Her er asylansøgerne som EU-landene ikke vil tage

Der er skrevet mangt og meget om flygtninge, der får asyl i EU. Men hvem bliver egentlig afvist, og hvor kommer de fra? Bliv klogere her - og måske overrasket.

I medierne kan man ofte få det indtryk, at én asylansøgning er lig med én ny person i landet. Men sådan er det langtfra.

Faktisk er der mange veje en sådan ansøgning kan gå. Vi har set nærmere på, hvordan asylansøgernes sager vurderes i modtagerlandene. For overskuelighedens skyld har vi her indsnævret det til de tre hyppigste afgørelser: Konventionsstatus, subsidiær beskyttelsesstatus og afvisning.


  • Konventionsstatus gives til en person, der har velbegrundet frygt for at blive forfulgt i sit hjemland grundet race, religion eller politiske holdninger, jf FNs Flygtningekonvention fra 1952. Denne status giver asyl i op til fem år, hvorefter opholdstilladelsen tages op til revurdering. Danmark sænkede rammen fra fem til to år i forbindelse med asylstramninger ved udgangen af 2015, mens Sverige for blot et par måneder siden indførte en reducering fra fem til tre år.

  • Subsidiær beskyttelsesstatus gives til en person, der grundet andre generelle forhold, såsom truslen om vilkårlig vold i forbindelse med en væbnet konflikt, ikke kan vende tilbage til deres hjemland. Denne status har typisk en kortere tidsfrist, før den bliver vurderet igen - i Danmark er den 12 måneder.

  • Endelig kan en asylansøger blive afvist, hvis ovenstående forhold ikke vurderes til at være opfyldt.

Store forskelle i asylvurderinger

Kigger man på tallene for behandlede asylsager i Danmark og vores to nabolande, Tyskland og Sverige, så er der markante forskelle på, hvordan der skelnes mellem konventionsstatus og subsidiær beskyttelsesstatus.Syrere, der søger asyl i Danmark eller Tyskland, får ofte konventionsstatus, mens man i Sverige foretrækker at give dem subsidiær beskyttelsesstatus. Den relativt kortere tidsfrist giver de svenske myndigheder mulighed for hurtigere at sende flygtningene tilbage til deres hjemland.

Fredelige landes flygtninge kommer ikke ind - men de søger stadig

Det er også påfaldende, hvor mange af asylansøgerne, der ikke bare kommer igennem Balkan-landene, men faktisk er statsborgere i et af Balkan-landene. De bliver pure afvist ved døren - det kan ses i cirkeldiagrammerne ovenfor, der bliver knaldrøde, hvis man vælger Albanien, Serbien eller Kosovo.

Tager man den politiske og humanitære situation i Balkan-landene i betragtning, så forstår man da også hurtigt, hvorfor folk fra Balkan ikke får asyl.

Levevilkårene i de tre Balkan-lande er mærkbart bedre på de fleste parametre, hvis man skal tro ovenstående opgørelser. I Global Peace Index er Serbien eksempelvis vurderet som næsten lige så fredfyldt som Frankrig, der ligger på en 45.-plads, men som er et af de lande i Europa, der tager imod allerflest flygtninge. Da der ikke er nogen nævneværdig væbnet konflikt, og ingen grupper er særligt forfulgte, kan det heller ikke overraske, at Balkan-ansøgerne ikke får opholdstilladelse i hverken Danmark, Tyskland eller Sverige.

Faktisk har man i Danmark i flere år arbejdet med den såkaldte ’åbenbart grundløs’-procedure. Det giver mulighed for at afvise en asylansøger nærmest med det samme, hvis man ved indledende samtale finder, at asylansøgeren ingen åbenbar grund har til at være på flugt. Derfor ryger asylansøgere fra Balkan retur uden noget længere ophold i Danmark.

Ved udgangen af 2015 fulgte Tyskland efter Danmark og indførte også en ’åbenbar grundløs’-procedure. Dermed kan asylansøgere fra Balkan, ofte romaer, heller ikke i Tyskland sidde i op til et år på offentlige ydelser, mens deres ansøgning behandles. Ydermere overvejer den tyske regering at udvide definitionen af ’sikre lande’ til også at omfatte dele af Nordafrika, heriblandt Algeriet og Tunesien.

Læs også:

AIDAs rapport om Tysklands asylsystem

Seneste danske tal på udlændingeområdet

Asylum Information Database

I juni 2015 var 1 ud af 122 på flugt på verdensplan

Rapport: Asylum applicants from the Western Balkans

Artikel: Unlikely to receive asylum, Balkan refugees head home

Forrige artikel Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad Næste artikel Danske dommere nyder stor tillid og er billige i drift Danske dommere nyder stor tillid og er billige i drift
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.