Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år

For andet kvartal i træk steg det danske bruttonationalprodukt med svage 0,5 pct. i første kvartal i år. Dermed fortsætter dansk økonomi lavvæksten, der især satte ind efter finanskrisen for otte år siden. Men flere landes økonomier tabte i virkeligheden pusten lang tid før, viser nye OECD-tal.

Bruttonationalproduktet (BNP) steg 0,5 pct. i første kvartal i år, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonudsving. Det viser foreløbige beregninger, som Danmarks Statistik har offentliggjort i dag.

Stigningen i BNP skyldes især pæn fremgang for industri og byggeri, som begge havde en stigning i værditilvæksten på 4,4 pct. Der var en bredt funderet fremgang i efterspørgslen, idet eksport, investeringer, husholdningers forbrug og offentligt forbrug er steget med 0,6 til 0,7 pct. i første kvartal. Udviklingen i lagrene og i mindre grad forbruget i den såkaldte NPISH-sektor bidrog dog negativt til væksten. I forhold til samme periode sidste år er BNP steget med 0,6 pct.

LÆS OGSÅ: Vismandsoplæg: Væksten halter, men velstanden øges

I de seneste fem kvartaler har den dansk vækst i pct. af BNP svinget mellem -0,6 pct. og 0,5 pct.

På trods af dagens – om end svage – fremgang i dansk BNP kører væksten i produktiviteten generelt fortsat for nedsat kraft efter finanskrisen i mange af de udviklede økonomier og vækstøkonomierne. Men i mange lande gik gassen af ballonen lang tid før finanskrisen satte ind sidst i nullerne, viser nye beregninger fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD).

LÆS OGSÅ: 30 forslag til en højtbelagt vækstmenu for Danmark

Og væksten satte nærmest ud på trods af, at et stigende antal virksomheder formåede at etablere sig i de internationale samarbejder, der ligger bag de globale værdikæder, stigende uddannelsesniveau og teknologiske innovationer.

Siden 1970 har væksten været nedadgående i mange OECD-medlemslande. Det gælder - som nævnt - også i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, hvor væksten godt nok kun faldt moderat i perioden 1996 til 2004, men til gengæld oplevede de nordiske lande et styrtdyk derefter. Ser man på de sydeuropæiske lande under ét, oplevede de endda et negativt dyk i perioden 1996-2004.

LÆS OGSÅ: Fem topøkonomer: Verden vækster fra os

OECD noterer sig, at flere faktorer kan forklare de lange perioder med lav vækst. Det er for eksempel mangel på arbejdskraft med de efterspurgte kvalifikationer, træge investeringer, faldende markedsdynamik – naturligvis især i kølvandet på finansielle kriser. Og den lave vækst har gennem tiden ramt næsten alle sektorer, både små og store virksomheder, men især de markeder, hvor den informationsteknologiske industri var udset til at være motor for øget produktivitet.

Selv om der fra mange sider sættes spørgsmålstegn ved at måle væksten i produktivitet i forhold til BNP, mener OECD, at det ikke gør nogen forskel. Det kan altså ikke bortforklares, at den økonomiske udvikling har haft kurs mod bunden i helt op til 20 år.

LÆS OGSÅ: Nej, BNP måler ikke et samfunds velstand

Finanskrisen, der satte ind omkring år 2008, satte tydelige fodaftryk på listen over de vækstførende lande. Fra 2007 til 2008 faldt væksten på globalt plan fra 5,53 pct. i 2007 til 2,95 pct., og top ti undergik lidt af en udrensning, hvor hele seks lande røg ud af listen, viser OECDs opgørelse over væksten i pct. af BNP i 50 lande.

I perioden 2007 til 2015 havde Danmark endda negativ vækst i fire år.

LÆS OGSÅ: Lars Rebiens vækstformel: Uddannelse før skattelettelser

OECD-landenes økonomi- og finansministre mødes i øvrigt i Paris onsdag og torsdag i denne uge, hvor dagsordenen igen domineres af spørgsmålet om, hvordan man kan sparke mere liv i økonomierne. Ministrene vil også adressere lave lønninger, der har været en af konsekvenserne af den mangeårige lave vækst, og som dermed er en medvirkende faktor til stigende ulighed.

Mandag Morgen har de seneste uger sat fokus på "jagten på væksten". Følg og deltag i vækstdebatten på vores Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Vækstrådet: Mangel på arbejdskraft er den største væksthæmmer

LÆS OGSÅ: Danske virksomheder mangler eksportmuskler

LÆS OGSÅ: Vækst handler om de rigtige mennesker

LÆS OGSÅ: Kampen om arbejdskraften spidser til

LÆS OGSÅ: OECD: Mindre velfærd og højere boligskat får Danmark tilbage på vækstsporet

LÆS OGSÅ: Jagten på væksten – statistisk set

RAPPORT: Danmarks Statistik gør væksten op for 1. kvartal 2016

RAPPORT: OECD ser på væksten i historisk perspektiv

.

Logo_MMdata
 

Forrige artikel Danskerne flytter for et godt ord Danskerne flytter for et godt ord Næste artikel Sådan kan vi måle velfærd og udvikling i 188 lande Sådan kan vi måle velfærd og udvikling i 188 lande
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.