Claus Kragh har siden begyndelsen af 1990'erne beskæftiget sig indgående med Europas udvikling fra en løs gruppering af splittede nationalstater til en tæt integreret Europæisk Union med globale ambitioner. Har dækket Danmarks grønne omstilling og international klimapolitik i FN og EU siden 2007.
Uddannet ved Danmarks Journalisthøjskole, 1991.
Efteruddannelse 'Journalist in Europe' ved Centre de Formation des Journalistes, Paris, 1994-95.
USA, Kina og EU slås om den grønne førertrøje
I en tid med store globale spændinger ser verdens industrielle stormagter den grønne omstilling som afgørende for egen sikkerhed og fortsat rigdom. Det er alt andet lige godt for klimaet og for Danmarks centrale økonomiske satsninger.
I EU, USA og Kina ses grøn omstilling nu som en strategisk sikkerhedsdagsorden, som ledende politikere er villige til at investere massivt i.
Det står klart ved indgangen til efteråret 2024, hvor Europas – og dermed Danmarks – globale dagsorden i øvrigt er præget af den højeksplosive situation i Mellemøsten og fortsat russisk aggression mod Ukraine og resten af Europa med både militære og hybride midler.
Ifølge Christine Nissen, chefanalytiker i Tænketanken Europa, kan EU’s nye sikkerhedspolitiske og strategiske vægtning af den grønne omstilling aflæses direkte i den politiske aftale, der dannede grundlag for, at Ursula von der Leyen 18. juli sikrede sig opbakning fra et flertal i Europa-Parlamentet til en ny ’regeringsperiode’ frem til 2029.Den grønne omstilling er ikke kun noget, EU vil for miljøets skyld. Nu handler det om EU’s egen sikkerhed – militært, industrielt og i forhold til adgang til ressourcer.
Christine Nissen
Chefanalytiker i Tænketanken Europa