Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.

Det franske shipping-analysebureau Alphaliner opdaterer løbende en oversigt over verdens 100 største containerfragtrederier. Den opgøres på baggrund af de enkelte selskabers skibe. Det vil sige virksomhedernes samlede fragtkapacitet og antallet af egne og chartrede skibe. Herefter udregnes selskabernes markedsandel.

De fem største megarederier i verden tæller blandt andet danske A.P. Møller-Maersks containerdivision, Maersk Line. Selskabet har i øjeblikket (pr. 15. januar 2017) en samlet kapacitet på 3.291.452 TEU, der betyder ”twenty-foot Equivalent Units” og er en målenhed, der bruges i forbindelse med skibscontainere. En TEU svarer til en 20 fods container, der er konstrueret efter en ISO-standard.

Selv om det i begyndelsen af 2016 forlød, at verdens andetstørste rederi Mediterranean Shipping Company (MSC) ville overhale Maersk Line i kapacitet, så er det altså fortsat de blåstjernede danske containerskibe, der besejler verdenshavene med flest containerskibe og mest fragt på dækket.

Maersk har over 600 skibe i drift og sidder på 15,9 pct. af verdensmarkedet. Selskabet blev stiftet af Arnold Peter Møller i april 1904 og har hovedkvarter i København.

A2

Mediterranean Shipping Company har hovedsæde i Geneve, Schweiz. Det blev stiftet i 1970 og har 481 containerskibe på verdenshavene. Selskabet sidder på 13,7 pct. af markedet og er dermed det andetstørste rederi i verden.

Med en flåde på 449 skibe og en markedsandel på 10,3 pct. er CMA CGM Group verdens tredjestørste containerrederi. Selskabet har hjemme i Frankrig og blev etableret ved en sammenlægning af de to selskaber Compagnie Maritime d’Affretement (CMA) og Compagnie Generale Maritime (CGM). Sidstnævnte var et statsejet rederi, der blev privatiseret i 1996.

A4

COSCO Container Lines – også kaldet COSCON – er verdens fjerdestørste containerrederi. Det er ejet af kinesiske China Ocean Shipping Company. Selskabet blev stiftet i 1997, og er det rederi i verden, der transporterer mest tørgods. Selskabet opererer især i Asien.

Verdens femtestørste rederi er det tværnationale Evergreen Line. Selskabet blev dannet i 2007 og udgøres af fem selskaber, nemlig Marine Corp. (Taiwan), Italia Marittima (Italien), Evergreen Marine (Storbritannien), Evergreen Marine (Hongkong) og Evergreen Marine (Singapore).

A5

Selv om Maersk Line har flere chartrede end egne skibe i flåden, så er selskabet i stand til at sejle 54 pct. af kapaciteten på egne meget store skibe.

15 af de 100 største rederier ejer ikke selv containerskibe. Samtidig er der selskaber, der har en langt større andel af fragt på egne skibe end for eksempel Maersk Line, men de selskaber har til gengæld i hovedreglen en langt mindre markedsandel.

Mens de 100 største rederier den 15. januar til sammen havde 6.001 containerskibe på vandene, havde de samme rederier i alt 300 nye skibe i ordre hos værfter verden over. Nogle af skibene vil formodentlig afløse eksisterende, mens andre vil forøge selskabernes kapacitet. Hvis samtlige nye skibe blev søsat i morgen, ville de til sammen kunne fragte 2.796.309 TEU gods. Til sammenligning har rederierne på listen i øjeblikket en kapacitet på i alt 20.647.190 TEU.

Mål i antal skibe er det tværnationale Evergreen Line, der har flest skibe undervejs, nemlig 36. Verdens fjerdestørste rederi COSCO Shipping Co Ltd har 34 skibe i ordre, der til gengæld har en større kapacitet.

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Danskerne betaler igen rekordlav elpris med et meget stort men Danskerne betaler igen rekordlav elpris med et meget stort men Næste artikel Danmark er blandt verdens mest gavmilde til at støtte forskning
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.