Usikkerhed omkring dansk 18. plads i overforbrug af jordens ressourcer

Verdensnaturfonden laver hvert år en opgørelse over, hvor meget lande overforbruger jordens ressourcer. Men der er usikkerhed forbundet med landenes præcise placering på den liste.

Når det kommer til at overforbruge klodens ressourcer, ligger Danmark ifølge Verdensnaturfonden på en 18. plads. DR-programmet Detektor har set nærmere på ranglisten, og det viser sig, at der er en vis usikkerhed forbundet med opgørelsen.

Landene måles på det, der kaldes for et økologisk fodaftryk. Det bruges som en målestok for, hvor meget vores forbrug belaster miljøet. Det kan eksempelvis være, hvor meget af klodens ressourcer der bruges, når du køber et par nye sko, eller hvor mange træer der skal absorbere den CO2, din bil udleder, når du kører på arbejde. Verdensnaturfonden konkluderer, at danskernes forbrug svarer til ressourcerne fra 3.6 jordkloder, hvilket giver Danmark en 18. plads på listen.

Klimaforsker og leder af Bæredygtighedscenteret ved Københavns Universitet, Kathryn Richardson, peger dog på, at der er stor usikkerhed forbundet med en rangliste over økologiske fodaftryk, blandt andet fordi de enkelte lande, hvor Verdensnaturfonden henter sine tal, opgøres på forskellige måder.

“Fordi det økologiske fodaftryk beregnes forskelligt, er der usikkerhed forbundet med det. Vi kan ikke sige med sikkerhed, at der er forskel på nummer 5, 18 eller 25,” siger hun til Detektor.

Hos Verdensnaturfonden anerkender man, at der er usikkerhed forbundet med ranglisten, men da budskabet er, at vi overforbruger meget, kan ranglisten være med til at oplyse danskerne.

“Vi vurderer, at Danmark ligger på en 18. plads. Det kan godt være, at det også kunne være en 12. plads eller 20. plads. Men det er ikke så vigtigt i forhold til budskabet, som er, at vi ligger langt højere, end de fleste tror. Danskerne tror normalt, vi er grønnere, end vi er,” siger Jacob Fjalland, der er international programchef i Verdensnaturfonden.

Det vil nemlig være svært at sælge budskabet til medierne, hvis de taler for meget omkring usikkerheden i målingerne.

“Grunden til at vi kommer ud med det her tal, er at det er en måde at få folks opmærksomhed på. Hvis vi kommer ud med en nuancerede tal og taler om usikkerhederne fra starten, så vil medierne ikke være interesseret, og det er sværere at forstå problemet,” forklarer han til Detektor.

Læs hele Detektors faktatjek her.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu