Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.

I takt med, at det kort efter midnat natten til onsdag (dansk tid) stod stadig mere klart, at Trump uventet stod til at vinde det amerikanske præsidentvalg, begyndte de finansielle markeder i Asien at reagere negativt, skriver tænketanken Quartz, der har overvåget markedernes tidlige reaktioner.

Trump vil af med de to frihandelsaftaler NAFTA og TPP. Han vil beskatte mexicanske varer med en told på op til 35 pct., og det samme skal angiveligt gælde kinesiske varer. Kina kan nu imødese en told på mellem 25 og 45 pct. Signaler, der har gjort Trump umådelig upopulær blandt investorer og økonomiske eksperter verden over.

LÆS OGSÅ: Storby-Trump bliver præsident i småbyernes USA

Markederne var ellers præget af optimisme med udsigten til en sejr til Hillary Clinton, men tidligt på natten (dansk tid) vendte bøtten på hovedet - og det gik stærkt. De første spæde og meget usikre forudsigelser forelå mellem kl. 1 og 2 (dansk tid), hvor markederne reagerede hurtigt og kraftigt.

Det danske indeks C20 Cap-indeks lagde fra morgenstunden ud med at dykke 1,3 pct.

I de senere år er har de udenlandske markeder investeret mere og mere i USA, men i løbet af de seneste timer har frasen ”sælg, sælg, sælg” præget de asiatiske investorer, der nu smider de amerikanske aktier fra sig.

LÆS OGSÅ: Vestens gamle stormagter er syge

Siden midnat natten til 9. november (dansk tid) har de japanske markeder sendt værdien af den amerikanske dollar på en nedtur.

Trump har kritiseret de handelsaftaler, som Barack Obama indgik med Sydkorea i 2012. Trump har også meddelt, at Sydkorea i høj grad skal medfinansiere de amerikanske styrker, der er udstationeret i landet. Ellers vil han trække soldaterne hjem. Og da USA er et af Sydkoreas vigtigste eksportmarkeder, begyndte sydkoreanerne i nat (dansk tid) at frygte for fremtiden.

Også mexicanerne har de seneste timer set stadig mere sort på fremtiden. Trump har lovet sine vælgere at bygge en mur mellem USA og Mexico, der skal sætte en stopper for både indvandring fra og handel med Mexico. Landets valuta - pesoen - har i løbet af natten til onsdag taget en ordentlig rutsjetur og faldet næsten 10 pct.point.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Populisterne kommer!

LÆS OGSÅ: Storby-Trump bliver præsident i småbyernes USA

LÆS OGSÅ: Vestens gamle stormagter er syge

Logo_MMdata
 

Forrige artikel Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater Næste artikel Akutsygehusene skal have flere speciallæger døgnet rundt