De fleste har mere tillid til politikerne end naboen – bare ikke danskerne

Mange landes befolkninger stoler mere på deres regering end på medborgerne. Det gælder bare slet ikke i Danmark.

Thomas Hedin

Danskerne skiller sig voldsomt ud i forhold til andre lande, når det kommer til, hvor meget vi stoler på hinanden og vores regeringer. I 2015 var Danmark det land, hvor der var størst forskel på en befolknings tillid til regering og medborgere. Og sådan har det været i mange år.

Mens den danske sociale tillid - det vil sige den andel af befolkningen, der mener, at man kan have tillid til mennesker, man ikke kender i forvejen - sidste år lød på 75 pct., så det helt anderledes ud, da det kom til de folkevalgte på Christiansborg. I en Gallup-måling fra 1. juni 2015 – altså kort tid før folketingsvalget den 18. juni sidste år – svarede lige over halvdelen af danskerne, at de havde tillid til Helle Thorning-Schmidts regering.


NOTE: Grafikken kombinerer to individuelle meningsmålinger fra henholdsvis Gallup World Poll og World Value Survey. Førstnævnte har målt indbyggerne i de enkelte landes tillid til deres siddende regering pr. 1. juni 2015, mens World Value Survey løbende måler den sociale tillid i mange lande verden over. Danmark optrådte senest i sidstnævnte måling i år 2010. Ifølge målingernes metodeoplysninger, er der i begge tilfældet blevet givet svarmulighederne ja eller nej.

Det er Gallup World Poll, der hvert år siden 2006 har spurgt befolkningerne i over 40 lande, om de har tillid til deres regering, mens blandt andet World Value Survey har undersøgt i hvor høj grad indbyggerne har tillid til hinanden.

LÆS OGSÅ: Resultatet af valget: Politikere i massiv tillidskrise

Danmark var i 2015 godt nok det land, hvor en befolkning havde langt mere tillid til medborgerne end regeringen. Men 10 af de 40 lande i statistikken fulgte i samme fodspor. Det gjaldt ikke mindst de nordiske lande, hvorefter ligheden dog fladede ud. I lande som Estland, Slovenien, Japan og USA var tilliden til regeringerne godt nok også lav - det vil sige lige over eller lige under OECD-gennemsnittet - men det samme gjaldt befolkningernes tillid til hinanden. I Italien var det under en tredjedel af indbyggerne, der svarede, at de stolede på andre italienere.

Unge havde større tillid til Thorning-Schmidt

Danskernes tiltro til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts regering udløste en 14. plads i Gallups 2015-tillidsbarometer.

Ser man på tværs af landene, svarede 42 pct., at de havde tillid til deres regering. Da Gallup havde afsluttet sin dataindsamling i begyndelsen af juni sidste år, kunne regeringerne i Schweiz, Luxembourg, Norge og New Zealand nyde den største opbakning. Omvendt var det de færreste i Frankrig, Ungarn, Slovakiet, samt lande i Syd- og Mellemamerika, der havde tiltro til deres respektive regeringers evner.

Ser man alene på de unge i alderen 15-29 år var tendenserne nogenlunde de samme. Dog syntes unge i for eksempel Danmark, Belgien, Estland og USA at have større tillid - i forhold til resten af befolkningen - til deres regeringer. I Chile, Sydkorea og Grækenland var det lige omvendt, hvor de unge havde mindre tiltro til deres regeringer i forhold til resten af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Steen Hildebrandt: Tilliden i samfundet er under afvikling

Skåret over en kam svarede 36 pct. af OECD-landenes befolkninger i gennemsnit, at de havde tillid til andre. De nordiske lande lå langt over gennemsnittet, hvor over 60 pct. mente, at de stolede på hinanden. Tre ud af fire danskere svarede, at de havde tillid til de fleste andre danskere.

Islændingene havde det dog svært med hinanden. Kun 48 pct. af befolkningen på Island stolede på "artsfælderne."

Helt galt så det ud i Slovakiet, Brasilien, Chile, Mexico og Tyrkiet, hvor mindre end 13 pct. troede på det bedste i deres medmennesker.

Fogh-regeringerne de populæreste i nyere tid

World Value Survey er ikke alene om at måle befolkningernes tillid til hinanden. Forskere fra Aarhus Universitet gennemførte for ti år siden en lignende undersøgelse blandt 86 lande. Også i den undersøgelse lagde danskerne sig klart i spidsen, da 78 pct. svarede ja, når de bliver spurgt, om de mente, man kunne stole på deres medborgere.

LÆS OGSÅ: Ingen elsker Tintin, Thorning eller Løkke

Hvis vi antager, at den danske sociale tillid i perioden 2006-2015 har ligget på mindst 75 pct., som flere undersøgelser har vist, og sammenligner med Gallup World Polls løbende måling af danskernes tillid til den til enhver tid siddende regering, bliver det tydeligt, at Anders Fogh Rasmussen er den statsminister, der i løbet af de seneste ti år, har været tættest på at lukke hullet mellem danskernes tillid til henholdsvis hinanden og en regering.

I både 2006 og 2008 svarede 67 pct. af danskere over 14 år ja til, at de havde tillid til Fogh Rasmussens regering. Derefter gik det hurtigt ned ad bakke. Lars Løkke Rasmussen (V) tabte hele 12 pct.point på tillidsbarometeret i løbet af sin første regeringsperiode 2009-2011 - og måtte endda se en større andel af danskere, der havde mistro end tillid til regeringen.

LÆS OGSÅ: Drift skal genskabe tilliden til Venstre

Det samme gjaldt de efterfølgende socialdemokratiske regeringer under ledelse af Helle Thorning-Schmidt (S), der i 2013 kun nød opbakning på tillidskontoen fra 39 pct. af danskerne. Men siden blev skuden vendt. Da Gallup senest målte tilliden til regeringer verden over - 1. juni 2015 - kunne Helle Thorning-Schmidt (S) se sin regering indkassere tillid fra 58 pct. af danskerne.

Ved folketingsvalget den 18. juni 2015 overtog Lars Løkke Rasmussen (V) igen nøglerne til Statsministeriet. Endnu foreligger der ikke en ny undersøgelse fra Gallup, der måler danskernes tillid til den siddende regering. Venstre har siden valget sidste år oplevet en tilbagegang i vælgeropbakningen. Ifølge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålinger, vil 17,9 pct. af vælgerne sætte deres kryds ved Venstre, hvis der var folketingsvalg i morgen. Men det betyder ikke nødvendigvis, at danskernes tillid til den nuværende regering er meget lav. Da Helle Thorning-Schmidts regering i 2013 toppede i tillid, ville kun 16,4 pct. af vælgerne stemme på Socialdemokratiet på det tidspunkt, hvor Gallup gennemførte sin måling om befolkningernes tiltro til deres regeringer.

LÆS OGSÅ: Løkkes mission: Vælgernes tillid skal genoprettes

LÆS OGSÅ: Resultatet af valget: Politikere i massiv tillidskrise

LÆS OGSÅ: Steen Hildebrandt: Tilliden i samfundet er under afvikling

LÆS OGSÅ: Ingen elsker Tintin, Thorning eller Løkke

LÆS OGSÅ: Drift skal genskabe tilliden til Venstre

Logo_MMdata

 

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu