Danskerne flytter for et godt ord

Danskerne og vores nordiske brødre skifter tit boligen ud. I hvert fald langt mere end befolkningerne i de øvrige europæiske lande.
Thomas Hedin

Skandinaverne er blandt de mest flytteivrige i EU, mens især østeuropæerne sjældent finder et nyt hjem.

Det er EUs statistiske kontor, Eurostat, der har kortlagt, hvor hyppigt befolkningerne flytter fra en bolig til en anden. Indenfor en femårig periode havde 34,30 pct. af danskerne skiftet deres bolig ud med en anden. Dermed er danskerne det folkefærd i EU med næsthøjest mobilitet, hvilket kun overgås af svenskernes 40 pct., mens EU-gennemsnittet er på 18 pct.

En stor del af forklaringen på, at en tredjedel af befolkningen flytter i perioden, skal findes blandt de unge, der flytter tidligt hjemmefra og ofte flytter, siger Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

LÆS OGSÅ: Hvorfor ikke tale øresundsk?

»I de nordeuropæiske lande flytter de unge hurtigere hjemmefra, og vi ved også, at de ofte flytter meget rundt i ungdomsårene. De danske unge flytter i gennemsnit nærmest hvert andet år i 20’erne. De unge dækker derfor over en stor del af flytningerne, og det er klart, at hvis de i andre lande bliver hjemme, til de er over 30 år, så flytter de ikke så meget rundt,« mener Hans Skifter Andersen ifølge Kommunernes Landsforening.

Unge i de sydeuropæiske lande flytter langt senere i livet og sjældnere end unge i Nordeuropa.

Tager vi de nordiske lande med i opgørelsen, som ikke er medlem af EU, lægger islændingene sig klart i spidsen, mens nordmændene kiler sig ind mellem Sverige og Danmark.

LÆS OGSÅ: Danskerne bliver i andedammen

Ved at kigge på antallet af personer, der sidste år flyttede mellem regionerne, får vi samtidig et indblik i mobiliteten i forhold til, hvor langt de flytteglade danskere rykker sig. Region Sjælland er det område, hvor flest valgte at fraflytte sidste år. Hele 18.675 personer i Region Sjælland, der har det næstmindste antal indbyggere af alle regionerne, flyttede til Region Hovedstaden, hvilket svarer til, at 2,2 pct. af Region Sjællands indbyggere lagde kursen mod Hovedstadsområdet eller Bornholm.

Omvendt valgte 15.858 personer fra Region Hovedstaden at skabe sig et nyt liv på det øvrige Sjælland.

LÆS OGSÅ: Da VK-regeringen snublede i udflytningen

Region Sjælland er dog alt i alt den region, som overordnet lider det største tab af indbyggere, når man tager højde for, hvor mange nye indbyggere regionen fik i 2015, og hvor mange indbyggere, der flyttede fra regionen - også kaldet nettoforskydningen.

Selv om regionen sidste år fik 20.658 nye indbyggere fra de øvrige regioner, besluttede samtidig 23.310 personer at rive teltpælene op og finde lykken i en af landets andre regioner. Dermed mistede regionen samlet set 2.652 indbyggere. Omvendt er det de tre regioner vest for Storebælt, der alle oplevede fremgang.

Bemærk! Ovenstående tal inkluderer ikke flytninger til og fra udlandet, men alene flytninger internt mellem regionerne.

LÆS OGSÅ: Udflytning af vidensjob skaber vækst i Danmark

Logo_MMdata
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu