Varmepumpen vinder frem som energieffektiv varmekilde

Andelen af kvadratmetre i boliger og erhvervsejendomme, der opvarmes med varmepumper, er mere end fordoblet de seneste seks år, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Varmepumper har de seneste fem år vundet kraftigt frem med mere end en fordobling af arealet i bygninger, der opvarmes med denne varmekilde, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Og varmepumper er ifølge Klimarådet en samfundsøkonomisk og energieffektiv teknologi, der bør udbredes.

Ifølge Bygnings- og Boligregistret (BBR) var arealet af bygninger opvarmet med varmepumpe 13,8 mio. m2 1. januar 2017 mod 6,6 mio. m2 1. januar 2012. Samlet set udgjorde varmepumper varmekilden for 2,7 pct. af det opvarmede areal i bygninger 1. januar 2017.

Det er især uden for de store byer, at varmepumper i bygninger udgør en væsentlig varmekilde. Samsø er med 15,8 pct. den kommune, der har den største andel af arealet i bygninger opvarmet med varmepumper, efterfølgende kommer Lejre med 7,4 pct. og Fanø med 7,2 pct. Frederiksberg, Albertslund og København har de mindste andele af areal i bygninger opvarmet med varmepumper med under 0,2 pct.

Fjernvarme er med en andel på 53,2 pct. af boligarealet den mest udbredte opvarmningsform. Fjernvarme blev allerede i 1991 mere udbredt end oliefyr og har fortsat væksten som varmekilde. Arealet i bygninger, der opvarmes med fjernvarme, er øget med 19,6 mio. m2 fra 2012 til 2017, hvilket svarer til en stigning på 7,7 pct. Tilbagegangen for opvarmning med olie kan genfindes i energiregnskabet, hvor bruttonergiforbruget fra fyringsgasolie er faldet til mindre end en tredjedel fra 1986 til 2015, skriver Danmarks Statistik.

Forrige artikel Danske virksomheder: Miljøledelse betaler sig Danske virksomheder: Miljøledelse betaler sig Næste artikel Hvor gammel bliver du? Hvor gammel bliver du?
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.