Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
Enhver kan blive en efterretningstjeneste med Osint
Det er ikke kun politiet og efterretningsvæsener, der bruger avancerede datasøgninger til at undersøge mistænkelige sager. Satellitbilleder, kunstig intelligens og et væld af værktøjer til søgning og analyse er frit tilgængelige og bruges i stor stil af journalister, ngo’er, private efterretningstjenester og ganske almindelige nysgerrige. Det kaldes Osint.
Den 26. februar lukkede politiet håndjernene om Daniela Klette, der i 30 år var blandt de mest eftersøgte i Tyskland som en af de sidste tre medlemmer af terrororganisationen Rote Armé Fraktion. De seneste 20 år havde hun boet ubemærket under falsk navn i sin lejlighed i Berlins Kreuzberg-distrikt.
Det var en journalist fra den undersøgende organisation Bellingcat, der sporede hende. Han uploadede billedet af Klette fra politiets efterlysningsplakater til webtjenesten Pimeyes, der ved hjælp af kunstig intelligens er i stand til at gennemtrawle store dele af internettet, inklusive sociale medier, for at finde ansigter, der sandsynligvis tilhører den samme person.
Journalisten fandt nogle billeder af en ældre kvinde, der dansede den brasilianske dans capoeira i en danseskole i Berlin. En anden journalist besøgte danseskolen og fandt flere fotos med navnet ’Claudia I’ skrevet på – Klettes dæknavn.