Risikoanalyser af it-projekter samler støv

Når danske virksomheder laver nyt it-projekter, har de svært ved at lære af tidligere erfaringer og undgå fælder, fordi risikodata sjældent bliver systematisk registreret og delt med andre i organisationen.

Virksomheder begår igen og igen de samme fejl ved IT-udviklingsprojekter, fordi risikodata ikke udveksles, viser rundspørge fra DANSK IT og Black Swan Institute.


Virksomheder foretager risikoanalyser stort set hver gang de starter et nyt projekt, men de deler ikke risikoanalyserne internt i organisationen. Hermed risikerer virksomhederne at tabe vigtig viden på gulvet, der kan forhindre, at it-projektet løber af sporet, skriver Dansk IT i en pressemeddelelse.


Rundspørgen er foretaget blandt 56 private og offentlige virksomheder. Heraf har omkring halvdelen af virksomhederne flere 1.000 ansatte, mens 35 procent har over 100. Alligevel skal resultaterne tages med visse forbehold. Det er primært ledere på højere eller lavere niveau, der har besvaret spørgeskemaet på vegne af de enkelte virksomheder.


Kun omkring 18 procent af virksomhederne oplyser, at de har sat erfaringsopsamling i forbindelse med it-projekter så meget i system, at de kan lære af tidligere projekters fejl og risici.


kilde2
Kilde: DANSK IT og Black Swan Institute

En tredjedel befinder sig i den helt modsatte grøft. De genbruger slet ikke risikodata, mens 45 procent svarer, at de i nogle tilfælde skæver til tidligere erfaringer.

Når så mange virksomheder ikke gør brug af risikodata, kan det blandt andet skyldes, at de simpelthen ikke opsamler de oplyser i en fælles database. Det konkluderer Dansk IT blandt andet ud fra, at 51 procent af virksomhederne oplyser, at de samler data i regneark, som dog ikke bliver gjort tilgængelige for resten af organisationen, mens 15 procent slet ikke lagre risikodata digitalt.

Desuden svarer 43 procent af virksomhederne, at man ikke har en (nedfældet) risikopolitik eller risikostyringsstrategi, oplyser Dansk It.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

 

Forrige artikel Antallet af udenlandske lønmodtagere slår rekord Næste artikel Mindre skat, mere arbejde? Nej tak, så hellere holde fri Mindre skat, mere arbejde? Nej tak, så hellere holde fri
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.