Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder?

Karruseldøren blev opfundet af en mand, der hadede at holde døren for kvinder, lyder en vedholdende myte. Men opfinderen havde intet imod kvinder, viser faktatjek.

Karruseldøren er en praktisk opfindelse. Den avancerede dør tillader nemlig, at flere menneskere kan gå ud og ind ad den på samme tid. Endda uden at lukke kold luft indenfor. Sådan lyder det i opfinder Theophilus Van Kannels patentansøgning fra 1882.

Men at det var de praktiske egenskaber, der lå bag opfindelsen af den roterende anordning, har en sejlivet myte sået tvivl om. Angiveligt skulle opfinderen af karruseldøren, Theophilus Van Kannels, have haft et indædt had til kvinder, og den nye type dør kunne sikre, at mænd ikke længere behøvede at holde døren for kvinder.

Men alle de mange historier om baggrunden for opfindelsen af karruseldøren er næppe andet end myter.

Det skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com.

Snopes har dykket ned i Van Kannels selvbiografi, og den tegner et billede af en talentfuld mand med et glimrende forhold til kvinder. Han skrev breve til sin mor, besøgte ofte sin søster og hendes familie og talte kærligt om sine kvindelige relationer.

Der er intet i hans selvbiografi, der kan understøtte de vedholdende myter, som han 150 år efter sin død er blevet genstand for. Van Kannel fremstår med egne ord i høj grad som en sand gentleman ifølge snopes.com.

Myten insisterede ellers på, at Van Kannels forhold til kvinder skulle have lidt et knæk tidligt i opfinderens liv. Sådan lyder det i hvert fald på kunst- og designbloggen The Nonist, der skriver om sagen i 2008.

Fire år senere udbygges myten. Her hedder det sig, at Theophilus Van Kannel foragtede høflighed og insisteren på at lade andre komme først ind eller ud af bygninger. Denne foragt skulle angiveligt være hans motivation for at opfinde den roterende dør, skriver Slate.com.

Og tidligere i år kunne en artikel berette, at hans lede mod kvinder skyldes, at han ingen familie havde, skriver The Australien Design Review tidligere i år og forbinder ligeledes hans kvindehad med opfindelsen af den roterende dør.

Det er bare ikke rigtigt, og Snopes.com kan heller ikke finde et eneste bevis for at Van Kannel havde neuroser relateret til kvinder endsige nogen andre sociale fobier, der kan underbygge de vedholdende myter. Han havde derimod både kone og datter.

Forrige artikel Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook Næste artikel Ryger danskerne mere og mere? Ryger danskerne mere og mere?
De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.