Her er de job som robotterne snart tager livet af

En ny analyse af det amerikanske arbejdsmarked kortlægger helt ned i detaljen, hvilke stillinger, der i fremtiden vil blive færre eller flere af.

To tredjedele af amerikanerne forventer, at robotter og computere i løbet af de kommende 50 år vil løse mange af de arbejdsopgaver, som mennesker udfører i dag.

Og inden for mindre end fem år vil fem millioner amerikanske job være automatiserede, fremgår det af den nye undersøgelse ”Future of Jobs” fra World Economic Forum.

Samtidig vil den hastigt stigende teknologiske udvikling dog skabe nye job. Robotter og computere skal hele tiden blive mere avancerede og lære af mennesket, og det vil bane vejen for nye stillinger.

LÆS OGSÅ: Når fremtidens produktionsmedarbejder bliver en robot

Men de nye typer job vil ændre på den palet af kvalifikationer, som arbejdsmarkedet vil efterspørge. For overhovedet at beholde - eller komme i betragtning til - job skal ansøgerne videreuddanne sig eller på anden måde opgradere deres faglige færdigheder. Det gælder også dem, der er ansat i stillinger, der ikke direkte er truet af automatisering, fremgår det blandt andet af rapporten.

Det centrale statistikkontor i USA, the US Bureau of Labor Statistics (BLS), har for World Economic Forum analyseret, hvilke job, der i fremtiden vil blive færre og flere af. Og det helt ned i detaljen.

Ser man på de job, der vil blive flere af i år 2024 i forhold til år 2014, er det tydeligt, at det især er sundhedssektoren, der vil efterspørge mere arbejdskraft i form af plejepersonale, som for eksempel sygeplejersker og hjemmehjælpere. Det skyldes ikke mindst en stigende aldrende befolkning.

Men IT-sektoren er også helt i toppen af brancher, der står til at ansætte langt flere. I den amerikanske IT-sektor vil der være knap 21 pct. flere job i forhold til for bare to år siden. Det er blandt andet stillinger som softwareudviklere og computersystemanalytikere.

Det amerikanske arbejdsmarked vil også søge flere teknikere til medicinalindustrien, markedsanalytikere og marketingspecialister, viser analysen fra BLS.

For alle de ovennævnte job gælder, at teknologiske kvalifikationer og forståelse vil være vitale, hvis man vil gøre sig håb om et job.

LÆS OGSÅ: Talenter afgør kampen om fremtidens produktionsjob

Også fysioterapeuter og ergonomiske vejledere til arbejdspladserne vil i høj grad blive efterspurgt. Det samme gælder kundeservicemedarbejdere og en række sælger-relaterede job.

Maskinoperatører skal finde noget at lave

Vender vi den amerikanske statistik på hovedet, er der en meget tydelig vinder af titlen ”taberjob” – altså en stilling, der næsten er dømt til at blive udraderet. I USA vil der blive 70 pct. færre trafikstyringsmedarbejdere inden for togdrift. Medarbejdere, der i dag overvåger og styrer trafikken på skinnerne, må om bare otte år se deres job blive overtaget af automatikken. På andenpladsen har BLS placeret bilmekanikere, der er specialiseret inden for installation og vedligehold af teknologiske anlæg i biler. Det er for eksempel kommunikations- og navigationsanlæg.

Overordnet set er det dog typisk job som for eksempel maskinarbejdere inden for tekstil, jern og metal, der vil blive langt mindre efterspurgt i forhold til i dag. Endelig vil også elektronisk post gøre et stort indhug i det amerikanske postvæsens medarbejderstab.

I det hele taget står fremtidens arbejdsmarked – i dette tilfælde i USA – overfor en markant ændring i medarbejdernes kvalifikationer. Kodeordet er uddannelse, uddannelse og uddannelse – både på skolebænken og i praksis. Dermed vil der også blive flere ansættelser inden for uddannelsessektoren. Ifølge rapporten vil vi allerede i år 2020 se, at mere end en tredjedel af de kvalifikationer, der vil blive efterspurgt, ikke betragtes som væsentlige for at få et job i dag.

LÆS OGSÅ: Kampen om arbejdskraften spidser til

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Teknologisk Institut har i øvrigt udført en analyse af, hvilke typer af arbejdstagere, der vil blive kraftigt udfordret om bare fire år. Her står det også klart, at især ufaglærte i år 2020 vil blive hårdt ramt af arbejdsmarkedets krav til faglige kvalifikationer. Det gælder også personer, der alene har en gymnasial baggrund. Der vil være over 100.000 ufaglærte, som arbejdsmarkedet ikke har plads til. Til gengæld vil arbejdsmarkedet efterspørge langt flere med en videregående uddannelse.

Det amerikanske statistikkontors (BLS) fulde analyse af over 1.000 amerikanske jobs fremtid kan hentes på virksomhedens hjemmeside i en Excel-fil her.

LÆS VIDERE:

Analyse: The Future of Jobs report - World Economic Forum

Statistik: Occupations with the most job growth, 2014 and projected 2024 - US Bureau of Labor Statistics

Statistik: Fastest declining occupations, 2014 and projected 2024 - US Bureau of Labor Statistics

Flygtningenes lange vej til arbejdsmarkedet

Her er Lars Løkkes 2025-plan

Bløde vikinger er fremtidens ledere

Stræberstrategi bider ikke på arbejdsmarkedet

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Danske dommere nyder stor tillid og er billige i drift Danske dommere nyder stor tillid og er billige i drift Næste artikel Du er, hvad du læser… Du er, hvad du læser…