Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Albert Einstein er kendt – og anerkendt – som en af verdens vigtigste naturvidenskabsmænd, og et følelsesladet brev fra den nobelprisvindende fysiker viser nu tilsyneladende en helt ny og menneskelig side af personen Albert Einstein.

Brevet skrev Albert Einstein til sin datter Lieserl Einstein, og nu er det dukket op på Facebook.

I det mystiske brev skriver Albert Einstein, at der findes en kraft, som styrer ethvert fænomen i universet – men som videnskaben for længe har ignoreret – nemlig kærlighed. I brevets sidste del undskylder Einstein, at han ikke har været i stand til at udtrykke sin kærlighed til datteren, men takker hende samtidig for, at hun er grunden til, at han nu har fundet frem til, at netop kærligheden er det ultimative svar.

“Din far, Albert Einstein,” afsluttes brevet med.

Artiklen fortsætter under billedet

- Klik og se hele teksten -

Skærmbillede af opslaget med det falske brev. Den danske udgave af teksten er blevet delt mindst 350 gange. Opslaget her har alene fået 140 delinger.

Men brevet er slet ikke Einsteins værk. Det viser TjekDets research, og her kan du læse, hvordan vi gjorde.

Hvor stammer brevet fra?

I brevets indledning står der, at brevet blev doneret til det amerikanske universitet Princeton af Einsteins steddatter, Margot Einstein, før hendes død i 1986. Senere skulle brevet være overdraget til Israels Nationalbibliotek i 1982. Overdragelsen skulle angiveligt være bekræftet af formanden for Einstein Papers Project, Diana Kormos-Buchwald. Einstein Papers Project er en organisation, der har udgivet mere end 30.000 dokumenter – herunder breve – der relaterer til Albert Einstein.

Vi tager derfor kontakt til de tre organisationer i håb om, at de vil genkende brevet.

Mens vi venter på svar, graver vi nye informationer frem.

Artiklen fortsætter under billedet

Billedet illustrerer ikke det brev, der bliver omtalt i artiklen, men viser derimod et håndskrevet notat af Albert Einstein til en italiensk kemistuderende i 1921. (Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix)

Selvom brevet er skrevet på dansk, er det næppe det sprog, det oprindelige blev skrevet på. Den danske tekst indeholder mange grammatiske fejl og ligner mest af alt en maskinoversættelse. Vi oversætter tekststykket “denne universelle kraft er kærlighed” til “this universal force is love” og søger efter ordene på Google. Her dukker et link op til en artikel fra det amerikanske faktatjekmedie Snopes, som for fem år siden granskede en engelsk udgave af brevet.

Snopes konkluderer, at ordene i brevet med al sandsynlighed ikke stammer fra Albert Einsteins pen, fordi hverken formuleringerne i brevet eller brevets budskab om, at størst af alt er kærligheden, ikke har mange fællestræk med Einsteins andre breve i perioden efter 1946.

Brevet kan nemlig ikke være skrevet før det år, da hans mest berømte formel E=MC2 indgår i brevet, og det er ikke formuleret i den form før 1946, skriver Snopes. De har desuden søgt efter brevet i forskellige databaser. Men brevet dukkede aldrig frem.

De amerikanske faktatjekkere skriver, at de kan spore brevet tilbage til 2015. Men da vi oversætter uddrag af brevet til tysk - som er Albert Einsteins modersmål - og søger på Google, viser det sig, at vi kan spore brevet tilbage til 2014.

Dengang blev brevet bragt af en tysk hjemmeside, der sælger naturmedicin. Da vi håbefuldt spørger dem, hvor de mon har brevet fra, lyder svaret, at de modtog det af en ven for mange år siden.

Brevet er fabrikeret

I mellemtiden er der tikket svar ind fra Diana Kormos-Buchwald, formand for Einstein Papers Project og professor i historie ved California Institute of Technology. Hun fortæller, at brevet ikke relaterer til Albert Einstein.

Artiklen fortsætter under billedet

Diana Kormos-Buchwald, der er formand for Einstein Papers Project og professor i historie ved California Institute of Technology (Caltech), slår fast, at det mystiske brev er fabrikeret. (Foto: Caltech)

“Den historie er helt og aldeles falsk, brevet er fabrikeret. Og jeg har aldrig bekræftet, at dette brev blev overleveret af Margot Einstein,” skriver hun i en mail til TjekDet.

Hun siger, at det skam er rigtigt nok, at Margot Einstein – Albert Einsteins steddatter – donerede en lang række af hans breve til Israels Nationalbibliotek. Men dette brev var altså ikke blandt dem, i modsætning til hvad der står i brevet.

“Dét, jeg har bekræftet, er, at mange breve var i hendes besiddelse, og at hun donerede dem til Israels Nationalbibliotek. Men ikke dette brev, som har cirkuleret længe, det er fusk.”

TjekDets jagt på sandheden bag det mystiske brev afslører desværre ikke, hvem der oprindelig har formuleret brevet i Albert Einsteins navn. Og selvom Diana Kormos-Buchwald heller ikke har et konkret bud på, hvem der står bag brevet, gætter hun på, at det drog ud på sin virale rejse langt tidligere end 2014.

"Jeg ved ikke hvornår brevet er fra, men det er gammelt. Jeg tror, at det startede kort efter, at vi udgav et stor samling af Einsteins familiebreve i 2006. Måske som et kædebrev," skriver hun.

Hvis du har fået lyst til at dykke ned i Albert Einsteins private breve – selv de der endnu ikke er udgivet i papirform – kan du finde dem her.

Forrige artikel SF og Enhedslisten siger, salget af børnesexdukker stiger. Men de har ingen tal SF og Enhedslisten siger, salget af børnesexdukker stiger. Men de har ingen tal Næste artikel Hverken cannabis eller kokain kan kurere coronavirus Hverken cannabis eller kokain kan kurere coronavirus
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.