Risikoanalyser af it-projekter samler støv

Når danske virksomheder laver nyt it-projekter, har de svært ved at lære af tidligere erfaringer og undgå fælder, fordi risikodata sjældent bliver systematisk registreret og delt med andre i organisationen.

Virksomheder begår igen og igen de samme fejl ved IT-udviklingsprojekter, fordi risikodata ikke udveksles, viser rundspørge fra DANSK IT og Black Swan Institute.


Virksomheder foretager risikoanalyser stort set hver gang de starter et nyt projekt, men de deler ikke risikoanalyserne internt i organisationen. Hermed risikerer virksomhederne at tabe vigtig viden på gulvet, der kan forhindre, at it-projektet løber af sporet, skriver Dansk IT i en pressemeddelelse.


Rundspørgen er foretaget blandt 56 private og offentlige virksomheder. Heraf har omkring halvdelen af virksomhederne flere 1.000 ansatte, mens 35 procent har over 100. Alligevel skal resultaterne tages med visse forbehold. Det er primært ledere på højere eller lavere niveau, der har besvaret spørgeskemaet på vegne af de enkelte virksomheder.


Kun omkring 18 procent af virksomhederne oplyser, at de har sat erfaringsopsamling i forbindelse med it-projekter så meget i system, at de kan lære af tidligere projekters fejl og risici.


kilde2
Kilde: DANSK IT og Black Swan Institute

En tredjedel befinder sig i den helt modsatte grøft. De genbruger slet ikke risikodata, mens 45 procent svarer, at de i nogle tilfælde skæver til tidligere erfaringer.

Når så mange virksomheder ikke gør brug af risikodata, kan det blandt andet skyldes, at de simpelthen ikke opsamler de oplyser i en fælles database. Det konkluderer Dansk IT blandt andet ud fra, at 51 procent af virksomhederne oplyser, at de samler data i regneark, som dog ikke bliver gjort tilgængelige for resten af organisationen, mens 15 procent slet ikke lagre risikodata digitalt.

Desuden svarer 43 procent af virksomhederne, at man ikke har en (nedfældet) risikopolitik eller risikostyringsstrategi, oplyser Dansk It.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

 

Forrige artikel Antallet af udenlandske lønmodtagere slår rekord Næste artikel Mindre skat, mere arbejde? Nej tak, så hellere holde fri Mindre skat, mere arbejde? Nej tak, så hellere holde fri