Tyskerne forberedt på falske nyheder

Det tyske parlamentsvalg er lige om hjørnet, og tyskerne har forberedt sig massivt på, at udefrakommende kræfter vil forsøge at påvirke resultatet. Man forventer falske nyheder, misinformationen og hackere. Men de helt store kampagner af halve og hele usandheder har endnu ikke vist sig.

I Tyskland afholdes valg til landets parlament, Forbundsdagen, den 24. november. Og i lyset af både det franske og ikke mindst det amerikanske præsidentvalg frygter myndighederne, at hackere og falske nyheder vi sprede skygger over valgprocessen og spænde ben for en fair og gennemsigtig valgproces. Derfor har man oprustet og gjort klart til kamp. Indtil videre har tyskerne dog ikke oplevet den helt store kampagne af falske nyheder, skriver politiknetmediet politico.eu.

Valget skal afgøre, om den nuværende kansler Angela Merkel fra det konservative parti CDU får lov til at blive på posten som regeringsleder, eller om den tidligere formand for Europa-parlamentet, socialdemokraten Martin Schultz, skal overtage ansvaret for Europas største økonomi.

Efter at man under både det amerikanske og franske præsidentvalg samt i Holland og Storbritannien oplevede store problemer med hacking og udbredelse af falske nyheder, så har de tyske myndigheder og en lang række tyske tænketanke oprustet forud for valget.

“Det tog de store institutioner verden over to år at vågne op over for denne trussel. Men nu tager de det seriøst,” siger Jakub Janda til politico.eu. Han er vicedirektør for tænketanken European Values, der har hovedsæde i Prag, og han arbejder med at spore falske nyheder i Europa.

Falske nyheder og misinformerende kampagner har dog endnu ikke påvirket det tyske valg. Og det er der ifølge flere eksperter mange grunde til.

Meget kritiske tyskere

Ifølge Mark Scott, der er chefkorrespondent på teknologiområdet for politico.eu, har bølgen af falske nyheder og generel misinformation i Europa og USA gjort, at mange tyskere er særligt opmærksomme og kritiske, når de læser nyheder på nettet.

Derudover har mange tyske nyhedsmedier givet læserne tip til, hvordan de kan gennemskue en falsk nyhed, hvilket ikke kun hjælper til at rette op på løgn og misinformation, men også huske tyskerne på, at de skal være opmærksomme.

Det er dog ikke kun hos tænketanke og de etablerede medier, at Tyskland skiller sig ud, hvad angår et højt alarmberedskab over for falske nyheder.

Ifølge Ben Nimmo, som er seniorforsker ved den amerikanske tænketank Atlantic Council, har tyskerne et anderledes forhold til sociale medier end mange af deres europæiske naboer. Ikke mindst Twitter anvendes på en anden måde, end det gør i mange andre lande.

“Twitter er niche i Tyskland,” siger Ben Nimmo til politico.eu med henvisning til, at det langt hen ad vejen er fagprofessionelle, der bruger netop dét sociale medie.

Tyskernes begrænsede brug af Twitter gør, at der er færre platforme for udbredelse af falske påstande. I andre europæiske lande og USA har Twitter i høj grad været platform for udbredelse af falske påstande og nyheder.

Stilhed før stormen?

Selvom modstanderen endnu ikke har vist sig for fuld styrke, drosler tyskerne ikke ned på beredskabet. Man frygter stadigvæk, at der kan strømme misinformerende kampagner ind over landet, når valgdagen nærmer sig. Og måske endda særligt efter valget.

I 2015 trængte russiske hackere ind i det tyske parlaments computersystemer og tappede det for en masse information om tyske politikere og deres medarbejdere. Information, som man nu frygter vil blive offentliggjort. Enten som en del af valgkampen, eller også til at forpurre de politiske forhandlinger efter valget.

Ifølge Alexander Sängerlau, projektleder ved den tyske tænketank Stiftung Neue Verantwortung, som også modarbejder falske nyheder i valgkampen, er man rigtig godt forberedt.

"Vi er mere forberedt, end USA var i kampen mod falske nyheder," siger han til politico.eu.

Forrige artikel Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Næste artikel Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark
Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.  

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.