Vi har ikke Europas højeste pensionsalder - lige nu

Danmark har Europas højeste pensionsalder, siger Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted. DR’s Detektor har tjekket påstanden og fundet ud af, at det ikke er helt rigtigt.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden


"At vi nu, selvom vi har Europas højeste pensionsalder, skal til at hæve den endnu mere, det er efter min mening helt gak gak." Sådan har Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted sagt på TV2 News i forbindelse med regeringens planer om at hæve pensionsalderen for danskerne i fremtiden.

Men har han ret i, at danskerne er det europæiske folkefærd, der går sidst på pension? Det har DR-programmet Detektor undersøgt. Og det viser sig, at Pelle Dragsteds påstand er en sandhed med modifikationer.

Lige nu er pensionsalderen i Danmark 65 år, og det er lavere end i f.eks. både Norge og Island, hvor den formelle pensionsalder er 67 år. Også i Irland og Portugal går befolkningen senere på pension, nemlig når de fylder 66.

Dragsteds påstand er dog ikke fuldstændig forkert. Folketinget har tidligere vedtaget en aftale om, at pensionsalderen skal stige i takt med den gennemsnitlige levealder. Aftalen betyder, at Folketinget hvert femte år kan beslutte at øge pensionsalderen med et år frem til 2030. Og det er allerede aftalt, at pensionsalderen skal stige til 67 år i 2022.

Stiger levealderen som forventet, kan danskerne i 2040 se frem til at gå på pension som 70-årige, og det vil ifølge Europa-Kommissionen være den højeste pensionsalder i Europa til den tid. Men i mellemtiden kan andre lande også vedtage nye pensionsreformer, så det er langt fra sikkert, at Danmark kommer til at have den højeste pensionsalder.

Du kan læse hele Detektors faktatjek her.

 

Forrige artikel Er Malmø den næstmest kriminelle by i Europa? Er Malmø den næstmest kriminelle by i Europa? Næste artikel Hvor mange mennesker ejer lige så meget som halvdelen af kloden? Hvor mange mennesker ejer lige så meget som halvdelen af kloden?
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.