Virksomheder plages af falske nyheder

Starbuck deler gratis iskaffe ud til flygtninge, lød en reklame, der for nylig bredte sig på Twitter. Reklamen var falsk, men vidner om en ny trussel, der har ramt flere amerikanske virksomheder.

 


Det er ikke kun politikere, der har problemer med falske nyheder, der indeholder ondsindede rygter. Nu er flere store amerikanske virksomheder også blevet ramt. Det skriver det amerikanske medie Financial Times (kun for abonnenter).

Verdens største kæde af kaffebarer, Starbucks, blev i denne måned offer for en falsk reklame, da kaffegiganten angiveligt skulle uddele gratis iskaffe til illegale immigranter i USA. Det passede bare ikke.

Rygtet stammede fra en reklame med Starbucks logo, der var blevet lagt ud på Twitter. Starbucks svarede på det sociale medie, at reklamen var “fuldstændig falsk”, men da var den allerede spredt vidt på de sociale medier.
Flere amerikanske virksomheder kender til problemet med misinformation på nettet. De ramte tæller blandt andet sodavandsproducenten Pepsi og firmaet Monsanto, der producerer genmodificerede afgrøder. Den redelighed, Starbucks havnede i, er endnu et eksempel på, at sociale medier er en særdeles gunstig platform, hvis man ønsker at sprede misinformation. Og det kan gå hårdt ud over virksomhederne.

“Det både skader virksomhederne økonomisk og ødelægger tilliden til dem, og det skaber en atmosfære, hvor folk ikke ved, hvem de kan stole på,” siger chefredaktør for det amerikanske faktatjek-medie Snopes.com til Financial Times.

Facebook, som også har problemer med florerende falske nyheder, har indledt et samarbejde med flere faktatjek-medier, der blandt andet tæller Snopes.com. Faktatjek-medierne kan således markere opslag på Facebook som falske. Derefter sørger Facebook for, at opslaget ryger længere ned i folks newsfeed, så færre ser opslaget. Tilsvarende har Twitter oprettet et system, hvor brugerne kan angive falske Twitter-profiler, skriver Financial Times.

 

Forrige artikel Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er Næste artikel Facebook blokerer brugeres muligheder for at tjene penge på falske nyheder
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.