Ti punkter der kortlægger #PanamaPapers

For over et år siden kontaktede en anonym kilde den tyske avis Süddeutsche Zeitung (www.sz.de). Kilden fremsendte krypterede filer med interne dokumenter fra det verdensomspændende panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, der har specialiseret sig i at sælge offshorevirksomheder til kunder verden over. Selskaber der giver virksomheder og personer mulighed for at skjule formuer for skattemyndighederne i deres hjemlande.

For over et år siden kontaktede en anonym kilde den tyske avis Süddeutsche Zeitung (www.sz.de). Kilden fremsendte krypterede filer med interne dokumenter fra det verdensomspændende panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, der har specialiseret sig i at sælge offshorevirksomheder til kunder verden over. Selskaber der giver virksomheder og personer mulighed for at skjule formuer for skattemyndighederne i deres hjemlande.

I månederne efter voksede antallet af dokumenter, som avisen fik tilsendt, kraftigt. Journalisterne på den tyske avis sad nu med 2,6 terabyte data, der dermed udgjorde det største læk af hemmelige dokumenter nogensinde. Kilden har angiveligt hverken fået penge eller anden form for modydelse for at lække dokumenterne. Süddeutsche Zeitung på sin hjemmeside, at man dog har taget visse ”sikkerhedsforanstaltninger”, der formodentlig har til formål at beskytte kilden fra at blive afsløret.

De lækkede dokumenter giver et dybt og særdeles omfattende indblik i en hidtil mørklagt verden. Angiveligt afslører papirerne, hvordan store banker, advokatfirmaer, investeringsvirksomheder og andre typer af finansielle institutioner hemmeligt forvalter nogle af verdens rigestes og kendtes formuer – det være sig politikere, ansatte i fodboldforbundenes verdensorganisation, FIFA, svindlere, narkosmuglere, kendte mennesker og sportsfolk.

LÆS OGSÅ: Nu kommer den globale skatterevolution

Süddeutsche Zeitung besluttede sig for at dele den enorme mængde materiale med det internationale konsortium for undersøgende journalistik, ICIJ i Washington, der har journalister fra hele verden som medlemmer.

Her har man tidligere haft samarbejde omkring lignende projekter, men sagen om Panama-papirerne er det hidtil største samarbejdsprojekt, hvor omkring 400 journalister fra 80 lande i cirka et års tid har medvirket i kortlægningen af papirerne.

Panama-papirerne udgør omkring 11,5 millioner dokumenter, og består konkret af email-korrespondancer, pdf-filer, billeder/frafiker, uddrag fra referater af møder, som Mossack Fonseca har afholdt med kunder fra hele verden. Dokumenterne er tilsyneladende trukket fra en intern database i advokatvirksomheden og dækker over en periode på cirka 40 år – fra 1970erne til i dag.

LÆS OGSÅ: Dansk deltagelse i global skattejagt, tak!

Og hvad kan man så blandt andet drage af foreløbige overordnede konklusioner? Her er ti faktuelle oplysninger i tekst og grafikker, der overordnet kortlægger Panama-papirerne:

1) Dokumenterne afslører offshorevirksomheder, der har 140 politikere, embedsmænd fra hele verden som bagmænd

2) tidligere og nuværende statsledere fremgår af datamaterialet. Det gælder blandt andet Islands og Pakistans nuværende premierministre, Ukraines præsident og Saudi-Arabiens konge

3) Mere end 214.000 offshorevirksomheder nævnes i papirerne, der har forbindelser til personer i mere end 200 lande og territorier verden over. Den foreløbige research har afdækket navne på lidt over 300 danskere.

4) En lang række af verdens største banker har medvirket til at etablere de hemmelige skuffeselskaber via det panamanske advokatfirma. I hvilket omfang dette har været medvirkende til ulovlig skatteunddragelse er nu op til relevante nationale myndigheder at afgøre

5) Kompetente myndigheder i USA, Frankrig, Australien, Norge, Sverige og andre lande har meddelt, at man vil forsøge at få indsigt i Panama-papirerne for at bruge dem i kampen mod ulovlig skatteunddragelse.

6) Panama-papirerne giver indblik i hvilke lande, der er de foretrukne, når velhavende personer og virksomheder søger skattely. Mere end 113.000 virksomheder, der fremgår af Mossack Fonsecas dokumenter, er registreret på de Britiske Jomfruøer i Caribien.

LÆS OGSÅ: Jeppe Kofod: "Det er ikke nok med lidt mere Corporate Social Responsibilty"

7) Hongkong placerer sig i toppen af listen over lande, hvor mellemmænd som for eksempel banker, advokatfirmaer, revisionsvirksomheder og lignende kommer fra. 2.200 navngivne virksomheders i Panama-papirerne er hjemmehørende i Hongkong.

8) Hongkong ligger igen i toppen, når det handler om, hvor de mellemmænd kommer fra, som har medvirket til at oprette flest skattelyvirksomheder, nemlig med 37.675 offshoreselskaber.

LÆS OGSÅ: Danmark taber på uforudsigelig skattepolitik

9) Panama-papirerne afslører angiveligt, hvilke banker fra hele verden, der har medvirket til at etablere flest offshorevirksomheder på vegne af bankernes kunder. Den Luxembourgske bank Experta Corporate & Trust Services er tilsyneladende den bank, der topper listen over flest anmodninger om skattelyselskaber. Nordea, Nordens største bank, er nummer 11 på denne liste.

10) De omkring 11,5 mio. dokumenter, som udgør Panama-papirerne, er fordelt på flere filformater. Nogle af papirerne er email-korrespondancer, andre pdf-filer, grafikker osv. Langt størstedelen af dokumenterne er næsten 5 mio. emails mellem det panamanske advokatfirma og kunderne.

Kilder: DR, The International Consortium of Investigative Journalists, Süddeutsche Zeitung, USA Today, Quartz.

Forrige artikel Den offentlige sektor truer Danmarks digitale førerposition Den offentlige sektor truer Danmarks digitale førerposition Næste artikel OECD gør status på vestens ulandsbistand OECD gør status på vestens ulandsbistand
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.
Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.