Danskerne flytter for et godt ord

Danskerne og vores nordiske brødre skifter tit boligen ud. I hvert fald langt mere end befolkningerne i de øvrige europæiske lande.

Skandinaverne er blandt de mest flytteivrige i EU, mens især østeuropæerne sjældent finder et nyt hjem.

Det er EUs statistiske kontor, Eurostat, der har kortlagt, hvor hyppigt befolkningerne flytter fra en bolig til en anden. Indenfor en femårig periode havde 34,30 pct. af danskerne skiftet deres bolig ud med en anden. Dermed er danskerne det folkefærd i EU med næsthøjest mobilitet, hvilket kun overgås af svenskernes 40 pct., mens EU-gennemsnittet er på 18 pct.

En stor del af forklaringen på, at en tredjedel af befolkningen flytter i perioden, skal findes blandt de unge, der flytter tidligt hjemmefra og ofte flytter, siger Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

LÆS OGSÅ: Hvorfor ikke tale øresundsk?

»I de nordeuropæiske lande flytter de unge hurtigere hjemmefra, og vi ved også, at de ofte flytter meget rundt i ungdomsårene. De danske unge flytter i gennemsnit nærmest hvert andet år i 20’erne. De unge dækker derfor over en stor del af flytningerne, og det er klart, at hvis de i andre lande bliver hjemme, til de er over 30 år, så flytter de ikke så meget rundt,« mener Hans Skifter Andersen ifølge Kommunernes Landsforening.

Unge i de sydeuropæiske lande flytter langt senere i livet og sjældnere end unge i Nordeuropa.

Tager vi de nordiske lande med i opgørelsen, som ikke er medlem af EU, lægger islændingene sig klart i spidsen, mens nordmændene kiler sig ind mellem Sverige og Danmark.

LÆS OGSÅ: Danskerne bliver i andedammen

Ved at kigge på antallet af personer, der sidste år flyttede mellem regionerne, får vi samtidig et indblik i mobiliteten i forhold til, hvor langt de flytteglade danskere rykker sig. Region Sjælland er det område, hvor flest valgte at fraflytte sidste år. Hele 18.675 personer i Region Sjælland, der har det næstmindste antal indbyggere af alle regionerne, flyttede til Region Hovedstaden, hvilket svarer til, at 2,2 pct. af Region Sjællands indbyggere lagde kursen mod Hovedstadsområdet eller Bornholm.

Omvendt valgte 15.858 personer fra Region Hovedstaden at skabe sig et nyt liv på det øvrige Sjælland.

LÆS OGSÅ: Da VK-regeringen snublede i udflytningen

Region Sjælland er dog alt i alt den region, som overordnet lider det største tab af indbyggere, når man tager højde for, hvor mange nye indbyggere regionen fik i 2015, og hvor mange indbyggere, der flyttede fra regionen - også kaldet nettoforskydningen.

Selv om regionen sidste år fik 20.658 nye indbyggere fra de øvrige regioner, besluttede samtidig 23.310 personer at rive teltpælene op og finde lykken i en af landets andre regioner. Dermed mistede regionen samlet set 2.652 indbyggere. Omvendt er det de tre regioner vest for Storebælt, der alle oplevede fremgang.

Bemærk! Ovenstående tal inkluderer ikke flytninger til og fra udlandet, men alene flytninger internt mellem regionerne.

LÆS OGSÅ: Udflytning af vidensjob skaber vækst i Danmark

Logo_MMdata
 

Forrige artikel I Tyskland er kontanter kongen I Tyskland er kontanter kongen Næste artikel Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.