Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder?

Karruseldøren blev opfundet af en mand, der hadede at holde døren for kvinder, lyder en vedholdende myte. Men opfinderen havde intet imod kvinder, viser faktatjek.

Karruseldøren er en praktisk opfindelse. Den avancerede dør tillader nemlig, at flere menneskere kan gå ud og ind ad den på samme tid. Endda uden at lukke kold luft indenfor. Sådan lyder det i opfinder Theophilus Van Kannels patentansøgning fra 1882.

Men at det var de praktiske egenskaber, der lå bag opfindelsen af den roterende anordning, har en sejlivet myte sået tvivl om. Angiveligt skulle opfinderen af karruseldøren, Theophilus Van Kannels, have haft et indædt had til kvinder, og den nye type dør kunne sikre, at mænd ikke længere behøvede at holde døren for kvinder.

Men alle de mange historier om baggrunden for opfindelsen af karruseldøren er næppe andet end myter.

Det skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com.

Snopes har dykket ned i Van Kannels selvbiografi, og den tegner et billede af en talentfuld mand med et glimrende forhold til kvinder. Han skrev breve til sin mor, besøgte ofte sin søster og hendes familie og talte kærligt om sine kvindelige relationer.

Der er intet i hans selvbiografi, der kan understøtte de vedholdende myter, som han 150 år efter sin død er blevet genstand for. Van Kannel fremstår med egne ord i høj grad som en sand gentleman ifølge snopes.com.

Myten insisterede ellers på, at Van Kannels forhold til kvinder skulle have lidt et knæk tidligt i opfinderens liv. Sådan lyder det i hvert fald på kunst- og designbloggen The Nonist, der skriver om sagen i 2008.

Fire år senere udbygges myten. Her hedder det sig, at Theophilus Van Kannel foragtede høflighed og insisteren på at lade andre komme først ind eller ud af bygninger. Denne foragt skulle angiveligt være hans motivation for at opfinde den roterende dør, skriver Slate.com.

Og tidligere i år kunne en artikel berette, at hans lede mod kvinder skyldes, at han ingen familie havde, skriver The Australien Design Review tidligere i år og forbinder ligeledes hans kvindehad med opfindelsen af den roterende dør.

Det er bare ikke rigtigt, og Snopes.com kan heller ikke finde et eneste bevis for at Van Kannel havde neuroser relateret til kvinder endsige nogen andre sociale fobier, der kan underbygge de vedholdende myter. Han havde derimod både kone og datter.

Forrige artikel Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook Næste artikel Ryger danskerne mere og mere? Ryger danskerne mere og mere?
Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Får du en mail fra "Elgiganten" med en kundeundersøgelse og vilde tilbud, så skal du passe på. Det er fup, advarer Forbrugerrådet. Og det er ikke første gang, at elektronikkædens navn misbruges i falsk kampagne. Det skete også i maj måned i år.

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Mascha Vang har sagt farvel til livet som blogger og tv-stjerne for at hellige sig sit skønhedsprodukt. Sådan lyder nyheden i en artikel, der angiveligt er skrevet af Ekstra-Bladet. Men artiklen er fup – og har intet med hverken bloggeren eller avisen at gøre.  

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Folketinget havde på dagsordenen fredag et borgerforslag om en aldersgrænse for omskæring. Især rituel omskæring har været en central del af debatten. Vi har tidligere faktatjekket, hvor mange der egentlig bliver omskåret i Danmark.