Her er danske skoleelevers (mis-)forbrug af IT

De danske grundskoleelever er verdensmestre, når det kommer til brugen af computere i skoletiden. De bruger dem i høj grad i undervisningen, men der bliver bestemt også lavet nogle afstikkere af mere privat karakter.

Danmark er et af de lande i verden, hvor eleverne bruger deres og skolernes computere allermest - både derhjemme og i undervisningen. Helt anderledes ser det i Sydkorea og Japan, hvor computeren sjældent bruges i skolen. Det viser rapporten Students, Computers and Learning: Making the Connection, som OECD har lavet.

Rapporten beskriver sammenhængen mellem elevers brug af IT-udstyr og sammenligner det med elevernes generelle faglige niveau baseret på PISA-tests. Ved hjælp af en række interaktive grafikker giver vi dig herunder et dybdegående indblik rapportens tal og konklusioner, og vi viser, hvor Danmark står i forhold de andre OECD-lande.

Hvis vi ser på antallet af computere i hjemmet, er Danmark det land i verden, hvor flest elever har tre eller flere computere derhjemme. Det gælder for næsten tre ud af fire elever. Generelt er der stor forskel på udbredelsen af computere i hjemmene. I Mexico har halvdelen af eleverne slet ikke adgang til en computer, og i Sydkorea har 65 pct. af eleverne kun adgang til én computer derhjemme. Til sammenligning har hele 75 pct. af de danske 15-årige adgang til tre eller flere computere.

Note: Tablets tæller med som computer i OECD’s undersøgelse. Det gør smartphones til gengæld ikke.

LÆS OGSÅ: Danmark er i superligaen på internetforbindelser, men…

Ser vi på hvilken type computer eleverne har adgang til, er danske elever milevidt foran alle andre, når det gælder brug af tablet i undervisningen. I Danmark bruger godt 22 pct. af eleverne en tablet i skoletiden, hvilket er mere end dobbelt så meget som nummer to i undersøgelsen, Australien, hvor knap 10 pct. er med på tablet-bølgen.

Når vi ser på bærbare computere ligger Australien, Danmark og Norge i en klar top 3, mens de hollandske elever klart foretrækker de stationære computere.

LÆS OGSÅ: Datalogi skal på skoleskemaet i folkeskolen

Ét er hvor meget de bruger computeren - noget andet er, hvad de bruger computeren til. De fleste børn har adgang til internettet, og også her er de danske elever blandt de flittigste brugere - både i skoletiden og derhjemme.
Hvad de foretager sig på internettet kan ses nedenunder. Måske ikke overraskende, er det de danske elever flittigst på chatten i skoletiden.

OECD har også undersøgt, hvordan - og til hvilke formål - eleverne bruger internettet i skoletiden. Og her står det klart, at eleverne især bruger nettet til at finde frem til oversigter over lektier.

LÆS OGSÅ: Spil dig rask foran computeren med computerspilterapi

De danske elever ligger i top fem på næsten alle parametre for anvendelse af internettet i skoletiden, som OECD har defineret. Danmark indtager førstepladsen, når det handler om at bruge internettet til at chatte i skoletiden. Her svarer 56 pct. af eleverne, at de går på internettet i skolen for at onlinechatte.

LÆS OGSÅ: Danske elever udskifter bøger med 3D-printere

Derhjemme er de danske unge mere tilbageholdende sammenlignet med andre OECD-lande. Her er det de estiske unge, som bruger onlinechat mest.

LÆS OGSÅ: I skyggen af skolereformen: It ind i alle folkeskolens fag

Selv om eleverne i Danmark - ifølge OECD - er de bedste til at bruge computere, bærbare eller tablets i skolen, er de faktisk bedre til at løse matematikopgaver med papir og blyant end computer. Det er bemærkelsesværdigt, at Japan og Sydkorea er de lande i verden, hvor computere er mindst integreret i skolen, men samtidig den gruppe, som opnår højeste score i PISA-testene, når det handler om at løse matematikopgaver elektronisk.
LÆS OGSÅ: Folkeskolen svigter børns it-kreativitet

Forrige artikel Her er 188 landes velfærd og udvikling Her er 188 landes velfærd og udvikling Næste artikel Brexit-målinger peger i øst og vest
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.