Danskerne betaler igen rekordlav elpris med et meget stort men

Den danske elpris holdt sig for andet år i træk på rekordlavt niveau set over en tiårig periode, og var dermed blandt de laveste i EU.

Danskerne måtte atter gribe dybt i lommerne, da de sidste år skulle betale elregningen. Sammenlignet med de øvrige EU-lande var strømmen nemlig dyrest i Danmark, viser en ny opgørelse fra EU’s statistiske bureau, Eurostat.

Og det er der for så vidt intet nyt i. Sådan har det været i mange år, hvor danskerne har haft fornøjelsen af at betale den højeste pris pr. kilowatt-time. Det samme gælder tyskerne, der har været med i top 3 i lige så mange år. Men trækker man afgifter ud af regnestykket, så ligger den danske elpris helt i bund. Og i 2016 var den for andet år i træk den laveste set over de seneste ti år.

Eurostats sammenligning er baseret på prisen for en gennemsnitlig husstand med et forbrug på mellem 2.500 og 5.000 kWh pr. år. I første halvår 2016 var priserne højest i Danmark, Tyskland og Belgien, når man medregner afgifter, mens vi finder den billigste strøm i Bulgarien og Ungarn. De danske husstande betaler tre gange mere for strømmen end bulgarerne.

LÆS OGSÅ: Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Gennemsnittet for samtlige 28 EU-lande lå i same periode på 1,52 kr. pr. kWh - inklusiv afgifter. De danske husstande måtte betale 2,30 kr. pr. kWh – altså et pænt stykke over EU-gennemsnittet. Ser vi på prisen før afgifter rykker Danmark væsentligt under EU-gennemsnittet – nemlig 1,00 kr. pr. kWh mod 0,70 kr. pr. kWh i Danmark.

LÆS OGSÅ: Den elektriske revolution 2.0

I Danmark udgør afgifterne hele 69,1 pct. af den samlede elpris og i Tyskland 51,6 pct. Til sammenligning er det indbyggerne på Malta og i Storbritannien, der betaler de laveste afgifter – henholdsvis 4,7 pct. og 4,8 pct. Det er samtidig de eneste to lande, hvor afgifterne var encifret.

LÆS OGSÅ: Klimarådsformand: Danmark bør arbejde for grønt energimarked med Tyskland

De tre lande, der måtte indkassere de største prisstigninger i perioden 2014-2015 (andet halvår) var Letland (26,8 pct.), Belgien (15,1 pct.) og Storbritannien (8,4 pct.), mens danskerne oplevede et fald på 6,7 pct.

Så meget strøm bruger og produceres lige nu

stroem

Vidste du, at du minut for minut døgnet rundt kan følge, hvor meget strøm danskerne bruger lige nu, hvor meget strøm de danske kraftværker, vindmøller osv. producerer, og hvor meget strøm vi importerer og eksporterer? Alt sammen finder du på energinet.dk.

Logo_MMdata

 

 

Forrige artikel Danskerne er verdensførende i smag for politik Danskerne er verdensførende i smag for politik Næste artikel Her er verdens største rederier Her er verdens største rederier
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.