Video af affaldsbjerge får århusianere til at tordne mod kommunen. Men videoen glemmer nuancerne

Personen bag videoen har fundet resterne af en årtier gammel nedlagt losseplads og hævder nu, at Århus Kommune bortskaffer affald ved at stuve det ind under en vej. 

“Fy for fanden Aarhus Kommune,” indledes en bredt delt video på Facebook, der kritiserer Aarhus Kommune.

I videoen panorerer kameraet hen over store dynger affald, der ligger ude i naturen i det sydlige Århus. Og tilsyneladende er der ved at blive anlagt vej ovenpå på affaldsbjergene.

"Så vælger man simpelthen at fjerne affald på den måde. Det bliver bare gemt under vejene," lyder det i videoen.

"Vi andre skal sortere affald og skidt og lort, og så ender det bare på den måde her. Det er for galt,” siger samme person i en anden, der også er lagt på Facebook.

Og han er langt fra den eneste, der synes, at Aarhus Kommune er skyldige i en omgang svineri. En bruger skriver for eksempel: “Hvor er mennesker dog nogle svin”, mens en anden mener, at “Århus = med skodkommune”. Omkring 2.000 facebookbrugere har delt videoen.

Men videoen fortæller ikke hele historien om, hvad der i øjeblikket sker i Eskelunden i det sydlige Århus, hvor filmoptagelsen stammer fra.

For Aarhus Kommune er ikke er i gang med tildække byens skrald under nye veje.

Kommunen er ved at lægge en ny vej i Eskelunden på et sted, hvor byens affald for årtier siden blev gravet ned. Affaldet er nu synligt, fordi kommunen graver lidt af det op og kører det på en anden losseplads for at gøre plads til den nye vej.

Artiklen fortsætter under videoen

Til venstre: Uddrag af videoen fra opslaget på Facebook, der er optaget på det tidspunkt, hvor en smule af affaldet er gravet op for at blive kørt væk. Til højre: Uddrag af video optaget samme sted af Aarhus Kommune for TjekDet. Arbejdet med vejen er skredet frem og affaldet nu dækket med jord.

Ny vej, gammelt affald

I Eskelunden har århusianerne haft losseplads fra engang i 1950’erne til op i 1980’erne. Siden da er dyngerne af skrald blevet dækket til med jord og har ligget gemt under overfladen indtil nu. Ifølge Aarhus Kommune gemmer der sig hele 850.000 kubikmeter affald i et kæmpe hul under jorden.

Men nu er kommunen i fuld gang med at omdanne Eskelunden til rekreativt område, hvor der også skal være plads til koncerter og festivalen Northside, siger Bo Utoft, der er gruppeleder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Han afviser, at bjergene af affald, som man kan se i videoen, er ny affald, som er ved at blive stuvet ind under vejen.

“Det er bestemt ikke tilfældet. Der er et område, hvor vi fjerner noget af affaldet, så vi kan bygge vej oven på. Den dynge, man ser på videoen, bliver kørt væk til en godkendt losseplads. Så der bliver ikke lagt affald ind under en vej for at gemme det,” fastslår han. Det har ligget der i op til 50 år.

Det meste affald bliver liggende

Det har i mange år været almindelig praksis at lade affald ligge under jorden, hvor der tidligere har været losseplads. En del af naturområdet Amager Fælled i København er for eksempel anlagt oven på en gammel losseplads.

“Der er tusindvis af områder i Danmark med gamle lossepladser, hvor der ligger affald under jorden,” siger Charlotte Scheutz, der er professor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.

Men det er ikke al affaldet i Eskelunden, der bliver kørt til en ny losseplads. Det gælder kun det skrald, der ligger i vejen for den nye vej. Så der vil fortsat ligge gammelt skrald under asfalten i Eskelund.

Og selvom det ser ud som miljøsvineri at anlægge ny vej oven på en stor bunke affald, så er det ikke så simpelt at skille sig af med al affaldet, der har ligget gravet ned i mange i årtier, siger Charlotte Scheutz.

“Det er ret svært at sortere i gammel, udgravet affald, og man kan ikke bare grave affaldet op og så smide det ind i en forbrændingsovn, fordi affaldet kan indeholde en masse jord og andet ikke-brændbart materiale” siger hun.

Fra én gas til en anden

At lade skraldet ligge er dog hårdt for klimaet, fordi den kraftige drivhusgas metan siver op fra den gamle losseplads. Af samme grund har Miljøstyrelsen søsat et projekt, der hedder biocover.  

“Eskelund er en af flere pladser, hvor man implementerer biocover-teknologien, hvor man forsøger at omdanne metangas til CO2, som er en langt mindre skadelig drivhusgas,” forklarer Charlotte Sheutz og uddyber:

“Biocover-teknologien går ud på, at man forsøger at lede metangassen hen til nogle områder, hvor man typisk har lagt kompostbaseret materiale ud, som indeholder nogle bakterier, der kan omdanne metangas til den mindre skadelige CO2.”

Artiklen fortsætter under billedet

Charlotte Scheutz er professor på Institut for Vand og Miljøteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (Foto: Danmarks Tekniske Universitet)

Biocover-projekter er relativt nye, og derfor er effekten heller ikke garanteret, selvom man tidligere har lavet lovende forsøg.

Teknologien er stadig under udvikling, og når biocoveret er lavet, skal det måles, om det batter noget. Og baseret på de tidligere erfaringer, forventer man en gevinst i form af mindre metanudledning, siger Charlotte Sheutz.

"Noget svineri"

Personen bag videoen, Claus Van, medgiver, at det ikke er ny århusiansk skrald, der finder vej til Eskelunden.

"Det er rigtigt, men når de så graver det op, så burde de også behandle det rigtigt."

Hvordan skal det behandles?

"Det ved jeg ikke. Der må være nogle kloge hoveder, der ved bedre, end jeg gør. Jeg synes, det er dybt forkert bare at fortsætte med at grave det ned, og lade naturen æde det."

Et 'klogt hoved' fra DTU siger, at det giver mening at lade affaldet ligge, for det kan ikke bare lige genanvendes eller brændes. Synes du så også det?

"Nej. Jeg synes stadigvæk, det er underligt bare at lade det ligge i naturen. Uanset hvordan og hvorledes vil jeg stadig synes, det er noget svineri."

Tror du, folk, der ser din video, fanger, at det er gammelt affald, og ikke ny affald, som Aarhus Kommune gemmer væk under den her vej?

"Det tror jeg helt sikkert. Jeg har lagt et billede op om, hvorfor de gør det. Så det er, fordi de ikke læser tråden, hvis de tror det."

Claus Van henviser til, at han i kommentarsporet til videoen har lagt et billede op af et skilt fra Aarhus Kommune, der sætter et par ord på biocover-projektet.

Desuden mener han, at en god håndtering af affaldet blot er et spørgsmål om penge, for affaldet i det sydlige Århus må kunne behandles bedre end bare at lade det ligge.

Men hvad mener Aarhus Kommune?

"Det ville være utroligt kompliceret og enormt dyrt at fjerne, og så ville du efterlade et hul, som man derefter skulle fylde op. Og hvis man regner på det, så ville man forbruge rigtig meget co2, hvis man skulle til at køre alt affaldet væk," siger Bo Utoft, gruppeleder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og fortsætter:

"Så længe affaldet ligger et sted, hvor det ikke udgør en risiko, og vi nu får lukket de huller, hvor der siver metangas op, så er det en påvirkning mere, vi får reduceret. Jeg vil vurdere, at der vil ikke være økonomi eller en miljømæssig gevinst i, at fjerne alt affald".

Forrige artikel Flyvende flåter? Titusindvis af danskere advarer på sociale medier mod et dyr, der ikke findes Flyvende flåter? Titusindvis af danskere advarer på sociale medier mod et dyr, der ikke findes Næste artikel Veganerpartiet holder fast i Veganerpartiet holder fast i "upræcis og misvisende" påstand om døde danske grise
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.