Så meget bidrager turisterhvervet til dansk økonomi

I OECD-landene bidrog turismeindustrien i 2014 i gennemsnit med 4,1 pct. af BNP. Spanien topper listen, mens Danmark ligger helt i bunden.

Turistindustrien i OECD-landene udgjorde i 2014 i gennemsnit 4,1 pct. af BNP og 5,9 pct. af den samlede beskæftigelse. Samtidig stod erhvervet i gennemsnit for 21,3 pct. af eksporten af serviceydelser. Det fremgår af rapporten ”OECD Tourism Trends and Policies 2016”.

Dermed spiller industrien stadig en nøglerolle i den globale økonomi, hvad angår jobskabelse, eksport og indenlandsk værditilvækst.

Den danske turistindustri indtog dog en bundplacering i forhold til de andre OECD-lande. Her udgjorde industriens direkte bidrag til BNP 1,7 pct. Hvis man inkluderer afledte effekter, udgjorde sektoren 3,3 pct. og 3,6 pct. af den samlede eksport.

I 2013 omsatte industrien for 91,9 mia. kr. og indbragte 37,9 mia. kr. i skatter og moms til statskassen.

LÆS OGSÅ: Turisme kan blive nyt vækstlokomotiv

Samme år skabte turistsektoren 111.500 fuldtidsstillinger.

Det er primært København, der er turisternes foretrukne destination. Hovedstaden trak omkring 24 pct. af turistomsætningen. Inkluderes hele hovedstadsområdet ender vi på 41 pct. af den samlede omsætning.

I 2014 stod danske turister for 50 pct. af turismeovernatningerne i Danmark, mens resten var udenlandske turister. De kom især fra vores nærmeste nabolande, nemlig Tyskland, Norge, Sverige, Holland og Storbritannien, der i 2014 udgjorde 82,3 af alle internationale overnatninger i Danmark. Tyskerne har i mange år været den største gruppe af turister i Danmark med op mod 56 pct. af udenlandske turisters overnatninger.

Efter nogle år med tilbagegang, er der igen vækst i dansk turisme. I 2015 blev der registreret 49,1 mio. overnatninger i Danmark, hvilket er det højeste antal nogensinde og en vækst på knap 5 pct. i forhold til året før. Mange konkurrerende lande har dog oplevet endnu større vækst de senere år, fremgår det af en rapport fra Det Nationale Turismeforum.

Det forventes, at der frem mod 2025 vil være en årlig vækst i efterspørgslen efter overnatninger i Danmark på 2,6 pct., hvilket svarer til en samlet efterspørgselsvækst på mere end 15 mio. overnatninger.

Ifølge OECD skaber omkring 80 pct. af turistindustriens eksport værditilvækst - når man ser på tværs af medlemslandene - hvilket er en del højere i forhold til gennemsnittet af den totale økonomi.

Globalt set var der i 2014 omkring 1,1 mia. turistankomster, hvilket var en stigning på 4,2 pct. i forhold til året før. I 2030 ventes antallet af ankomster at nå 1,8 mia. Det vil især vækstøkonomierne, der vil opleve markante stigninger i antallet af turister.

LÆS VIDERE - RAPPORTER OG ANALYSER:

VisitDenmark - tal og fakta om turisme i Danmark

OECD Tourism Trends and Policies 2016 - analyse af OECD-medlemslandenes turistsektor

World travel & tourism council - analyse af rejse- og turistaktiviteter i Danmark

Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne - Erhvervsministeriets analyse for 2014 og 2015

Logo_MMdata
 

Forrige artikel Forbrugerpriserne antyder fortsat svagt stigende inflation Forbrugerpriserne antyder fortsat svagt stigende inflation Næste artikel Bankerne i digitalt kapløb om de unge
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.
Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.