Forbrugerpriserne antyder fortsat svagt stigende inflation

Inflationen i OECD-landene steg i gennemsnit i juni måned med 0,9 pct. sammenlignet med samme måned sidste år. Med kun 0,3 pct. lå den danske stigning i inflationen dermed et godt stykke under gennemsnittet, viser nye tal fra OECD.

Efter tre måneder i træk med stabil inflation på 0,8 pct. i OECD-landene, tog forbrugerpriserne i juni et svagt hop til 0,9 pct., viser OECDs seneste forbrugerprisindeks.

Mens den danske inflation fra marts til april lå på 0,1 pct. eller derunder, blev den i juni lidt højere og endte på 0,3 pct. i forhold til samme måned sidste år – en del lavere end gennemsnittet for OECD-landene.

Især energipriserne har i OECD-landene haft kurs mod bunden, men farten er taget noget af. Fra juni 2015 til juni 2016 faldt energipriser med -7,1 pct. – et fald på -0,8 pct.point i forhold til maj måned. Fødevarepriserne tog et marginalt dyk på under 0,1 pct.point, når man sammenligner med maj måned.

Trækker man energi og fødevarer ud lå den samlede årlige inflation i juni generelt stabilt på 1,8 pct.

Danmark var ikke alene om at registrere en svag stigning i den årlige inflation. De franske forbrugerpriser steg med 0,2 pct.point i forhold til samme måned sidste år, hvilket var lidt mere end maj måned. Den tyske inflation steg med 0,3, mens briterne måtte indkassere en stigning på 0,5 pct.point mod 0,3 i maj.

I Canada (1,5 pct.point), USA (1,0 pct.point) og Japan (-0,4 pct.point) forblev inflationen uændret.

Ser man bort fra fødevarer og energipriser, steg inflationen i juni i euro-området til 0,9 pct. fra 0,8 pct. måneden forinden.

Inflationen i G20-landene lå i juni stabilt på 2,3 pct. for fjerde måned i træk. Blandt ikke-OECD-lande var inflationen ligeledes uændret i Sydafrika (6,5 pct.) og Saudi-Arabien (4,1 pct.). Brasilien oplevede derimod et fald – fra 9,3 pct. i maj til 8,8 pct. i juni. Det samme gjaldt Indien (fra 6,6 pct. til 6,1 pct.), samt Kina (fra 2,0 pct. til 1,9 pct.).

Den russiske inflation tog for tredje måned i træk et hop op ad og havnede i juni på 7,5 pct.

Logo_MMdata
 

Forrige artikel Investeringsforeninger har sluppet pundet Investeringsforeninger har sluppet pundet Næste artikel Så meget bidrager turisterhvervet til dansk økonomi Så meget bidrager turisterhvervet til dansk økonomi
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.
Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.