Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.


Fakta

Næsten hver anden dansker har været i krig med naboen. Det påstod DR-programmet "I krig med naboen", som blev sendt den 6. og 13. december. Men antallet har ikke hold i virkeligheden, oplyser faktatjekprogrammet Detektor.

Påstanden, der også er delt flittigt på de sociale medier, bliver præsenteret i dokumentarprogrammets indledning og bygger på en meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Søndagsavisen i 2014.

Her bliver et repræsentativt udsnit af danskere spurgt, om de nogensinde har været i konflikt med deres nuværende eller tidligere nabo, underbo, overbo eller genbo. 44 procent svarer ja og 54 procent svarer nej. Men eksperter siger til Detektor, det er problematisk, at spørgsmålet taler om "konflikt med naboen", mens programmet præsenterer undersøgelsens resultat som "krig med naboen".

"I undersøgelsen spørges der jo til konflikt, og konflikt kan spænde meget vidt. Så man kan ikke sige, at det at være i konflikt er det samme, som at være i nabokrig," siger professor i konfliktmægling og dr. jur. på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Vibeke Vindeløv til Detektor.

En anden konfliktmægler, Mie Marcussen, som selv medvirker i tv-dokumentaren, siger også, at det er forkert at oversætte konflikt til krig.

"Man kan være i konflikt på mange forskellige niveauer. En konflikt kan være noget, man har med sine børn om, hvem der smører madpakken. Krig er noget andet," siger hun til Detektor.

En nyere målinger siger noget andet

Analyseinstituttet Epinion har lavet den samme måling her to år efter YouGovs-undersøgelse.

Der blev stillet det samme spørgsmål, men nu blev svaret et andet. "Kun" 26 pct. svarede ja til, at de har været i konflikt med deres nabo.

Læs hele faktatjekket her, hvor også redaktøren bag tv-dokumentaren svarer på kritikken.

 


 

stodtdetfbbund