Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder?

Karruseldøren blev opfundet af en mand, der hadede at holde døren for kvinder, lyder en vedholdende myte. Men opfinderen havde intet imod kvinder, viser faktatjek.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Karruseldøren er en praktisk opfindelse. Den avancerede dør tillader nemlig, at flere menneskere kan gå ud og ind ad den på samme tid. Endda uden at lukke kold luft indenfor. Sådan lyder det i opfinder Theophilus Van Kannels patentansøgning fra 1882.

Men at det var de praktiske egenskaber, der lå bag opfindelsen af den roterende anordning, har en sejlivet myte sået tvivl om. Angiveligt skulle opfinderen af karruseldøren, Theophilus Van Kannels, have haft et indædt had til kvinder, og den nye type dør kunne sikre, at mænd ikke længere behøvede at holde døren for kvinder.

Men alle de mange historier om baggrunden for opfindelsen af karruseldøren er næppe andet end myter.

Det skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com.

Snopes har dykket ned i Van Kannels selvbiografi, og den tegner et billede af en talentfuld mand med et glimrende forhold til kvinder. Han skrev breve til sin mor, besøgte ofte sin søster og hendes familie og talte kærligt om sine kvindelige relationer.

Der er intet i hans selvbiografi, der kan understøtte de vedholdende myter, som han 150 år efter sin død er blevet genstand for. Van Kannel fremstår med egne ord i høj grad som en sand gentleman ifølge snopes.com.

Myten insisterede ellers på, at Van Kannels forhold til kvinder skulle have lidt et knæk tidligt i opfinderens liv. Sådan lyder det i hvert fald på kunst- og designbloggen The Nonist, der skriver om sagen i 2008.

Fire år senere udbygges myten. Her hedder det sig, at Theophilus Van Kannel foragtede høflighed og insisteren på at lade andre komme først ind eller ud af bygninger. Denne foragt skulle angiveligt være hans motivation for at opfinde den roterende dør, skriver Slate.com.

Og tidligere i år kunne en artikel berette, at hans lede mod kvinder skyldes, at han ingen familie havde, skriver The Australien Design Review tidligere i år og forbinder ligeledes hans kvindehad med opfindelsen af den roterende dør.

Det er bare ikke rigtigt, og Snopes.com kan heller ikke finde et eneste bevis for at Van Kannel havde neuroser relateret til kvinder endsige nogen andre sociale fobier, der kan underbygge de vedholdende myter. Han havde derimod både kone og datter.

Forrige artikel Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook Næste artikel Ryger danskerne mere og mere? Ryger danskerne mere og mere?
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.