Danskerne betaler igen rekordlav elpris med et meget stort men

Den danske elpris holdt sig for andet år i træk på rekordlavt niveau set over en tiårig periode, og var dermed blandt de laveste i EU.

Danskerne måtte atter gribe dybt i lommerne, da de sidste år skulle betale elregningen. Sammenlignet med de øvrige EU-lande var strømmen nemlig dyrest i Danmark, viser en ny opgørelse fra EU’s statistiske bureau, Eurostat.

Og det er der for så vidt intet nyt i. Sådan har det været i mange år, hvor danskerne har haft fornøjelsen af at betale den højeste pris pr. kilowatt-time. Det samme gælder tyskerne, der har været med i top 3 i lige så mange år. Men trækker man afgifter ud af regnestykket, så ligger den danske elpris helt i bund. Og i 2016 var den for andet år i træk den laveste set over de seneste ti år.

Eurostats sammenligning er baseret på prisen for en gennemsnitlig husstand med et forbrug på mellem 2.500 og 5.000 kWh pr. år. I første halvår 2016 var priserne højest i Danmark, Tyskland og Belgien, når man medregner afgifter, mens vi finder den billigste strøm i Bulgarien og Ungarn. De danske husstande betaler tre gange mere for strømmen end bulgarerne.

LÆS OGSÅ: Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Gennemsnittet for samtlige 28 EU-lande lå i same periode på 1,52 kr. pr. kWh - inklusiv afgifter. De danske husstande måtte betale 2,30 kr. pr. kWh – altså et pænt stykke over EU-gennemsnittet. Ser vi på prisen før afgifter rykker Danmark væsentligt under EU-gennemsnittet – nemlig 1,00 kr. pr. kWh mod 0,70 kr. pr. kWh i Danmark.

LÆS OGSÅ: Den elektriske revolution 2.0

I Danmark udgør afgifterne hele 69,1 pct. af den samlede elpris og i Tyskland 51,6 pct. Til sammenligning er det indbyggerne på Malta og i Storbritannien, der betaler de laveste afgifter – henholdsvis 4,7 pct. og 4,8 pct. Det er samtidig de eneste to lande, hvor afgifterne var encifret.

LÆS OGSÅ: Klimarådsformand: Danmark bør arbejde for grønt energimarked med Tyskland

De tre lande, der måtte indkassere de største prisstigninger i perioden 2014-2015 (andet halvår) var Letland (26,8 pct.), Belgien (15,1 pct.) og Storbritannien (8,4 pct.), mens danskerne oplevede et fald på 6,7 pct.

Så meget strøm bruger og produceres lige nu

stroem

Vidste du, at du minut for minut døgnet rundt kan følge, hvor meget strøm danskerne bruger lige nu, hvor meget strøm de danske kraftværker, vindmøller osv. producerer, og hvor meget strøm vi importerer og eksporterer? Alt sammen finder du på energinet.dk.

Logo_MMdata

 

 

Forrige artikel Danskerne er verdensførende i smag for politik Danskerne er verdensførende i smag for politik Næste artikel Her er verdens største rederier Her er verdens største rederier