Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad

Hvad ville der ske med bruttonationalproduktet, hvis et land pludselig måtte give afkald på sin hovedstad? Det har en tysk tænketank undersøgt, og mens de fleste europæiske lande ville opleve fald i velfærden, er der ét europæisk land, der ville blive rigere.

Berlins tidligere borgmester Klaus Wowereit vakte opsigt, da han kaldte den tyske pulserende hovedstad for ”fattig, men sexet”. Og netop byens dårlige økonomi gør den til den eneste hovedstad i Europa, der frem for at fungere som vækstmotor for hele landet, i stedet lægger nationaløkonomien til last. Det viser en ny analyse fra den tysk borgerlige-liberale tænketank Cologne Institute for Economic Research.

Tænketanken har undersøgt, hvordan udvalgte europæiske landes BNP vil blive påvirket, hvis man trækker hovedstæderne ud af ligningen. Skulle politikerne på Christiansborg beslutte sig for at nedlægge København, ville Danmark - matematisk set - blive 13,3 pct.point fattigere pr. indbygger.

Mens et flertal af briterne ved folkeafstemningen i juni stemte for at melde Storbritannien ud af EU, så hovedstaden Londons indbyggere anderledes på sagen. Her var der flertal for at blive i EU. Og skulle det hele ende med, at Londons indbyggere får løsrevet sig fra resten af landet og forblive en del af den europæiske union, ville den samlede britiske økonomi blive svækket med 11 pct.point pr. indbygger.

LÆS OGSÅ: Talenter vil hellere til Stockholm end København

Det franske BNP ville tage et dyk med 15 pct.point pr. indbygger, hvis Paris forsvandt ud i den blå luft. Her har mange af landets største virksomheder - som for eksempel olieselskabet Total, bilproducenterne Renault og Peugeot – deres hovedkvarterer.

Helt galt ville det gå i Grækenland. Hvis Athen ophørte med at eksistere, ville det græske BNP blive presset markant mere, end det allerede er i forvejen, konkluderer Cologne Institute for Economic Research.

LÆS OGSÅ: Københavns digitale vækstmiljø er i den europæiske superliga

Selv om mange af de danske industrivirksomheder er godt fordelt rundt om i landet, er der flest af de helt store vækstmotorer i Københavns byområde. Det gælder blandt andet Danmarks største koncern målt i omsætning, rederiet A.P. Møller-Mærsk. Også bryggerigiganten Carlsberg har hjemme i København. Det samme har de største danske medicinalvirksomheder Novo, Lundbeck og LEO Pharma. Uden hovedstadsområdet ville det danske BNP blive svækket med 13 pct.point.

Men anderledes ville det altså gå i Tyskland, hvor økonomien faktisk ville blive styrket, hvis indbyggerne kunne slippe af med det relativt fattige – men sexede - Berlin. Den gennemsnitlige tysker ville blive 0,2 pct.point rigere.

Det moderne Berlin har dog en ganske god undskyldning for sit negative bidrag til det tyske BNP. Da muren faldt i 1989 blev de to dele af byen genforenet – den forholdsvis velstillede vestlige del blev lagt sammen med den fattigere østlige del af byen, der siden 1945 ellers havde fungeret som Østtysklands hovedstad. Ledigheden i Berlin ligger over landsgennemsnittet, og byen, der samtidig er en selvstændig delstat, har længe været på national understøttelse og fået tilført flere statslige midler end nogen af landets øvrige 15 forbundslande.

LÆS OGSÅ: Berlin svækker København som global turistdestination

Selv om byen efterhånden har fået skabt et succesfuldt tech-startup-miljø – og lige nu tiltrækker tech-iværksættere fra hele verden – samt har markeret sig som en stor turistmagnet og har slået flere europæiske vækstrekorder i turisme, er det stadig den finansielle sektors foretrukne by, Frankfurt am Main, der fører an som landets byvækstmotor. Her har mange af de tyske industrigiganter og banker deres hovedkvarterer.

For en ordens skyld må vi hellere slå fast. Det hele er naturligvis en forsimplet matematisk betragtning.

LÆS OGSÅ:

København er blevet et globalt grønt finanscentrum

Big data skal gøre København til grøn vækstmetropol

København kan blive crowdsourcingens hovedstad

København skal være international talentmagnet

Turismens fyrtårne: København som global luftfartshub

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Kun én dansk virksomhed blandt verdens største Kun én dansk virksomhed blandt verdens største Næste artikel Her er asylansøgerne som EU-landene ikke vil tage Her er asylansøgerne som EU-landene ikke vil tage
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.