Sløvt fald i antallet af unge analfabeter

Stadig flere unge verden over lærer at læse og skrive, men udviklingen går langsomt og halter fortsat enormt blandt kvinder.

Globalt set er analfabetismen på retræte blandt unge i aldersgruppen 15-24 år. Over tre årtier er antallet af unge analfabeter faldet fra 170 mio. til 115 mio. Men det går langsomt, og kvinderne er stadig langt bag efter mændene, viser en ny opgørelse fra UNICEF.

Antallet af unge i verden, der kan læse og skrive, er gået fra 83 pct. til 91 pct. i løbet af de tre årtier.

Ser vi på kønsfordelingen er den dog voldsomt skæv. UNICEFs seneste tal, der blev offentliggjort i juni og dækker over perioden 2005-2013, viser, at ”kun” omkring 41 pct. af de unge analfabeter er mænd, mens hele 59 pct. er kvinder.

Mens det samlede antal unge analfabeter i verden godt nok er faldende, peger udviklingen i hver sin retning mellem kønnene. Antallet mandlige analfabeter er svagt stigende, mens antallet af kvindelige er svagt faldende.

Analfabetismen trækkes i det store hele op af befolkningerne i udviklingslandene, hvor det er især kvinderne, der ikke kan læse og skrive.

Den historiske udvikling i Danmark og resten af verden

Der blev indført undervisningspligt i Danmark i år 1814, og i dag betragtes analfabetisme som udryddet. Alligevel er der naturligvis personer, der har svært ved at læse eller skrive, selv om de modtager undervisning. I fagsproget taler man om "funktionelle analfabeter." Som mindstemål for funktionelle færdigheder sætter man i de nordiske lande som regel læse- og stavefærdigheder svarende til gennemsnittet i 4. eller 6. klasse.

Flere PISA-undersøgelser har peget på, at omkring 15 pct. af de danske unge er så dårlige til at læse og til matematik på 9. klasses niveau, at de falder ind under definitionen funktionelle analfabeter. En OECD-rapport fra 2013 afslører, at 12 pct. af voksne danske befolkning er funktionelle analfabeter. De kan for eksempel ikke læse mindst halvdelen af en avisartikel eller en brochure. Og de fleste af dem skal findes blandt den ældre del af befolkningen, der har haft en kort skolegang eller et job, der ikke har stillet de store krav til at kunne læse og skrive. Blandt de ikke-vestlige indvandrere var andelen af funktionelle analfabeter i OECDs undersøgelse over 50 pct.

Selv om de første eksempler på skriftlig kommunikation menes at kunne dateres helt tilbage til år 3.000 f.Kr., var det i årtusinder en teknologi, der kun var forbeholdt de mest magtfulde i samfundene verden over. Først i middelalderen – perioden 500-1500 e.Kr. – begyndte produktionen af bøger at tage form, og analfabetismen indledte et meget langsomt dyk - ikke mindst i den vestlige verden. Vi skal helt frem til oplysningstiden (perioden 1690 til 1800) før tankerne om at udstyre alle i Europa med læse- og skrivefærdigheder blev gjort. Det tog dog århundreder før det slog igennem i praksis. Først i løbet af det 19. og 20. århundrede nærmede de tidligst industrialiserede lande sig målet om at udrydde analfabetismen.

I midten af 1800-tallet kunne kun omkring halvdelen af den voksne befolkning i Vesteuropa læse og skrive. I perioden 1800 til 2014 faldt antallet af analfabeter på verdensplan først langsomt, men fra midten af det 20. århundrede tog udviklingen fart, da udbredelsen af basal skoleundervisning blev et globalt mål.

Forrige artikel Du er, hvad du læser… Du er, hvad du læser… Næste artikel Skattestoppet har gjort det surt at være boligejer i Udkantsdanmark Skattestoppet har gjort det surt at være boligejer i Udkantsdanmark
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.