Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år

For andet kvartal i træk steg det danske bruttonationalprodukt med svage 0,5 pct. i første kvartal i år. Dermed fortsætter dansk økonomi lavvæksten, der især satte ind efter finanskrisen for otte år siden. Men flere landes økonomier tabte i virkeligheden pusten lang tid før, viser nye OECD-tal.
Thomas Hedin

Bruttonationalproduktet (BNP) steg 0,5 pct. i første kvartal i år, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonudsving. Det viser foreløbige beregninger, som Danmarks Statistik har offentliggjort i dag.

Stigningen i BNP skyldes især pæn fremgang for industri og byggeri, som begge havde en stigning i værditilvæksten på 4,4 pct. Der var en bredt funderet fremgang i efterspørgslen, idet eksport, investeringer, husholdningers forbrug og offentligt forbrug er steget med 0,6 til 0,7 pct. i første kvartal. Udviklingen i lagrene og i mindre grad forbruget i den såkaldte NPISH-sektor bidrog dog negativt til væksten. I forhold til samme periode sidste år er BNP steget med 0,6 pct.

LÆS OGSÅ: Vismandsoplæg: Væksten halter, men velstanden øges

I de seneste fem kvartaler har den dansk vækst i pct. af BNP svinget mellem -0,6 pct. og 0,5 pct.

På trods af dagens – om end svage – fremgang i dansk BNP kører væksten i produktiviteten generelt fortsat for nedsat kraft efter finanskrisen i mange af de udviklede økonomier og vækstøkonomierne. Men i mange lande gik gassen af ballonen lang tid før finanskrisen satte ind sidst i nullerne, viser nye beregninger fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD).

LÆS OGSÅ: 30 forslag til en højtbelagt vækstmenu for Danmark

Og væksten satte nærmest ud på trods af, at et stigende antal virksomheder formåede at etablere sig i de internationale samarbejder, der ligger bag de globale værdikæder, stigende uddannelsesniveau og teknologiske innovationer.

Siden 1970 har væksten været nedadgående i mange OECD-medlemslande. Det gælder - som nævnt - også i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, hvor væksten godt nok kun faldt moderat i perioden 1996 til 2004, men til gengæld oplevede de nordiske lande et styrtdyk derefter. Ser man på de sydeuropæiske lande under ét, oplevede de endda et negativt dyk i perioden 1996-2004.

LÆS OGSÅ: Fem topøkonomer: Verden vækster fra os

OECD noterer sig, at flere faktorer kan forklare de lange perioder med lav vækst. Det er for eksempel mangel på arbejdskraft med de efterspurgte kvalifikationer, træge investeringer, faldende markedsdynamik – naturligvis især i kølvandet på finansielle kriser. Og den lave vækst har gennem tiden ramt næsten alle sektorer, både små og store virksomheder, men især de markeder, hvor den informationsteknologiske industri var udset til at være motor for øget produktivitet.

Selv om der fra mange sider sættes spørgsmålstegn ved at måle væksten i produktivitet i forhold til BNP, mener OECD, at det ikke gør nogen forskel. Det kan altså ikke bortforklares, at den økonomiske udvikling har haft kurs mod bunden i helt op til 20 år.

LÆS OGSÅ: Nej, BNP måler ikke et samfunds velstand

Finanskrisen, der satte ind omkring år 2008, satte tydelige fodaftryk på listen over de vækstførende lande. Fra 2007 til 2008 faldt væksten på globalt plan fra 5,53 pct. i 2007 til 2,95 pct., og top ti undergik lidt af en udrensning, hvor hele seks lande røg ud af listen, viser OECDs opgørelse over væksten i pct. af BNP i 50 lande.

I perioden 2007 til 2015 havde Danmark endda negativ vækst i fire år.

LÆS OGSÅ: Lars Rebiens vækstformel: Uddannelse før skattelettelser

OECD-landenes økonomi- og finansministre mødes i øvrigt i Paris onsdag og torsdag i denne uge, hvor dagsordenen igen domineres af spørgsmålet om, hvordan man kan sparke mere liv i økonomierne. Ministrene vil også adressere lave lønninger, der har været en af konsekvenserne af den mangeårige lave vækst, og som dermed er en medvirkende faktor til stigende ulighed.

Mandag Morgen har de seneste uger sat fokus på "jagten på væksten". Følg og deltag i vækstdebatten på vores Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Vækstrådet: Mangel på arbejdskraft er den største væksthæmmer

LÆS OGSÅ: Danske virksomheder mangler eksportmuskler

LÆS OGSÅ: Vækst handler om de rigtige mennesker

LÆS OGSÅ: Kampen om arbejdskraften spidser til

LÆS OGSÅ: OECD: Mindre velfærd og højere boligskat får Danmark tilbage på vækstsporet

LÆS OGSÅ: Jagten på væksten – statistisk set

RAPPORT: Danmarks Statistik gør væksten op for 1. kvartal 2016

RAPPORT: OECD ser på væksten i historisk perspektiv

.

Logo_MMdata
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu