OECD gør status på vestens ulandsbistand

Danmark indtager fjerdepladsen, når det handler om, hvilke lande, der bruger flest penge på udviklingsbistand, viser nye tal fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Det er organisationens opgørelse over de vestlige landes udviklingsstøtte sidste år, der placerer Danmark helt i toppen - kun overgået af Sverige, Norge og Luxembourg.

Danmark indtager fjerdepladsen, når det handler om, hvilke lande, der bruger flest penge på udviklingsbistand, viser nye tal fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD).

Det er organisationens opgørelse over de vestlige landes udviklingsstøtte sidste år, der placerer Danmark helt i toppen - kun overgået af Sverige, Norge og Luxembourg.

LÆS OGSÅ: Kristian Jensen, her er dit politiske projekt!

Kun seks OECD-lande fulgte sidste år FNs mål om at holde udviklingsbistanden på eller over 0,7 pct. af bruttonationalindkomsten (BNI), nemlig Danmark, Luxembourg, Holland, Norge, Sverige og Storbritannien, skriver OECD i en pressemeddelelse.

OECD slår fast, at det danske niveau i 2015 lå på 0,85 pct. af det danske BNI, men regeringen gennemførte i 2015 en gradvis tilpasning af udviklingsbistanden, så den i 2015 formodentlig i sidste ende vil udgøre 0,73 pct. af BNI, oplyser Udenrigsministeriet.

Den store forskel på de to procentsatser skyldes, at OECD’s tal er baseret på de faktiske udbetalinger til verdens fattigste. Finansloven er derimod baseret på tilsagn om bevillinger, der afholdes i det år tilsagnet gives, men hvor udbetalingerne typisk falder over flere år. Følger man regeringens opgørelse, rykker Danmark ned på en femteplads på OECDs liste.

LÆS OGSÅ: Grøn vækst i ulande skaber danske eksportmuligheder

Det er dog ikke alle pengene i den danske bistandskasse, der blev sendt af sted til projekter i udviklingslandene. Omkring 15,5 pct. af kronerne bevilgede Danmark sig selv til at håndtere tilstrømningen af asylansøgere sidste år. OECDs udviklingskomité DAC, der er et forum, hvor OECD-medlemslandene koordinerer udviklingsbistanden, tillader, at medlemslandene kan tilbageholde og anvende en del deres udviklingsbistand til at dække flygtningerelaterede udgifter.

Danmark var ikke alene om at bruge bistandsmidlerne til at håndtere tilstrømningen af de mange asylansøgere. Blandt andet Østrig, Grækenland, Italien, Holland og Sverige holdt over 20 pct. af deres udviklingsbistand inden for landenes grænser. I gennemsnit blev 9,1 pct. af den samlede udviklingsbistand holdt tilbage til interne formål, oplyser OECD.

Den hidtil usete store strøm af flygtninge til de vestlige lande sidste år har dog ikke gjort det helt store indhug i den samlede globale udviklingsbistand. Omkring halvdelen af donorlandene finansierede nemlig flygtningekrisen uden om udviklingsbistanden eller forhøjede bistandsbudgettet.

I alt afsatte de vestlige lande sidste år 866 mia. kr. til udviklingsbistand. På trods af, at en del lande brugte nogle af pengene til at dække egne omkostninger til håndtering af asyltilstrømningen, var der sidste år alligevel flere penge i den samlede udviklingspulje. Samlet var der 1,7 pct. flere bistandsmidler i kassen i forhold til året før, fremgår det af meddelelsen fra OECD.

Den seneste opgørelse fra Verdensbanken over modtagere af vestens udviklingsbistand er fra 2014. Den viser, at over 200 lande fik del i de mange milliarder. De fleste penge blev sendt til det afrikanske og sydamerikanske kontinent, men også lande i Europa fik støtte. Det gælder især Balkanlande som Bosnien og Herzegovina, Kroatien, Makedonien og Albanien. På verdenskortet herunder kan du se, hvordan pengene blev fordelt i år 2014. Klik på de enkelte lande, hvorefter de konkrete beløb kan ses.

Ifølge OECD udgjorde den danske udviklingsbistand sidste år omkring 16 mia. kr., der blev fordelt på omkring 60 lande. I nogle lande gik alle pengene til ét projekt, mens nogle lande fik penge til op imod 50 udviklingsprojekter. I grafikken herunder får du et overblik over, hvor den del af den danske udviklingsbistand, der ikke blev tilbageholdt til dække flygtningeudgifter herhjemme, havnede sidste år.

Sverige er som tidligere nævnt den største bidragsyder, når man sætter beløbet i forhold BNI. I kroner og ører – eller rettere dollars og cents – er det dog USA, der lægger sig i spidsen. Landet brugte sidste år 31 mia. dollars til udviklingsbistand. Det svarer til omkring 200 mia. kr.

LÆS OGSÅ: Danske værdier på udsalg

Forrige artikel Ti punkter der kortlægger #PanamaPapers Ti punkter der kortlægger #PanamaPapers Næste artikel Jagten på væksten - statistisk set
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.
Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.