Tyskerne forberedt på falske nyheder

Det tyske parlamentsvalg er lige om hjørnet, og tyskerne har forberedt sig massivt på, at udefrakommende kræfter vil forsøge at påvirke resultatet. Man forventer falske nyheder, misinformationen og hackere. Men de helt store kampagner af halve og hele usandheder har endnu ikke vist sig.

I Tyskland afholdes valg til landets parlament, Forbundsdagen, den 24. november. Og i lyset af både det franske og ikke mindst det amerikanske præsidentvalg frygter myndighederne, at hackere og falske nyheder vi sprede skygger over valgprocessen og spænde ben for en fair og gennemsigtig valgproces. Derfor har man oprustet og gjort klart til kamp. Indtil videre har tyskerne dog ikke oplevet den helt store kampagne af falske nyheder, skriver politiknetmediet politico.eu.

Valget skal afgøre, om den nuværende kansler Angela Merkel fra det konservative parti CDU får lov til at blive på posten som regeringsleder, eller om den tidligere formand for Europa-parlamentet, socialdemokraten Martin Schultz, skal overtage ansvaret for Europas største økonomi.

Efter at man under både det amerikanske og franske præsidentvalg samt i Holland og Storbritannien oplevede store problemer med hacking og udbredelse af falske nyheder, så har de tyske myndigheder og en lang række tyske tænketanke oprustet forud for valget.

“Det tog de store institutioner verden over to år at vågne op over for denne trussel. Men nu tager de det seriøst,” siger Jakub Janda til politico.eu. Han er vicedirektør for tænketanken European Values, der har hovedsæde i Prag, og han arbejder med at spore falske nyheder i Europa.

Falske nyheder og misinformerende kampagner har dog endnu ikke påvirket det tyske valg. Og det er der ifølge flere eksperter mange grunde til.

Meget kritiske tyskere

Ifølge Mark Scott, der er chefkorrespondent på teknologiområdet for politico.eu, har bølgen af falske nyheder og generel misinformation i Europa og USA gjort, at mange tyskere er særligt opmærksomme og kritiske, når de læser nyheder på nettet.

Derudover har mange tyske nyhedsmedier givet læserne tip til, hvordan de kan gennemskue en falsk nyhed, hvilket ikke kun hjælper til at rette op på løgn og misinformation, men også huske tyskerne på, at de skal være opmærksomme.

Det er dog ikke kun hos tænketanke og de etablerede medier, at Tyskland skiller sig ud, hvad angår et højt alarmberedskab over for falske nyheder.

Ifølge Ben Nimmo, som er seniorforsker ved den amerikanske tænketank Atlantic Council, har tyskerne et anderledes forhold til sociale medier end mange af deres europæiske naboer. Ikke mindst Twitter anvendes på en anden måde, end det gør i mange andre lande.

“Twitter er niche i Tyskland,” siger Ben Nimmo til politico.eu med henvisning til, at det langt hen ad vejen er fagprofessionelle, der bruger netop dét sociale medie.

Tyskernes begrænsede brug af Twitter gør, at der er færre platforme for udbredelse af falske påstande. I andre europæiske lande og USA har Twitter i høj grad været platform for udbredelse af falske påstande og nyheder.

Stilhed før stormen?

Selvom modstanderen endnu ikke har vist sig for fuld styrke, drosler tyskerne ikke ned på beredskabet. Man frygter stadigvæk, at der kan strømme misinformerende kampagner ind over landet, når valgdagen nærmer sig. Og måske endda særligt efter valget.

I 2015 trængte russiske hackere ind i det tyske parlaments computersystemer og tappede det for en masse information om tyske politikere og deres medarbejdere. Information, som man nu frygter vil blive offentliggjort. Enten som en del af valgkampen, eller også til at forpurre de politiske forhandlinger efter valget.

Ifølge Alexander Sängerlau, projektleder ved den tyske tænketank Stiftung Neue Verantwortung, som også modarbejder falske nyheder i valgkampen, er man rigtig godt forberedt.

"Vi er mere forberedt, end USA var i kampen mod falske nyheder," siger han til politico.eu.

Forrige artikel Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Næste artikel Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark
Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.