Tårer i teatret, analyse på løbeturen og eftertanke hos Rushdie
Forestillinger der aktiverer tårekanalerne, podcasts der giver perspektiver på alt fra politik til parforhold og en rørende og barsk selvbiografisk bog af Salman Rushdie. Marianne Hjaltelin, CEO og partner i Lead Agency, giver ugens kulturanbefalinger.
Set
CEO og partner i Lead Agency.
Hørt
Jeg ville aldrig være kommet i bare nogenlunde løbeform uden podcasts til at distrahere mig fra den tunge vejrtrækning på mine morgenløbeture. Jeg hører alt fra letbenet underholdning til politiske podcasts og ‘P1 Morgen’. Det kan være ’Hjerteflimmer for voksne’, hvor gæster deler modigt ud af relationsudfordringer, som jeg tror, de fleste kan lære af at lytte til. Eller min kollega Torsten Jansens podcastanbefalinger om amerikansk politik som optakt til Lead Agencys studietur til USA i september, for eksempel ‘Real Clear Politics’.
På sommerens køreferie hørte vi nogle sæsoner af ‘Lovløs’ på DR Lyd, som teleporterede mig tilbage til Carsten Overskovs skønne historiske radiotegneserier fra Børneradio i ’80’erne. Historieformidling, hvor man både er underholdt og bliver klogere på forskellige tidsperioder, og her med god deklaration af, hvornår indholdet er faktuelt, og hvornår der er lagt lidt dramaturgisk glasur på. Skal familien på langtur, så er det et godt bud.
Læst
Den diskussion om ytringsfrihed i kunsten, som vi har i dag, startede for min generation for alvor med fatwaen over Salman Rushdie i 1989. Og selvom jeg normalt er langt mest en skønlitterær læser, vil jeg anbefale Rushdies ‘Kniv’ om overfaldet på ham i 2022. Man skal ikke være for sart i forhold til udpenslede hospitalshistorier om stiksår, puds og tilsyede øjenlåg, men bogen er skarpt skrevet og fyldt med både personlige og samfundsmæssige perspektiver. Den rørte og overraskede mig også som en smuk, moden kærlighedshistorie. Det er voldsomt livsbekræftende på et barskt bagtæppe. Bogens morale er, at livet skal spises i store, uforfærdede bidder.