Virksomheder plages af falske nyheder

Starbuck deler gratis iskaffe ud til flygtninge, lød en reklame, der for nylig bredte sig på Twitter. Reklamen var falsk, men vidner om en ny trussel, der har ramt flere amerikanske virksomheder.

 


Det er ikke kun politikere, der har problemer med falske nyheder, der indeholder ondsindede rygter. Nu er flere store amerikanske virksomheder også blevet ramt. Det skriver det amerikanske medie Financial Times (kun for abonnenter).

Verdens største kæde af kaffebarer, Starbucks, blev i denne måned offer for en falsk reklame, da kaffegiganten angiveligt skulle uddele gratis iskaffe til illegale immigranter i USA. Det passede bare ikke.

Rygtet stammede fra en reklame med Starbucks logo, der var blevet lagt ud på Twitter. Starbucks svarede på det sociale medie, at reklamen var “fuldstændig falsk”, men da var den allerede spredt vidt på de sociale medier.
Flere amerikanske virksomheder kender til problemet med misinformation på nettet. De ramte tæller blandt andet sodavandsproducenten Pepsi og firmaet Monsanto, der producerer genmodificerede afgrøder. Den redelighed, Starbucks havnede i, er endnu et eksempel på, at sociale medier er en særdeles gunstig platform, hvis man ønsker at sprede misinformation. Og det kan gå hårdt ud over virksomhederne.

“Det både skader virksomhederne økonomisk og ødelægger tilliden til dem, og det skaber en atmosfære, hvor folk ikke ved, hvem de kan stole på,” siger chefredaktør for det amerikanske faktatjek-medie Snopes.com til Financial Times.

Facebook, som også har problemer med florerende falske nyheder, har indledt et samarbejde med flere faktatjek-medier, der blandt andet tæller Snopes.com. Faktatjek-medierne kan således markere opslag på Facebook som falske. Derefter sørger Facebook for, at opslaget ryger længere ned i folks newsfeed, så færre ser opslaget. Tilsvarende har Twitter oprettet et system, hvor brugerne kan angive falske Twitter-profiler, skriver Financial Times.

 

Forrige artikel Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er Næste artikel Facebook blokerer brugeres muligheder for at tjene penge på falske nyheder
Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.