge Alexander Sängerlau, projektleder ved den tyske tænketank Stiftung Neue Verantwortung, som også modarbejder falske nyheder i valgkampen, er man rigtig godt forberedt.

"Vi er mere forberedt, end USA var i kampen mod falske nyheder," siger han til politico.eu.

Forrige artikel Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Næste artikel Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark
Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.