Investeringsforeninger har sluppet pundet

Efterhånden som den britiske folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab nærmede sig, satte danske investeringsforeninger gang i storudsalg af sine værdipapirer i pund.

Frygten for, at briterne ville stemme Storbritannien ud af EU ved afstemningen den 23. juni i år, fik de danske investeringsforeninger til at sælge ud af aktier og obligationer i pund, viser nye tal fra Nationalbanken.

I løbet af de sidste fem kvartaler frem mod afstemningen faldt investeringsforeningernes beholdning af værdipapirer i pund med 5,2 mia. kr. Foreningerne solgte for 2,2 mia. kr., og kursfald og fald i pundets værdi stod for 3 mia. kr.

Faldet kom efter flere år, hvor beholdningerne af værdipapirer i pund var steget jævnt på grund af positive værdiændringer og nye køb. Isoleret set har salget af værdipapirer i pund været større i de seneste fem kvartaler end det samlede køb fra 2010 og frem til 1. kvartal 2015, oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Danmark jager Brexit-lunser

Foreningernes porteføljeandel af værdipapirer i pund blev fra 1. kvartal 2015 til og med 2. kvartal i år reduceret med 0,5 procentpoint – det vil sige fra 3,2 pct. til 2,7 pct.

Foreningerne har samtidig afdækket valutakursrisikoen gennem terminskontrakter i et omfang, der omtrent svarer til beholdningen af obligationer i pund.

LÆS OGSÅ: Hvad Brexit indebærer for Storbritannien, EU og resten af verden

Det britiske pund er i det hele taget ramt af en historisk krise. Allerede inden det endelige resultat forelå den 24. juni blev finansmarkederne ramt af panik, og sendte det britiske pund målt over for den amerikanske dollar ud på en rutsjetur, der ikke er sat magen til i over tyve år. Den 23. juni – på selve dagen for folkeafstemningen – skulle der 1,48 amerikanske dollar til at købe et pund. 7. juli ramte pundet den historiske bund med 1,29 dollar for ét britisk pund. Siden har kursen rettet sig marginalt. Pr. 8. august lød den på 1,31.

LÆS OGSÅ: Brexit sætter Løkke under pres

Vi skal tilbage til 1985 for at finde en kurs på omtrent samme niveau, nemlig 1,30 dollar. Og nedturen er formodentlig ikke slut endnu. Analytikere fra den britiske bank HSBC forventer, at pundet vil falde helt ned til 1,20 i nær fremtid.

Den britiske møntfods officielle navn er i øvrigt Pound Sterling. Navnet ”sterling” er afledt af det middelengelske ord ”steorra”, der kan have betydninger som for eksempel ”høj kvalitet”, ”førsteklasses”, ”ægte” og ”lille stjerne”. Med briternes nej til EU er lidt af lyset i den lille stjerne blevet slukket. Indtil videre.

Logo_MMdata
 

Forrige artikel Den russiske ledighed er enormt ulige fordelt Den russiske ledighed er enormt ulige fordelt Næste artikel Forbrugerpriserne antyder fortsat svagt stigende inflation Forbrugerpriserne antyder fortsat svagt stigende inflation
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.
Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.