Uffe Elbæk slynger stresstal ud, som forskere aldrig har hørt om

Det er meget svært at vide, hvor mange danskere der dør af stress. Så svært at ikke engang forskere vil sætte tal på. Men flere steder på nettet optræder dødstal, der gør stress farligere end rygning. 

Uffe Elbæk ankommer til TV 2's partilederdebat dagen før folketingsvalget grundlovsdag 2019.
Uffe Elbæk ankommer til TV 2's partilederdebat dagen før folketingsvalget grundlovsdag 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta

14.000 danskere dør årligt af stressrelaterede sygdomme

Partileder Uffe Elbæk (Å) i partilederdebat på TV 2 tirsdag den 4. juni og flere andre i indlæg og artikler de senere år.


Påstanden om, at 14.000 danskere årligt dør af stressrelaterede sygdomme, er i bedste fald udokumenteret. Ifølge to forskere er det slet ikke muligt at sætte tal på, hvor mange der dør af stress eller sygdomme, der er relateret til stress.  

“Der er 14.000 danskere, der dør af stressrelaterede sygdomme.” 

Så klar var meldingen fra Alternativets partileder Uffe Elbæk i partilederdebatten "Det sidste ord" på TV2 aftenen inden folketingsvalget. 

“Hvis man kigger på, hvor mange danskere, der føler sig stressede. Op til en halv million danskere føler sig stressede. Det her koster 60 til 80 milliarder kroner om året på grund af dårligt arbejdsmiljø,” lød det fra Uffe Elbæk, inden han præsenterede det konkrete tal for, hvor mange som dør af stressrelaterede sygdomme: 14.000.  

Poul Bror Hemming Videbech

Professor og overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup

Til sammenligning dør 13.600 danskere ifølge Kræftens Bekæmpelse årligt af rygning. 

Men de to stressforskere, som TjekDet har talt med, kan ikke genkende Uffe Elbæks tal. Faktisk vil forskerne slet ikke sætte tal på, hvor mange danskere der dør af stressrelaterede sygdomme, for det er alt for kompliceret. 

“Stressrelaterede sygdomme er jo alt fra hjertekarsygdomme til depressioner til selvmord. Der er slet ikke nogen definition for, hvad det kan og ikke kan være,” siger Poul Bror Hemming Videbech, som er professor og overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup og forfatter til flere bøger om depression. 

“Fordi det er så løst defineret, så er der ikke nogen, der kan vide, hvor mange dødsfald der er på grund af stressrelaterede sygdomme,” understreger han. 

Alternativet oplyser, at tallet 14.000 stammer fra en artikel fra nyhedsbureauet Ritzau, der handler om, hvad dårligt arbejdsmiljø koster. Og det høje tal går igen flere andre steder. Men ingen fortæller, hvorfra tallet stammer.

I Ritzaus artikel er tidligere formand for hovedorganisationen FTF Bente Sorgenfrey citeret for, at 14.000 danskere årligt dør af stressrelaterede sygdomme. Dog fortæller Bente Sorgenfrey til TjekDet, at der har sneget sig en fejl ind i citatet. Der skulle have stået 1.400 danskere, siger hun.

Knud Juel

Professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed.

Fjerner man et nul, er tallet stadigvæk usikkert 

Andre medier og foreninger bruger det samme tal, som Bente Sorgenfrey ville have brugt. Både DR, Fyens.dk, BT, Ekstra Bladet og Stressforeningen skriver nemlig, at 1.400 årligt dør af stress.   

Men faktisk er der også problemer med tallet 1.400. Medierne refererer nemlig til rapporten Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark fra 2006. Og ifølge en af forskerne bag, Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, er det endda meget usikkert at hævde, at 1.400 danskere årligt dør af stressrelaterede sygdomme.   

“Det er et meget usikkert tal at bruge. For der er stor forskel på, hvad det er for risikofaktorer. Vi har for eksempel med rygning en direkte årsagssammenhæng. Det har vi ikke på samme måde med stress eller dårligt psykisk arbejdsmiljø. Man ved altså ikke, om det er stress, der er årsagen.” 

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu