Her er din kommende borgmester

98 minianalyser. 98 borgmestre. 1 interaktivt kort. Se vores bud på det kommunale landskab efter 21. november.

Torben K. AndersenJens ReiermannAndreas Bay-Larsen

Over hele landet kæmper kandidater om at få en plads i de nye byråd og kommunalbestyrelser. Ikke to valg er ens. Hver kommune har sine mærkesager og sine politiske projekter.

På baggrund af meningsmålinger, reportager i lokale og regionale medier, TV 2 og DR samt samtaler med udvalgte aktører vover Mandag Morgen pelsen og sætter navn på de 98 kommende borgmestre.

Vælg en kommune på kortet, og se vores bud.

 

(Oplever du problemer med kortet, kan du scrolle ned til den ønskede kommune herunder)

 

Læs også 

Socialdemokratiet og DF bliver kommunalvalgets vindere

MM MENER: Medborgerskab og abekastning

 

   

 

Albertslund: Socialdemokratisk kerneland

Socialdemokraten Steen Christiansen har været borgmester siden 2010 og er det også efter valget.

I Albertslund styrer Socialdemokratiet og har gjort det siden kommunalreformen i 1970. Først med Svend Aage Madsen ved roret og siden 1978 med Finn Aaberg. Socialdemokratiet sidder i dag på 9 ud af 21 mandater. To ud af tre stemmer går de til de røde partier. Dog har Enhedslisten flere gange nærmest ageret opposition til Socialdemokratiet.

Alternativet spås gode chancer for at komme ind. Partiet er i valgforbund med de radikale og Enhedslisten.

De fire borgerlige partier – Dansk Folkeparti, Venstre, de konservative og Liberal Alliance – er også gået sammen i valgforbund. DF er det største parti i dag med tre mandater. Men de er ikke i nærheden af at true Steen Christiansen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Steen Christiansen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Allerød: Blå infight om borgmesterposten

Det var lige ved, at borgmesterposten efter valget i 2013 skulle afgøres ved lodtrækning. I sidste øjeblik endte det med, at én af de fire socialdemokrater i det nye byråd pegede på den konservative Jørgen Johansen, og så blev han borgmester på et løfte om at samle hele byrådet.

Efterfølgende gik den enlige socialdemokrat til Alternativet og den konservative borgmester har langt fra kunnet samle byrådet. Snarere tværtimod. I Allerød er blå frænde blå frænde værst. Det gælder både mellem partier og inden for partierne.

Det er Dansk Folkeparti et godt eksempel på. Efter valget i 2013 fik DF et enkelt mandat i byrådet, der så sprang til de konservative. Nu har dette valgs spidskandidat Else-Marie Madsen fået sine medkandidater til at skrive under på, at de ikke vil tage mandatet med sig, hvis de også skulle hoppe over til et andet parti efter valget. Ifølge Grundloven er politikerne dog ikke bundet af andet af deres overbevisning, så strengt juridisk har underskriften ingen betydning.

Også Venstre er blevet splittet. To tidligere Venstre-politikere stiller op på hver sin lokalliste.

Efter valget vil borgmesteren dog stadig være blå. Venstres spidskandidat Karsten Längerich kommer dog næppe til at gå hele vejen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jørgen Johansen (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Assens: Trekantsdrama

Det ligner et valg mellem tre bejlere til borgmesterposten. Et valg mellem elektrikeren, fagforeningsbossen og konsulenten.

Venstres nuværende borgmester Søren Steen Andersen, der er uddannet elektriker, sidder på 11 ud af 29 mandater i byrådet. Dansk Folkeparti har fire og de konservative et enkelt.

Men han er stærkt udfordret. Socialdemokratiets spidskandidat Charlotte Vincentz Petersen, der er formand for 3F i Odense, vil gøre alt, hvad hun kan for at få borgmesterposten tilbage til Socialdemokratiet. Partiet har 10 mandater i dag.

Men også Dansk Folkepartis nye spidskandidat Jens Henrik Thulesen Dahl bejler til posten. Det vil være en kæmpe triumf, hvis han kan skaffe partiet den første borgmesterpost. Og han er villig til at gå langt for at få den. Det har han allerede bevist.

Dansk Folkeparti gik sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten uden om borgmesterpartiet i forbindelse med det seneste budgetforlig. Præcis det samme skete i forbindelse med den stærkt omdiskuterede nye skolestruktur, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vedtog tidligere på sommeren uden Venstres deltagelse.

Hvis der fortsat er blåt flertal efter næste valg, kan det betyde, at Dansk Folkeparti går hele vejen med opbakning fra Socialdemokratiet i en konstituering. Partiet høstede mange stemmer ved det seneste folketingsvalg i Assens. Det kan fortsætte her ved kommunalvalget. Vi tror på overraskelsen. Vi tror på Jens Henrik Thulesen Dahl.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Ballerup: Mette Frederiksens meget røde hjemkommune

I Ballerup er Socialdemokratiet ikke bare det største parti, men sidder alene på flertallet af de 25 medlemmer af byrådet. Kommunen er rød, og det er her, partiformand Mette Frederiksen bor og er opstillet til Folketinget.

Men valget i 2013 gjorde Ballerup lidt mindre rød. Socialdemokratiet gik lidt tilbage, mens SF røg ned fra godt 12 til lige over 3 pct. af stemmerne.

Til gengæld fik Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre et godt valg. Heller ikke i Ballerup er vælgerne trofaste. Men lægger man socialdemokraternes, SF’s og Enhedslistens stemmer sammen, når man op på, at to ud af tre borgere stemte på et rødt parti.

Selv om nogle vælgere igen vil vandre, vil Socialdemokratiets borgmester Jesper Würtzen også være borgmester til næste år.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jesper Würtzen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Billund: Fire år mere til Ib

64 kandidater kæmper om de 25 pladser i byrådet i Billund, og til sidst ender Venstres Ib Kristensen med at løbe med borgmesterkæden.

Sådan kan valget i Billund forklares kort. Ib Kristensen blev borgmester første gang i 2002 i Grindsted og har siddet på tronen siden. Han har et absolut flertal med 13 ud af 25 pladser i byrådet. Måske han mister sit absolutte flertal. Men han mister ikke borgmesterposten.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ib Kristensen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Bornholm: Bornholmere klar til at krone deres borgmester – igen

Næsten hver tredje bornholmer stemte ved valget i 2013 på den socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll. Dermed blev hun en flot nummer fire på landets toptirangliste over de politikere, der fik de største andele af de afgivne stemmer.

Samlet set fik Socialdemokratiet 42 pct. af stemmerne og er så langt det største parti.

År efter år har hun som vært for Folkemødet været med til at løfte Bornholm. Selv om øen stadig har problemer med at holde på borgerne, kan den bryste sig af at have den højeste vækst blandt alle landets 98 kommuner.

I byrådet samarbejder Venstre og Socialdemokratiet, og ved den seneste konstituering støttede Venstre Grosbøll som borgmester.

Spørgsmålet er, om det vil ske igen. Venstre er splittede, til gengæld er Dansk Folkeparti i fremgang. Samlet set er der dog lang vej til et magtskifte.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Winni Grosbøll (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Brøndby: Jernmanden Kent

Det kører for Brøndby i fodbold. Mændene ligger nummer et i deres liga. Kvinderne nummer to i deres liga. Og det kører for den socialdemokratiske borgmester Kent Max Magelund.

Han er svær at løbe om hjørner med. Han har gennemført 12 Ironman, over 50 maratonløb og var den første dansker, der gennemførte de seks største maratonløb i verden; Berlin, Chicago, Boston, New York, London og Tokyo.

Han har været fungerende borgmester siden 2015 og overtog officielt posten i marts sidste år, efter at den tidligere socialdemokratiske borgmester Ib Terp blev syg af kræft og måtte trække sig tilbage.

Kent Max Magelund sidder på et absolut flertal på 10 pladser ud af de 19 pladser i kommunalbestyrelsen. Der er kun to borgerlige partier i kommunalbestyrelsen. Dansk Folkeparti har fire pladser. Venstre har tre pladser. Et af de åbne spørgsmål i Brøndby er, om der kommer flere kvinder ind i den nye kommunalbestyrelse. I dag er Venstres spidskandidat Mette Engelbrecht den eneste kvinde ud af de 19 Brøndby-politikere.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Kent Max Magelund (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Brønderslev: Det lugter af blå

Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (V) er en politisk erfaren ræv. Han blev borgmester første gang helt tilbage i 2002 i Dronninglund. Det var før kommunalreformens tid. Og han har siddet på tronen siden – bortset fra de fire år under socialdemokraten Lene Hansen efter valget i 2009.

Venstre sidder på 11 ud af de 27 pladser i byrådet. De konservative har to og DF en. Så blokkene står meget lige. De tre partier er i valgforbund sammen.

Socialdemokratiet sidder på ni pladser i dag og stiller denne gang op med den lokale afdelingsformand for Metal, Arne M. Jensen, i spidsen. Syv gange har han været opstillet, og syv gange er han blevet valgt. Partiet er i valgforbund med SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det bliver tæt. Men det ligner genvalg til Mikael Klitgaard.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Mikael Klitgaard (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

 

Dragør: Venstres usikre position på Amagers sydspids

I Dragør hentede den lokalpolitiske Tværlisten flest stemmer ved valget i 2013. Derefter kom Socialdemokratiet og de konservative. Venstre nåede kun op på en fjerdeplads, men løb alligevel med borgmesterposten.

Det siger noget om den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrups evner. Han kan samle et flertal, og i Dragør rækker flertallet fra Socialdemokratiet ind over de konservative og til Dansk Folkeparti. Lokallisten er så ikke med.

Dragør er en lille kommune, hvor færre end 8.000 borgere afgør, hvem der skal sidde i byrådet. Der skal altså ikke flyttes ret mange stemmer, før det politiske landskab ser anderledes ud. Og netop den slags bevægelser er der tradition for i Dragør.

Ved valget i 2013 stemte lidt over 16 pct. på de konservative. I 2005 var tallet det dobbelte. I samme periode er Dansk Folkeparti bare gået frem. Det blev til 12,3 pct. ved valget 2013, så måske lurer en overraskelse. Blæser de gode landspolitiske vinde for Socialdemokratiet helt ud til Dragør på sydspidsen af Amager, kan Socialdemokratiet også få et bedre valg.

Og så er der borgmesterpartiet selv. I Dragør handler politik også om partier. Men lige så meget om personer. Eik Dahl Bidstrup står godt men er ikke urørlig. Hans farligste modstander er den nuværende samarbejdspartner, socialdemokraten Allan Holst.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Eik Dahl Bidstrup (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Egedal: Venstre-bastion bygger ud

I Egedal er kommunen ved at bygge et bycenter midt mellem de to oprindelige kommuner, Stenløse og Ølstykke. Rådhuset, sundhedscenteret og et plejecenter er færdigt, og byrådet håber, det kun er begyndelsen. Men det tager sin tid at bygge to adskilte byer sammen til én. De store planer er først realiserede efter 2030.

Planerne er vedtaget af et byråd i sjælden harmoni. Selv om to ud af tre vælgere ved valget i 2013 stemte på et af de blå partier, har byrådet med Venstre i spidsen tradition for brede forlig. Det gjaldt også konstitueringen efter det seneste valg. Her pegede både de konservative, Socialdemokratiet og SF på Venstres Willy Eliassen som borgmester. Siden har han overladt borgmesterkæden til sin partikollega Karsten Søndergaard.

Valget denne gang kan blive en gentagelse. Selv om Venstre styrer mod et dårligere valg end det nærmest ufatteligt gode resultat i 2013, er der lang vej til et rødt flertal.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Karsten Søndergaard (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Esbjerg: Bookmakernes klare favorit

Bookmakerne er ikke i tvivl. Spiller du 100 kr. på, at Venstres spidskandidat Jesper Frost Rasmussen bliver ny borgmester i Esbjerg, får du kun 120 kr. tilbage, hvis han bliver. Spiller du 100 kr. på, at han ikke bliver borgmester, og han heller ikke bliver det, får du 400 kr. tilbage.

Odds på kun 1,20 er lavere end selv overborgmester Frank Jensen (S) kan præstere i København. Det synes da også at være noget overvurderet, at Jesper Frost Rasmussen skulle være så klar en favorit. For der er flere ubekendte faktorer.

Det står klart, at Venstre skal have ny borgmester, da partiets borgmester gennem 24 år, Johnny Søtrup, ikke genopstiller. Og Jesper Frost Rasmussen er da også favorit til at overtage posten. Men indtil Johnny Søtrup overtog borgmesterkæden, var Esbjerg en rød kommune. Og en af valgets helt store jokere er, hvor Johnny Søtrups 12.728 personlige stemmer – eller næsten halvdelen af Venstres stemmer – går hen. Til sammenligning fik Jesper Frost Rasmussen blot 754 personlige stemmer.

Hans største konkurrent til borgmesterposten er Socialdemokratiets spidskandidat, John Snedker. Han fik ved sidste valg 4.664 personlige stemmer. Socialdemokratiet har sammen med SF og Enhedslisten i dag 13 ud af 31 mandater i byrådet.

Valget kan blive væsentlig mere tæt, end de fleste spår. Socialdemokratiet har ekstra stor fokus på denne kommune, da det vil være en saftig appelsin i turbanen at erobre den tilbage. Men Jesper Frost Rasmussen sidder alligevel med de bedste kort.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jesper Frost Rasmussen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Faaborg-Midtfyn: Kamp om den ledige stol

Der skal findes en ny borgmester i Faaborg-Midtfyn. Venstres nuværende borgmester Christian Thygesen har for lang tid siden bebudet, at han kun ville nøjes med denne ene periode.

Valget ligner et opgør mellem Venstres nye spidskandidat Søren Kristensen og Socialdemokratiets nye spidskandidat Hans Stavnsager. Dog kan man heller ikke helt udelukke Dansk Folkepartis spidskandidat, Anne Møllegaard Mortensen, hvis hun formår at spille sine kort rigtig godt. Hun har meldt ud, at hun er klar til borgmesterposten.

Socialdemokratiet fik et rigtigt skidt valg i 2013 og mistede over 3.000 stemmer. Det har derfor meget at indhente, hvis det skal erobre magten. Det kan heller ikke udelukkes, at Venstre og Socialdemokratiet vil finde sammen i en konstituering, og hvor borgmesterposten går til det største parti.

Faaborg-Midtfyn har traditionelt svinget mellem blå og rød de seneste valg. Det kunne indikere, at turen nu er kommet til Hans Stavnsager. Men vi tror dog, at Venstre formår at bevare borgmesterposten.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Søren Kristensen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Fanø: Erik er favorit

Venstres borgmester Erik Nørreby sidder på fire ud af de 11 mandater i kommunalbestyrelsen på Fanø og har udsigt til at få fire år mere. Efter valget i 2013 lavede han konstitueringsaftale med Socialdemokratiet og Fanø Lokalliste.

Venstre og Socialdemokratiet har også indgået valgforbund. Vi tror på Venstre.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Erik Nørreby (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Favrskov: Det ligner et rødt hattrick

Det har i mange år været Venstre-land. Men ved valget i 2009 tippede det. Socialdemokraten Nils Borring blev dengang borgmester og har været det siden. Han sidder på 10 ud af byrådets 25 pladser, efter at Dan Jensen meldte sig ud af partiet i 2014 og valgte at blive løsgænger. SF og Enhedslisten har hver én plads. Så det er på et hængende hår for Nils Borring.

Venstre har denne gang skiftet spidskandidat. Den tidligere V-borgmester Anders G. Christensen er nu erstattet af kriminalassistenten Flemming Nørgaard. Han får svært ved at erobre de gyldne kæder. Socialdemokratiets Nils Borring fik hele 6.351 personlige stemmer ved sidste valg – svarende til mere end hver femte stemme i kommunen.

Det ligner fire år mere til Nils Borring og dermed et rødt hattrick.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Nils Borring (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Faxe: Comeback til lokalliste

Der er kun tre kommuner i Danmark, hvor Socialdemokratiet har borgmesterposten, selv om det ikke er det største parti. Den ene er Faxe. Her lykkedes det for Knud Erik Hansen at samle det meste af byrådet, inkl. Venstre og konservative bag sig ved konstitueringen efter valget i 2013.

Spørgsmålet er, om Knud Erik Hansen kan gentage kunststykket. Den svage landspolitiske medvind for Socialdemokratiet i forhold til sidste valg trækker op. Det kan også være en fordel, at Venstre stiller med en spidskandidat, der endnu ikke har siddet i byrådet.

Der er dog stadig langt fra Socialdemokratiets nuværende 6 mandater og op til flertallets nødvendige 13. Selv med god hjælp fra Radikale, SF og Enhedslisten er han afhængig af støtte fra mindst et af de blå partier eller selvfølgelig fra den lokale Borgerlisten, der med René Tuekær i spidsen tidligere har siddet på borgmesterposten.

Ved valget denne gang har Borgerlisten dog indgået valgforbund med Venstre.

Det vil være overraskende, hvis borgmesteren også efter valget hedder Knud Erik Hansen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: René Tuekær (Borgerlisten)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Fredensborg: S-DF-alliance klar til tredje valg sammen

I forrige valgperiode blev Fredensborg Kommune landskendt, fordi en muslimsk domineret bestyrelse for en afdeling i et almennyttigt byggeri i kommunen droppede juletræet. I denne periode fik statsminister Lars Løkke Rasmussens lillebror, Knud, rettet søgelyset mod sin kommune, da han sprang fra Venstre til Liberal Alliance.

Det kunne tyde på en kommune, hvor det usædvanlige sætter dagsordenen. Men i byrådet er det lige modsat. Her er borgmester Thomas Lykke Pedersen fra Socialdemokratiet ved at afslutte sin anden periode med borgmesterkæden om halsen.

Spørgsmålet er så, om han er på vej til en tredje? Allerede i 2013 fik Socialdemokratiet et godt valg i Fredensborg, mens Venstre stadig må se i historiebøgerne efter det gode valg i 2009. På landsplan blæser vinde med Lykke Pedersen og mod Venstre. Og så har Lykke Pedersen et ekstra kort på hånden i form af Dansk Folkeparti, som Socialdemokratiet for tredje gang er i valgforbund med.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Thomas Lykke Pedersen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Fredericia: Rød har bidt sig fast igen

Fredericia har stort set altid været rød og vil formentlig også være det efter valget.

Socialdemokratiets borgmester Jacob Bjerregaard havde et rigtig godt valg i 2013. Socialdemokratiet fik over 4 ud af 10 stemmer og indtog en syvendeplads på partiets rangliste over kommuner med den højeste S-stemmeprocent.

Med til historien hører dog også, at Venstres indgang til valget var mildest talt yderst kaotisk. Venstres Thomas Banke, som havde erobret borgmesterposten fra Socialdemokratiet efter valget i 2009 for første gang siden 1930’erne, bad om at blive fritaget for sit hverv i 2013 efter længere tids ballade om misbrugsproblemer, misbrug af kreditkort og kritik af kørselsregnskab. I stedet valgte byrådet Kenny Bruun Olsen (V) til ny borgmester.

Socialdemokratiet sidder på 10 ud af 21 pladser i byrådet. SF og Enhedslisten har hver en. Venstre har fem pladser og Dansk Folkeparti har fire.

Hverken Venstres spidskandidat Peder Tind eller Dansk Folkepartis spidskandidat Karsten Byrgesen er medlemmer af byrådet.

Det ligner et genvalg til den siddende borgmester.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jacob Bjerregaard (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Frederiksberg: Konservativ bykonge på lerfødder

Man siger, at alt kan ske i kommunalpolitik. Man siger også, at de nyvalgte politikere ikke skal gå på toilettet natten efter et kommunalvalg. Når de kommer tilbage, kan de risikere, at flertallet er skiftet og borgmesterkæden hænger om halsen på en af de andre. Og det kan blive tilfældet på Frederiksberg, der har været konservativ i mere end 100 år.

Med borgmester Jørgen Glenthøj har de konservative 10 ud af byrådets 25 mandater. Og hvor de radikale tidligere har støttet en konservativ borgmester, er det ikke tilfældet efter valget senere på måneden. Der er altså grøde i den konservative mønsterkommune.

Oven i tiltrækker kommunen hele tiden nye unge borgere. Og da de unge ved folketingsvalg stemmer markant mere rødt og mere alternativt end ældre borgere, kunne det tyde på et stemmeskred på Frederiksberg. Blandt de unge er de radikale, Alternativet, Enhedslisten og Liberal Alliance de største partier.

Ved et folketingsvalg kunne det male Frederiksberg i helt andre farver end de kommunalpolitiske, konservative og grønne. Men nu er det kommunalpolitik og det er Frederiksberg, hvor de unge – måske – er flyttet efter status quo og ikke efter et opgør.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jørgen Glenthøj (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Frederikshavn: Kvindekamp

Birgit eller Jytte. Der er dømt kvindekamp i Frederikshavn mellem den siddende borgmester Birgit Stenbak Hansen (S) og Venstres Jytte Høyrup.

Birgit S. Hansen var et af de få lyspunkter for Socialdemokratiet ved sidste valg, hvor det lykkedes partiet at tilbageerobre magten fra Venstre. Partiet har 14 ud af de 31 mandater. SF og Enhedslisten har hver et enkelt mandat, og dermed sidder rød blok på et spinkelt flertal. SF skal rejse sig efter det blodige valg for fire år siden, hvor partiet mistede fire ud af fem mandater.

Venstre har 10 mandater, DF fire og de konservative et enkelt.

Vi tror på, at borgmestereffekten og den nationale valgvind giver genvalg til de røde.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Birgit Stenbak Hansen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Frederikssund: Stauning eller Venstre

I Frederikssund stiller Tina Tving Stauning op som Socialdemokratiets spidskandidat. Det gjorde hun også ved valget i 2013, hvor socialdemokraterne mistede hver fjerde vælger. Da SF samtidig fik et dårligt valg, tippede magten. Venstres John Schmidt Andersen blev borgmester efter en bred konstituering.

Frederikssund Kommune har gennem de seneste tre valg budt på en overraskende dramatisk nedtur for Socialdemokratiet. Ved valget i 2005 stemte 43,3 pct. ved liste A, i 2013 var tallet nede på 28,7 pct. Nedturen blev forstærket, da en gruppe Socialdemokrater op til valget sidste gang brød ud og dannede sin egen liste. Også denne gang stiller de tidligere socialdemokrater op for sig selv.

Dansk Folkeparti står stadigt stærkere og fik sammen med Venstre 44 pct. af kommunens stemmer ved sidste valg. Denne gang kan Dansk Folkeparti gå frem – også på bekostning af Venstre.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: John Schmidt Andersen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Furesø: Genvalg til populær socialdemokratisk arbejdsbi

I Furesø Kommune kan man virkelig tale om en borgmestereffekt. Ved valget i 2013 fik Socialdemokratiets Ole Bondo Christensen godt 60 pct. af partiets stemmer og så mange, at han kun var få promille fra at havne på landstopti over de politikere, der fik den største andel personlige stemmer af alle afgivne.

I kommunen har hver fjerde vælger stemt på Bondo Christensen. Mens Socialdemokratiet på landsplan gik tilbage i 2013, var der fremgang i Furesø, hvor liste A fik mere end 40 pct. af stemmerne.

Nu tyder alt på, at Socialdemokratiet også landspolitisk er på vej frem. Det kan give medvind for borgmesteren, der er på vej til sin tredje valgperiode som manden for bordenden i Furesø.

Furesø Kommune bærer stadig arven fra den gamle Farum Kommune, hvor Venstres Peter Brixtofte var borgmester. Ud over sine mange projekter modtog han gerne besøgende med et glas vin i hånden. Den stil er væk, og efter års intern splid er der ro i Venstre. Var der landspolitisk medvind for statsministerpartiet kunne det – måske – true Bondo Christensen. Men nu peger pilen ned for Venstre.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ole Bondo Christensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Gentofte: Tæt på 25 års jubilæum

Den konservative Hans Toft er en af landets mest kendte bykonger og er den længst siddende borgmester i Danmark.

Han har siddet på tronen siden 1993 og gør det også efter valget, så han næste år kan fejre 25 års jubilæum på tronen. Gentofte er netop udpeget af Mandag Morgen som den bedste kommune at bo, leve og arbejde i. Det er også den rigeste kommune og den kommune, hvor folk lever længst tid.

Hans Toft fik ved det seneste valg 12.618 personlige stemmer – svarende til næsten hver tredje stemme i Gentofte. Det var en væsentlig årsag til, at de konservative fik 11 ud af 19 pladser i kommunalbestyrelsen.

Kommunen har haft konservativt flertal i alle år. Men om Hans Toft også har absolut flertal efter valget er tvivlsomt. Det kan især Liberal Alliance og Nye Borgerlige spænde ben for, da de formentlig vil få et godt valg i Gentofte denne gang.

Partiet mistede reelt sit absolutte flertal tidligere i år for en periode, da Ann-Kathrine Karoff sprang over til Nye Borgerlige. I forvejen var et andet konservativt medlem, Lisbeth Winther, blevet ekskluderet, da hun var uenig i borgmestrenes ledelsesstil. Hun tabte dog for nylig kampen mod kræft, og da hendes post ifølge reglerne skal genbesættes af et medlem af hendes tidligere parti, har de konservative atter absolut flertal.

Efter det seneste valg konstituerede de konservative sig med Socialdemokratiet, så Søren Heisel (S) i dag er 1. viceborgmester. Tættere på magtens top når han dog ikke. Hans Toft sidder sikkert i Gentofte.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Hans Toft (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Gladsaxe: Socialdemokrat i spidsen for sammensat kommune

I Gladsaxe er der langt de fra store almennyttige byggerier omkring Høje Gladsaxe til liebhavervillaerne langs Lyngby Sø og Bagsværd Sø.

Alligevel er Gladsaxe en socialdemokratisk kommune. Men hvor partiet har absolut flertal i to af nabokommunerne, sidder Socialdemokratiet i Gladsaxe ”kun” på 36,9 pct. af stemmerne. Sammen med SF og Enhedslisten er der dog et komfortabelt rødt flertal i byrådet. Historisk er Gladsaxe en S-ledet kommune. Der er også tradition for samarbejde.

Efter valget i 2013 pegede både Enhedslisten og de konservatives enkelte mandat på den daværende socialdemokratiske borgmester, Karin Søjberg Holst. Ved årsskiftet trak hun sig i en alder af 72 og efter 14 år som borgmester fra borgmesterposten og overlod den til partifællen, gruppeformand Trine Græse.

Selv om Socialdemokratiet stiller med Græse som ny spidskandidat, er hun et kendt ansigt. Hun har siddet i byrådet siden 2000.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Trine Græse (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Glostrup: Hævnens time efter otte år?

Det bliver en gyser i Glostrup. Måske det nu lykkes for Socialdemokratiet at få hævn her otte år efter, at John Engelhardt (V) ”stjal” borgmesterposten ud af hænderne på dem.

John Engelhardt fik i 2009 borgmesterposten ved at få det dengang nyvalgte SF-medlem Charlotte Brangstrup til at pege på sig. Dermed tippede flertallet over fra Socialdemokratiets Søren Enemark til John Engelhardt. Det endte med senere at koste Søren Enemark 30 dage i fængsel for at have misbrugt sit embede til at skaffe personfølsomme oplysninger om Charlotte Brangstrup.

Nu stiller han igen op for Socialdemokratiet og kan måske trække flere vælgere til sit parti. Partiets spidskandidat er Lisa Ward. Og blokkene er meget lige. Venstre har 7 ud af 19 pladser i kommunalbestyrelsen og Dansk Folkeparti har tre. Tilsammen 10 mandater og det mindst mulige flertal.

Socialdemokratiet har også syv mandater. SF og Enhedslisten har hver et enkelt mandat. Der skal altså ikke flyttes mange stemmer, for at flertallet tipper.

Dansk Folkepartis Flemming Ørhem ser ud til at støtte loyalt op om Venstres John Engelhardt. De to partier er også i valgforbund sammen. Det ligner endnu en spinkel sejr til John Engelhardt.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: John Engelhardt (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Greve: Mørkeblå kommune sikrer genvalg til V-borgmester

I dag er Venstre med ni mandater det største parti i Greves kommunalbestyrelse. Men ved valget til Folketinget var Greve en af landets ”gule” kommuner. Med en vælgeropbakning på 26,9 pct. fik Dansk Folkeparti med Liselott Blixt i spidsen et rigtig godt resultat.

Ved kommunalvalget stiller Blixt igen op til kommunalbestyrelsen og kan endnu en gang være med til at sikre Dansk Folkeparti et godt valg. Det kan give fremgang til DF.

Selv om Venstres Pernille Bachmann kan se frem til en vis borgmestereffekt, kan den landspolitiske modvind og konkurrencen med Dansk Folkeparti koste Venstre stemmer – og mandater i byrådssalen. Om det også koster Bachmann borgmesterposten er mindre sandsynligt.

Greve er en endda meget blå kommune, hvor Venstre, Dansk Folkeparti, konservative og Liberal Alliance tilsammen har 15 af de 21 byrådsmedlemmer repræsenteret.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Pernille Bachmann (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Gribskov: Drama på toppen af Sjælland

Efter fire år som borgmester har Kim Valentin (V) på skift allieret sig med den lokale liste Nytgribskov, de konservative og Socialdemokratiet. I takt med de skiftende alliancer har han belønnet den aktuelle samarbejdspartner med udvalgsposter – og taget dem fra tidligere samarbejdspartnere. Det har skabt fjender og frustration.

Det gør ikke nødvendigvis Valentin til en populær mand i byrådssalen, men det viser hans evner som taktiker. De evner kan han få brug for, når valgresultatet er kendt.

Venstre har efter to afhoppere 8 ud af de 23 pladser i byrådet. De konservative og DF har hver to. De tre blå partiers 12 mandater giver et knebent flertal.

Gribskov Kommune har blåt flertal, men også tradition for kamp om borgmesterkæden. Venstre afgav borgmesterposten til de konservative ved valget i 2009. Op til valget nu har Venstre indgået valgforbund med de andre partier i blå blok uden dog at aftale en fælles borgmesterkandidat.

Valget kan tippe den nuværende balance, hvorfor Valentin kan ende med at skulle handle med de partier, han på skift har trukket ind i varmen – og sendt ud i kulden. Det bliver tæt, og i Gribskov skylder ingen hinanden noget.

Hans største konkurrenter ser ud til at være Socialdemokratiets spidskandidat Bo Jul Nielsen og den lokale liste Nytgribskovs borgmesterkandidat Anders Gerner Frost, der er kendt fra tv-programmet Hammerslag. De har henholdsvis fem og fire mandater i dag.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Kim Valentin (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Guldborgsund: Dansk Folkeparti på vej mod gennembrud

Skal Dansk Folkeparti få sit gennembrud som borgmesterparti, er Guldborgssund et godt bud. Ved sidste valg distancerede Dansk Folkeparti Venstre og fik 22,1 pct. af stemmerne. Spidskandidaten, René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti i Folketinget, blev valgets topscorer med mere end 6.000 personlige stemmer.

Men efter valget pegede Christensen på den siddende borgmester John Brædder fra den lokale Guldborgssund-liste. Siden er der slået skår i samarbejdet, og René Christensen og Dansk Folkeparti har flere gange indgået forlig og aftaler med Socialdemokratiet. Tilsammen har de to partier et flertal på 16 ud af byrådets 29 medlemmer.

I dette byråd har Socialdemokratiet ni, Dansk Folkeparti syv og Venstre fire stemmer. Guldborgsund-listen har seks pladser.

Valget vil give Christensen det gennembrud, Dansk Folkeparti tørster efter. Her får Socialdemokratiet en nøglerolle. Smeder de to partier en alliance i Guldborgssund, vil det give genlyd på landsplan.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: René Christensen (DF)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Haderslev: Fortsat blåt

Venstres borgmester Hans Peter Geil styrer mod endnu en sejr. Han er en af landets længst siddende borgmestre, siden han overtog den første borgmesterkæde i Gram i 1990 – udover perioden 2010-2013 – og kan nu få fire år mere.

Venstre står til en fremgang til 37 pct. af stemmerne mod 33 pct. ved sidste valg. Det viser en måling fra Jysk Analyse foretaget for JydskeVestkysten.

En anden stor vinder ser ud til at blive Enhedslisten, der står til næsten at fordoble sine stemmer til otte pct. mod fem pct. ved sidste valg.

Derimod ser Socialdemokratiets Henrik Rønnow ud til at må skyde en hvid pind efter drømmen om borgmesterposten i Haderslev. Partiet står ifølge målingen til en tilbagegang fra 26,5 pct. til 23 pct. Tilbagegangen fra sidste valg ser dermed ud til at fortsætte.

Som så mange andre steder i det sønderjyske kan Dansk Folkeparti også her bringe sig i en gunstig position og få stor indflydelse ved konstitueringen. Partiets spidskandidat Jon Krongaard ser ud til at få fremgang og kan måske øge sine nuværende fire pladser til en ekstra eller to.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Hans Peter Geil (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Halsnæs: Borgmesterparti ikke med i budget for 2018

Blå: 11 – Rød: 10. Efter en valgsejr på det mindst tænkelige flertal måtte en socialdemokratisk borgmester efter valget i 2013 aflevere kæden til Venstres Steen Hasselriis. På det tidspunkt stod Venstre landspolitisk til 26,6 pct. i meningsmålingerne og også i Halsnæs fik Venstre et godt kommunalvalg.

Nu er flertallet i Halsnæs tippet, og et Venstre-mandat er endt hos Alternativet. Socialdemokratiet har udnyttet situationen og har netop indgået budgetforlig sammen med SF, Enhedslisten og Alternativet, men uden om Hasselriis og hans faste støtteparti, Dansk Folkeparti.

Valget bliver et klassisk opgør mellem blå og rød, mellem Venstres siddende borgmester og udfordreren, Steffen Jensen fra Socialdemokratiet. Et valgforbund med de radikale og den stærkeste lokalpolitiske liste kan gavne Socialdemokratiet.

Kun en meget kraftig borgmestereffekt kan redde Hasselriis fra at aflevere kæden tilbage til Socialdemokratiet

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Steffen Jensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Hedensted: Dronning Kirsten

Nogle valg er mere forudsigelige end andre. Hedensted er et af dem. Her regerer Venstre. Og det gør de også efter valget.

Borgmester Kirsten Terkilsen (V) sidder på 13 ud af byrådets 27 pladser og er dermed tæt på at have absolut flertal. Dansk Folkeparti har fire pladser og Kristendemokraterne en plads. DF står stærkt i området, og partiets spidskandidat Hans Kristian Skibby vil formentlig få et godt valg.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat er Kasper Glyngø. Han fik 885 personlige stemmer ved sidste valg. Kirsten Terkilsen fik 3.679 personlige stemmer.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Kirsten Terkilsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Helsingør: Benedikte Kjær i favoritrolle

Kort før valget 2013 spåede en meningsmåling et godt valg for Socialdemokratiet, men ved valget gik partiet tilbage.

Nu spår en tilsvarende meningsmåling for Helsingør Dagblad igen, at Socialdemokratiet får et godt valg og bliver større end borgmesterpartiet de konservative. Rammer meningsmålingen denne gang plet, bliver valget et meget tæt løb mellem rød og blå blok.

Borgmester Benedikte Kjær fra de konservative minder naturligvis om, at meningsmålinger i Helsingør skal tages med et gran salt. Tilbage står, at de konservative på landsplan står dårligere end de gjorde ved kommunalvalget i 2013 – og det kan trække den populære borgmesters parti ned.

Efter valget i 2013 støtter de 15 af byrådets 25 mandater – K, V, DF og R – hende som borgmester.

Valget nu er præget af flere valgforbund og Benedikte Kjærs konservative har selv dannet valgforbund med Dansk Folkeparti.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Benedikte Kjær (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Herlev: Danmarks rødeste og mest populære bykonge

Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) er en populær mand. Ved valget i 2013 var han den politiker i hele landet, der fik den højeste andel af en kommunes afgivne stemmer. 35 pct. af Herlevs borgere stemte personligt på ham.

Selv om Socialdemokratiet før valget i 2013 havde absolut flertal, gik partiet frem og fik lige godt 58 pct. af de afgivne stemmer.

Spørger man ham, lægger han vægt på, at han selv er født og opvokset i Herlev. Han kender sin by og sine borgere, og de kender ham. Thomas Gyldal Petersen kender også borgernes svage punkter. For eksempel er han sig pinligt bevidst om, at den gennemsnitlige levealder i Herlev ligger under landsgennemsnittet. Og det vil han rette op på.

Det sker i et byråd, hvor han trods det store personlige stemmetal og trods et absolut flertal for Socialdemokratiet samarbejder bredt.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Thomas Gyldal Petersen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Herning: Kejser af Herning

Der er bykonger. Og så er der bykejsere. Lars Krarup er kejser af Herning. Han sidder på landets måske mest sikre borgmestertrone. Det har han gjort siden 2002. Og det gør han fire år mere.

Venstre sidder på 19 ud af byrådets 31 mandater. Socialdemokratiet har fire pladser.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Lars Krarup (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Hillerød: Konservativ overraskelse på vippen

Skal man tro en meningsmåling i Frederiksborg Amtsavis, får den konservative borgmester Dorte Meldgaard svært ved at gentage kunststykket fra valget i 2013, hvor hun med tre mandater og trods et ellers klart blåt flertal konstituerede sig med støtte fra byrådets ”røde” partier. På landsplan var det en gedigen overraskelse.

Nu har hele 40 pct. af de adspurgte vælgere i denne måling ikke besluttet sig endnu, men uanset målingen er der langt fra hendes tre mandater og helt op til 27.

Samtidig har hun gode og stærke udfordrere. Venstres Klaus Markussen stiler efter borgmesterposten, men blæser den landspolitiske medvind for Socialdemokratiet også i Hillerød, kan den tidligere S-borgmester Kirsten Jensen for alvor gøre Dorte Meldgaard rangen stridig.

Vi tror, den nordsjællandske gyser ender med, at Kirsten Jensen igen kan hænge borgmesterkæden om halsen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Kirsten Jensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Hjørring: Stemmeslugeren mod forretningsmanden

Borgmester Arne Boelt (S) støvsugede stemmer ved sidste valg. Han fik 10.644 personlige stemmer. Det svarer til, at mere end hver fjerde afgivne stemme i kommunen var en personlige stemme på den siddende borgmester.

Socialdemokratiet sidder på 13 ud af de 31 pladser i byrådet og er altså tæt på absolut flertal. Han skal op imod forretningsmanden og 2. viceborgmester Henrik Jørgensen fra Venstre. Partiet sidder på otte pladser men kan true det langvarige socialdemokratiske styre i den nordjyske kommune.

Henrik Jørgen har haft en karriere som direktør i FDB og i IC Company, inden han i 2003 vendte hjem til Hjørring, da han fik tilbudt et job i DTF travel. I dag sidder han i forskellige virksomhedsbestyrelser og er selvstændig forretningsmand.

Vi tror dog på genvalg til stemmeslugeren Boelt.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Arne Boelt (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Holbæk: Femkamp om magten i Danmarks fattigste kommune

Da lokalavisen Nordvestnyt kort før sommer kunne fortælle, at Holbæk Kommunes forvaltning havde lavet en regnefejl på et trecifret millionbeløb, kom Holbæk for alvor på Danmarkskortet. Målt på økonomisk likviditet overtog Holbæk nu pludselig Lollands plads som Danmarks fattigste kommune.

Den sved. Ikke så overraskende er Venstre-borgmesteren Søren Kjærsgaard blevet kritiseret for ikke at have styr på økonomien. Han har heller ikke styr på sit eget parti. I løbet af perioden er to Venstre-folk hoppet af til Liberal Alliance.

Det er for så vidt en gave til Socialdemokratiet, men heller ikke socialdemokraterne har kunnet holde sammen. I løbet af perioden er fire medlemmer hoppet fra, herunder den tidligere S-spidskandidat, der har dannet sin egen liste.

Den slags plejer vælgerne ikke at belønne, så hverken Venstre eller Socialdemokratiet indleder valgkampen med fuld styrke. Med den slidte Kjærsgaard i spidsen og en let modvind fra landspolitiske tendenser har Venstre dog et handicap og kan miste positionen som kommunens største parti.

Med Danmarks yngste borgmesterkandidat, den 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen, kan Socialdemokratiet omvendt stå for en tiltrængt fornyelse. Også hun bliver dog udfordret. Først af sin tidligere partiformand fra en nydannet lokalliste og dernæst af de radikale, der håber at kunne genvinde borgmesterposten i den by, der traditionelt har været partiets styrkeposition.

I Holbæk kæmper alle mod alle.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Christina Krzyrosiak Hansen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Holstebro: Det ligner ny rød sejr

Mange havde troet, at Venstres spidskandidat ved sidste valg, udviklingsminister Ulla Tørnæs, kunne banke socialdemokraten H. C. Østerby. Men det lykkedes ikke. Hun fik store tæv. Og han fordoblede sit personlige stemmetal til 10.042. Socialdemokratiet sidder på 13 ud af 27 pladser i byrådet.

Nu er det Venstres borgmesterkandidat, Jens Kristian Hedegaard, der skal forsøge at erobre Holstebro. Det bliver svært. Han fik 569 personlige stemmer ved det sidste valg. Venstre er i valgforbund med Liberal Alliance. De konservative er i valgforbund med Kristendemokraterne og Fælleslisten.

Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet har dannet valgforbund uden om Socialdemokraterne. På denne måde håber de at undgå stemmespild og få en plads i byrådet.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: H. C. Østerby (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Horsens: Rød højborg består

Socialdemokratiet sidder på magten i Horsens. Kommunen har altid været rød. Det er den med stor sandsynlighed også efter valget.

Borgmester Peter Sørensen overtog tronen, da Jan Trøjborg døde af et hjertetilfælde i 2012. Partiet sidder på 13 ud af de 27 pladser i byrådet. SF og Enhedslisten har hver en.

Hos Venstre er det denne gang viceborgmester Martin Ravn, som håber på at kunne vælte Peter Sørensen af tronen. Han blev spids- og borgmesterkandidat sidste år efter et kaotisk kampvalg. Egentlig havde Kristian Dyhr fået genvalg som spids- og borgmesterkandidat efter et kampvalg mod Anne V. Kristensen. Et kampvalg, han vandt 60-47. Men godt to uger senere trak han sig til fordel for et job i Norge og forlod dansk politik. Derfor stod Venstre uden spidskandidat, indtil Martin Ravn meldte sig på banen.

Horsens er også kerneland for Liberal Alliance, da både partiformand Anders Samuelsen og kulturminister Mette Bock er fra byen. Måske det kan kaste et par mandater af sig.

Det ligner dog en ny sejr til Peter Sørensen og måske endda endnu flere end de godt 10.000 personlige stemmer ved sidste valg.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Peter Sørensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Hvidovre: S forsvarer Hvidovre

Helle Adelborg, Milton Graff Pedersen, Britta Christensen, Inge Larsen og Svend Aagesen. Listen af socialdemokratiske borgmestre i Hvidovre er lang. For Hvidovre er en klassisk arbejderkommune med en socialdemokrat på tronen.

Sådan har det altid været, og sådan vil det formentlig også være efter valget. Men der er usikkerhed.

Engang havde partiet absolut flertal. Det har det ikke længere. Socialdemokratiet sidder på otte ud af 23 pladser i kommunalbestyrelsen. Partier har været nødt til at gå sammen med Dansk Folkeparti for at få flertallet. Dansk Folkeparti havde oprindeligt fem mandater men er nu nede på fire. Også SF var med i konstitueringen.

Ved sidste valg blev Dansk Folkepartis spidskandidat, viceborgmester Mikkel Dencker, spået af mange, at han ville gå hele vejen og blive DF’s første borgmester. Det lykkedes ikke. Den lokale Hvidovreliste og de konservative har ikke opgivet håbet om, at de sammen med DF kan vælte Helle Adelborg af pinden. Men det bliver næppe heller denne gang. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er gået i valgforbund med hinanden.

Hvidovrelisten fik tre mandater ved sidste valg. Siden har Kashif Ahmad meldt sig ud og stiftet Nationalpartiet, som også har entertaineren Amin Jensen på sin kandidatliste.

Det ser ikke ud til, at den socialdemokratiske historik bliver brudt i Hvidovre. Helle Adelborg vil fortsætte efter valget.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Helle Adelborg (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Høje Taastrup: Konservativ bykonge på vej mod fjerde valgsejr

Folk i Høje-Taastrup kan lide deres borgmester. Ved det sidste kommunalvalg fik den konservative Michael Ziegler 31,8 pct. af alle afgivne stemmer eller præcis det samme som partikollegaen Hans Toft i Gentofte. Kun Herlevs Thomas Gyldal Petersen kunne hente opbakning fra flere af sine vælgere.

Den høje opbakning gælder ikke kun Ziegler. Også hans parti, de konservative, står endda meget stærkt i Høje-Taastrup. Ved valget i 2013 fik de konservative 42,2 pct. af stemmerne.

Det gav Ziegler 9 ud af byrådets 21 mandater. Og så mangler der to. Dem har Dansk Folkeparti leveret i et tæt samarbejde med de konservative. Spørgsmålet er, om Ziegler og Dansk Folkeparti også vil have flertal efter valget denne gang. Her stiller Venstre op med den tidligere minister Tina Nedergaard. I Høje-Taastrup har Venstre kun et enkelt mandat. Så en kendt kandidat som hende kan give Venstre fremgang.

Men selv om der er mange fortilfælde, hvor Venstre og konservative slås om en borgmesterpost, er der et stykke vej op til et flertal for Venstre. Zieglers egentlige modkandidat er derfor socialdemokraten Peter Faarbæk, der dog endnu ikke sidder i byrådet.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Michael Ziegler (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Hørsholm: Danmarks mest blå kommune

Ved valget i 2013 stemte 65 pct. af vælgerne på konservative og Venstre. Lægger man stemmerne til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti oven i, nærmer den blå andel sig 80 pct.

Det gør Hørsholm Kommune til landets absolut mest blå kommune. Skulle den konservative Morten Slotved mod forventning tabe valget, bliver det ikke til en rød kandidat.

Men en politiker karakteriserede engang forholdet mellem konservative og Venstre som et had-kærlighedsforhold, men uden kærlighed. Da Slotved efter valget i 2013 konstituerede sig uden om Venstre, gav det næring til den gamle karakteristik. Forholdet mellem konservative og Venstre kunne være en del bedre.

Værre blev det, da en Venstre-politiker i 2016 luftede muligheden for at lægge den lille Hørsholm Kommune sammen med en nabokommune.

Men i Hørsholm er de konservative storebror og fik ved valget sidste gang 40 pct. af stemmerne, mere end halvanden gang mere end Venstre.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Morten Slotved (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Ikast-Brande: Hvem løfter arven efter Kissmeyer?

Der skal vælges ny borgmester i Ikast-Brande. Venstres borgmester siden 2002, Carsten Kissmeyer, genopstiller ikke. Heller ikke andre prominente navne som viceborgmester og tidligere borgmester i Brande, Preben Christensen, fra Fælleslisten og den konservative Tove Videbæk er på stemmesedlen denne gang. Det betyder, at der bliver kamp om stemmerne.

Denne gang bliver det så Ib Boye Lauritsen, der skal forsøge at løfte arven efter Kissmeyer. Venstre sidder i dag på 9 ud af de 23 pladser i byrådet. Venstre er i valgforbund med Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Fælleslisten og Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet har seks mandater i dag og partiets spidskandidat Frank Heidemann kan selvfølgelig håbe på mirakler. Det samme kan Dansk Folkepartis Simon Vanggaard. Men det ligner en sejr til Venstre.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ib Boye Lauritsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Ishøj: Her regerer S

Socialdemokratiet sidder tungt på magten i Ishøj. Ole Bjørstorp har været borgmester siden 2001. Han tog over efter Per Madsen, der havde siddet på tronen siden 1974. Ole Bjørstorp er også borgmester efter valget.

Ved sidste valg fik Socialdemokratiet 51,2 pct. af stemmerne. En stor del af dem gik til Ole Bjørstorp. Han fik alene 2.201 personlige stemmer – svarende til over hver femte stemme. Socialdemokratiet sidder i dag på 10 ud af de 19 pladser i byrådet og har dermed absolut flertal. Oven i købet har partiet sagt farvel til Seyit Ahmet Özkan. Han måtte trække sig, efter at han i et opslag på Facebook fremsatte en teori om, at zionister – og ikke radikale muslimer – står bag Islamisk Stat. Han er nu løsgænger og opstiller ikke ved valget.

Det bliver en sikker sejr til Ole Bjørstorp.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ole Bjørstorp (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Jammerbugt: Fire år mere til Gade

Mogens Gade regerer i Jammerbugt. Det gør han i dag. Og det gør han også efter valget. Han blev borgmester i Brovst tilbage i 2002 og fortsatte på tronen efter sammenlægningen med Fjerritslev, Pandrup og Aabybro.

Venstre har absolut flertal med 14 ud af 27 pladser i kommunalbestyrelsen. Socialdemokratiet har syv. Socialdemokratiet stillede endda op ved valget sidst med den tidligere skatteminister, erhvervsminister og næstformand i partiet, Ole Stavad, i spidsen. Men lige lidt hjalp det. Nu trækker han sig, og derfor stiller Socialdemokratiet denne gang op med Jens Christian Golding som borgmesterkandidat.

Det ligner en stensikker sejr til Mogens Gade.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Mogens Gade (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Kalundborg: Genvalg til Venstres kommunalpolitiske topmand

I Kalundborg er der endda meget langt til et rødt flertal. Ud af de 27 mandater fik Venstre 11 og Dansk Folkeparti 5 mandater ved valget i 2013. I maj indgik de fem blå partier i valgforbund med hinanden og er derudover enige om at pege på Venstres Martin Damm som borgmester.

Så selv om Venstre som følge af den svage modvind på landsplan kan miste et mandat, skal Socialdemokratiet omvendt have et kanonvalg, før borgmesterposten skifter.

Og hvorfor skulle den så gøre det? Ja, det kunne være, hvis Damm som leder havde splittet Venstre og fået partiets byrødder til at hoppe af i stor stil. Kun en enkelt afhopper er det blevet til. Til gengæld har en socialdemokrat meldt sig under Damm og Venstres blå faner.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Martin Damm (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Kerteminde: Garanti for gys

Valget i Kerteminde har været garanti for drama de senere år. Det skyldes først og fremmest Sonja Rasmussen. Og denne gang ser det også ud til at blive et drama.

Den tidligere socialdemokrat Sonja Rasmussen besluttede efter valget i 2009 at forlade det parti, hun var stillet op for, for selv at blive borgmester i en koalition uden om Socialdemokratiets daværende borgmester Palle Hansborg-Sørensen.

Fire år senere var det payback time. Hendes Borgerliste fik et godt valg i 2013. Det gik fra tre til seks mandater. Men de andre partier gik sammen uden om den store stemmesluger, og gjorde Venstres Hans Luunbjerg til borgmester.

Denne gang opstiller Sonja Rasmussen ikke. Borgerlisten er for længst sprængt i stumper og stykker. Fem af de seks mandater udgør nu Kertemindelisten. De får et svært valg uden de store stemmeslugere som Sonja Rasmussen og Jørgen Schou. Og et af valgets helt store jokere er nu, hvor de mange vælgere går hen.

Kampen synes at stå mellem Venstres nuværende borgmester Hans Luunbjerg fra Venstre og Socialdemokratiets nye spidskandidat Kasper Olesen. Det er et åbent opgør.

Rød blok fik 44 pct. af stemmerne ved sidste valg. Blå blok fik 35 pct. Socialdemokratiet har i dag 7 pladser ud af de 25 pladser i byrådet. Venstre har blot fire. Det er et mandat mindre end Kertemindelistens fem mandater.

Det er svært at spå udfaldet af valget i Kerteminde. Selv om Socialdemokratiet denne gang må undvære sin store stemmesluger, Palle Hansborg Sørensen, tror vi dog på, at de denne gang trækker sig sejrrigt ud af konstitueringen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Kasper Olesen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Kolding: V sidder sikkert på magten

Venstre ser ud til endnu engang at få et supervalg i Kolding. For fire år siden var partiet tæt på at få absolut flertal. Det fik 12 ud af de 25 pladser i byrådet. Det kan nu gentage sig.

En måling foretaget af Jysk Analyse for JydskeVestkysten viser et forbløffende ens resultat sammenlignet med for fire år siden. Der er kun sket små forskydninger. Borgmester Jørn Pedersen (V) står til endnu en gang at få 12 af de 25 pladser i byrådet.

Til gengæld er den enlige konservative Knud Erik Langhoff i fare for at ryge ud til fordel for Liberal Alliance, og dermed kan Jørn Pedersen miste sit 13-12 flertal med de konservative.

Socialdemokratiet står i målingen til at gå et mandat tilbage – fra seks til fem – da partiet ikke er med i valgforbund. Og selv blandt S- og SF-vælgere er der bred enighed om, at Jørn Pedersen har klaret sig godt.

Det må gøre ondt langt ind i den socialdemokratiske sjæl i Kolding, hvis partiets spidskandidat Christian Haugk må nøjes med 5 ud af 25 pladser i et byråd, som partiet i så mange år ellers har regeret med bl.a. Per Bødker Andersen i spidsen.

Dansk Folkeparti med Søren Rasmussen i spidsen går en smule tilbage i målingen, men vil formentlig atter kunne få mindst tre mandater i det nye byråd.

Det ligner en sikker sejr til Venstre.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jørn Pedersen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

København: Den røde hovedstad

København har haft den tvivlsomme placering som en af landets mest forgældede. Nu har kun én kommune lavere gæld pr. indbygger end København. Fra at være hele landets problembarn stikker København ud på den gode måde.

Politisk gjorde overborgmester Frank Jensen (S) for mindre end en måned siden tegnebrættet op og opgav planerne om at bygge på det stykke af Amager Fælled, der ligger op ad metrolinjen. Modstanden var for stærk og måske kunne han mærke borgmesterstolen vakle under sig?

I hvert fald forudsagde en meningsmåling på det tidspunkt, at han kunne miste posten som overborgmester til f.eks. Enhedslisten. Nu er meningsmålinger op til kommunalvalget meget upræcise, og måske ser det ikke så galt ud for Frank Jensen.

Han er styrket efter et opgør hos Venstre, der har kostet partiets populære borgmester, Pia Allerslev, posten som partiets spidskandidat. Vælgerforeningen har efterlyst en mere liberal profil og fået det i Cecilia Lonning-Skovgaard.

Det glæder baglandet, men i forhold til vælgerne skal Venstre nu slås med Liberal Alliance om de få liberale vælgere og ikke med Socialdemokratiet om de mange midtervælgere. Det giver tilbagegang for Venstre.

Og så er der de radikale, hvor sagen om Anna Mee Allerslev vil sætte sig spor i valgresultatet.

Ved valget i 2013 fik Socialdemokratiet i København 27,8 pct. af stemmerne og Enhedslisten blev nummer to med 19,5 pct. Med landspolitisk medvind i perioden siden sidste kommunalvalg giver det endnu en gang en rød borgmester.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Frank Jensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Køge: Trekantdrama mellem K, S og V

Køges borgmester, bankmanden Flemming Christensen kan virkelig ”geare” sit partis mandater. Selv om de konservative nærmest blev halveret ved valget i 2013 og kun fik 2 mandater ud af byrådet på 27, lykkedes det først Christensen at hente støtte til sin borgmesterpost fra Socialdemokratiet og de andre partier i rød blok og derefter fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Det endte med en blå konstituering. Sådan kan det endnu en gang komme til at gå, men så bliver det nok ikke med Christensen for bordenden.

Det tætte forhold mellem konservative og Venstre knager, og en uenighed om det, der for udenforstående kan synes som en mindre sag, indførelse af betalingsparkering, er af uransagelige grunde blevet til et stort stridspunkt. Formanden for Venstre i Køge var ude med riven i et opslag på Facebook, hvor han fik skrevet, at nu handler sagen mere om manglende ledelse, og at Køge Kommune står midt i sin værste krise i nyere tid. Kort efter måtte han beklage.

Det har ikke hjulpet på forholdet mellem K og V.

Det endelige opgør bliver mellem Venstres nye borgmesterkandidat, viceborgmester Mette Jorsø, og socialdemokraten Marie Stærke, der var borgmester frem til 2013. Her blæser den landspolitiske vind mod Jorsø og med Stærke.

Selv om forholdet mellem Stærke og SF’s spidskandidat er lige så skidt som forholdet mellem K og V, er det ikke urealistisk, men dog optimistisk med en klar Socialdemokratisk valgsejr. Dansk Folkeparti kan ende med en nøglerolle.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Marie Stærke (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Langeland: Lurer der en overraskende SF-sejr

Det ligner umiddelbart en sikker sejr til Venstres nye spidskandidat Jan Ole Jakobsen, når man ser på den nuværende fordeling af mandater i Langelands kommunalbestyrelse. Venstre sidder på 10 af de 15 mandater.

Men det skal man ikke lade sig narre af. Det skyldes, at Borgerlisten Langeland valgte at gå ind i Venstre. Borgerlisten fik fire mandater ved valget i 2013. Også Dansk Folkepartis Elisa Hansen har meldt sig under Venstres faner.

Venstre fik et fantastisk valg i 2013 og gik frem fra to til fem mandater. Men Venstres borgmester Bjarne Nielsen har fået nok af problemerne med asylcentrene og den betrængte økonomi. Derfor har han valgt at trække stikket. Så nu er det op til Jan Ole Jakobsen at forsvare tronen.

Hans største udfordrer ser ud til at være SF’s kendte fagforeningsformand Tonni Hansen. Han trak sig som næstformand i SF i foråret for at koncentrere sig om at blive borgmester på Langeland. Og han er ikke chanceløs.

SF er en del af en bred alliance, som også består af Socialdemokratiet, de konservative, de radikale og Alternativet. De fem partier har aflagt en musketered. Kan de samle flertal, skal Langelands næste borgmester findes blandt dem. Og her synes SF’s Tonni Hansen at stå med flest trumfer på hånden.

Dansk Folkepartis spidskandidat Kim Welcher kan også komme til at stå med de afgørende mandater og måske endda gå hele vejen. Så måske lurer en af valgets store overraskelser på Langeland. Vi tror fortsat på, at Venstre bevarer borgmesterposten. Men det kan blive tæt.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jan Ole Jakobsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Lejre: Opgør om arven efter SF-dronning

Trods massiv tilbagegang på landsplan fik SF i Lejre intet mindre end et kanonvalg. Den populære Mette Touborg fik alene 29 pct. af stemmerne og en flot plads som den sjette mest populære borgmester i Danmark.

I Lejre er hun nu historie, og socialdemokraten Carsten Rasmussen har overtaget borgmesterposten midt i valgperioden. Før Touborgs entre, var Lejre en klassisk Venstrekommune. I en årrække var Lejres V-borgmester ligefrem formand for KL.

Op til valget er der kun to valgforbund, der samler hhv. røde og blå partier. Det er helt sikkert, at SF ikke vil gentage succesen fra 2013-valget. Spørgsmålet er så, hvor de daværende SF-vælgere vil gå hen? Mette Touborg har trukket stemmer fra alle partier og nogle af dem vil vende tilbage nu, hvor hun ikke længere er et trækplaster. Pilen peger på en blå borgmester

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Line Holm Jacobsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Lemvig: Flyvholm flyver videre

Venstres Erik Flyvholm har været borgmester siden 2002 og vil også være det efter valget. Venstre sidder solidt på magten i Lemvig. Han sidder på 12 ud af byrådets 21 pladser.

Socialdemokratiets Kenneth Bro og de konservatives Orla Østerby kan håbe på at få så mange stemmer som muligt. Men de kan ikke true Erik Flyvholm.

Valgkampen i Lemvig står også i sorgens tegn, da SF's spidskandidat og tidligere MF’er Kristen Touborg døde i en tragisk trafikulykke. Nu er det i stedet Arne Noe, der står i spidsen for SF.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Erik Flyvhom (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Lolland: Det politiske festfyrværkeri

I Lolland Kommune falder befolkningstallet, kommunen river omkring 100 tomme huse ned om året og byrådet må spare. Det betyder bl.a., at antallet af pladser i byrådssalen efter valget vil være på 25. Nu er der 31.

De fleste håber, at byggeriet af Femern-tunnelen kan vende udviklingen. Lykkes det, vil en kommende borgmester sikre sig en plads i historiebøgerne. Det er bare et åbent spørgsmål, hvem der kommer til at stå ved roret i et byråd præget af alliancer på kryds og tværs.

Efter valget sidste gang fik byrådet blåt flertal, men en konservativ kandidat samlede et flertal med bl.a. Socialdemokratiet bag sin position. For at undgå netop denne konservative borgmester pegede Venstre derefter på socialdemokraten Holger Schou Rasmussen. Siden er byrådsmedlemmer hoppet fra både Socialdemokratiet, de konservative og Venstre, mens Dansk Folkeparti har ekskluderet sin spidskandidat, som nu stiller op for Nye Borgerlige.

Lolland Kommune er et politisk festfyrværkeri.

Slår de landspolitiske tendenser, vi i perioden siden sidste kommunalvalg har set, igennem i Lolland kan en lille tilbagegang for Venstre og en lille fremgang for Socialdemokratiet flytte flertallet fra blå til rød. Valget bliver tæt og valgnatten et drama. Venstres populære stemmesluger Henrik Høegh ser dog ud til at være svækket denne gang af uroen i sit parti.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Holger Schou Rasmussen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Lyngby-Taarbæk: Venstres kamp mod konservative

Kommunerne i Københavns omegn byder ofte på endda meget stabile kommunalpolitiske forhold. Sådan er det bare ikke i velhaverkommunen Lyngby-Taarbæk.

Lyngby-Taarbæk har tradition for dramatiske konstitueringer præget af opgør mellem Venstre og konservative. I 2009 lykkedes det Venstres Søren P. Rasmussen at skubbe den konservative borgmester af tronen. Efter valget i 2013 blev det hævnens time for de konservative, der med Sofia Osmani i spidsen samlede et flertal uden om Venstre – og fik borgmesterkæden tilbage.

Lige siden har samarbejdet mellem de to store borgerlige partier haltet. Osmanis 1. viceborgmester er socialdemokraten Simon Pihl Sørensen, der deltog i konstitueringen af Osmani i 2013.

Venstre stiller igen med Søren P. Rasmussen, der blev kåret uden modkandidater på et møde i vælgerforeningen sidste år. Helt så nemt vil det ikke gå ved kommunalvalget. I Lyngby-Taarbæk virker det snarere, som om det er alles kamp mod netop ham.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Sofia Osmani (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Læsø: Oliemanden skal forsvare sit skifte

Ved valget for fire år siden fik Læsø Listen hver fjerde stemme, og Tobias Birch Johansen blev borgmester. Året efter skiftede han dog fra borgerlisten til Venstre. Han mente, at det var det bedste for Læsø, og fordi han som medlem af Venstre kunne få direkte adgang til regering.

Ved siden af borgmesterjobbet er Tobias Birch Johansen direktør i sit eget firma, som leverer fyringsolie til øens beboere og brændstof til fiskekutterne.

Læsø Listen stiller op med Lars Vilsen som spidskandidat. Socialdemokratiet har viceborgmester Folmer Hjorth Kristensen i spidsen. Han har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2009. Det ligner dog genvalg til den siddende borgmester.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Tobias Birch Johansen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Mariagerfjord: Gyservalg igen

Der er lagt op til endnu et gyservalg i Mariagerfjord. Få stemmer skilte blokkene ved sidste valg i 2013. Her stemte tre ud af fire vælgere enten på Socialdemokratiet eller Venstre. Det kan sagtens gentage sig. De to partier sidder på henholdsvis 13 og 11 pladser ud af de 29 i byrådet. Dansk Folkeparti har tre. Alternativet og Liberal Alliance har hver én.

Venstres borgmester Mogens Jespersen vandt snævert og skal nu forsvare tronen. Fem borgerlige partier er i valgforbund. Men det afholder ikke Dansk Folkeparti fra at holde alle døre åbne. Partiet stiller denne gang op med et noget andet hold end sidst og med Jan Andersen i spidsen. Også DF’s socialordfører i Folketinget Pia Adelsteen er på kandidatlisten.

Socialdemokratiet stillede for fire år siden op med Per Husted i spidsen. Han formåede ikke at holde fast i borgmesterkæden efter H. C. Maarup, som havde været borgmester siden 2002, men som dengang indstillede sin politiske karriere. Så Socialdemokratiet stiller også denne gang op med en ny spidskandidat i form af Leif Skaarup.

Vi tror, at borgmesterkæden skifter hals igen og ender på Leif Skaarup.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Leif Skaarup (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Middelfart: Arven efter Dahlstrøm

En epoke er slut. Efter godt 30 år som borgmester i Middelfart har Socialdemokratiets Steen Dahlstrøm trukket stikket for nylig på grund af sygdom. Han har overladt borgmesterposten til den evige kronprins Johannes Lundsfryd Jensen.

Den meget populære Steen Dahlstrøm står dog fortsat på stemmesedlen. Nu dog blot som den nederste af de 27 S-kandidater. Men det kan netop vise sig at være afgørende for, om Johannes Lundsfryd Jensen også kan kalde sig borgmester efter valget. Han kan stadig trække stemmer til partiet.

Socialdemokratiet har 11 af de 25 pladser i byrådet. Hans største konkurrent ser ud til at være Venstres nye borgmesterkandidat Regitze Tilma. Venstre har seks pladser i dag. Men også de konservatives Morten Weiss-Pedersen har fået blod på tanden til at gå efter borgmesterposten. Og Dansk Folkepartis spidskandidat Anni Thyrrestrup kan heller ikke bare afskrives. Begge de to borgerlige partier har to mandater i dag.

Så pludselig er det valg, som plejer at være et af de mest forudsigelige, ikke længere så sikkert. Men mon ikke det i sidste ende alligevel ender med en rød borgmester? Det tror vi.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Johannes Lundsfryd Jensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Morsø: Et valg med mange ubekendte

Det lykkedes Venstres Hans Ejner Bertelsen at erobre borgmesterposten for fire år siden fra Socialdemokratiets Lauge Larsen. Nu skal han forsvare den mod Socialdemokratiets nye spidskandidat Viggo Vangsgaard. Det kan blive svært. Og der er flere jokere.

En af dem er lokallisten Demokratisk Balance. Den fik et kanonvalg for fire år siden med den tidligere SF’er Michael Dahlgaard i front. Listen blev med sine 2.646 stemmer det tredjestørste. Men den helt store stemmesluger, Michael Dahlgaard med 1.824 personlige stemmer, genopstiller ikke, og to af de øvrige politikere er undervejs skiftet til Socialdemokratiet.

Til manges overraskelse valgte Demokratisk Balance for fire år siden ikke at støtte Socialdemokratiet men derimod Venstres Hans Ejner Bertelsen, som dermed kunne blive borgmester. Venstre har 8 ud af de 21 pladser i kommunalbestyrelsen. Det samme har Socialdemokraterne. Demokratisk Balance har tre. Liberal Alliance og DF har hver én plads.

Viggo Vangsgaard har meldt ud, at han er parat til at pege på Demokratisk Balances Ellen Philipsen Dahl som ny borgmester, hvis mandaterne falder sådan ud, at han ikke selv kan blive kaliffen uden støtte fra Demokratisk Balance, og hvis lokallisten står fast på, at prisen for et samarbejde er en borgmesterpost.

Men spørgsmålet er, om Demokratisk Balance uden sin store stemmesluger overhovedet kommer til at spille en hovedrolle? Vi tror på borgmestereffekten.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Hans Ejner Bertelsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Norddjurs: Tæt løb igen

Det blev et af de tætteste kommunalvalg for fire år siden. Kun få stemmer skilte blokkene. Men i sidste ende kunne Socialdemokratiets borgmester Jan Petersen trække sig sejsrigt ud af slaget og tage fire år mere på tronen.

Om han kan gentage kunststykket igen er usikkert. Det bliver kamp fra stemmeseddel til stemmeseddel.

Socialdemokratiet sidder i dag på 10 ud af 27 pladser i kommunalbestyrelsen. SF og Enhedslisten har hver en plads. De to partier er i valgforbund. Det samme er Venstre, Dansk Folkeparti og Borgerlisten. Og endelig er Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre også gået sammen i valgforbund.

Umiddelbart ligner Venstres nye spids- og borgmesterkandidat, Kasper Juncher Bjerregaard, den mest oplagte udfordrer til at skubbe stolen væk under Jan Petersen. Et af valgets store jokere er Borgerlisten, som mister sin store stemmesluger. Den tidligere borgmester, Torben Jensen, trækker sig tilbage efter 32 år i politik, og listen kan derfor få svært ved at fastholde sine to mandater.

Det ligner en spinkel valgsejr til Jan Petersen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jan Petersen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Nordfyns: Ligner en sikker sejr

Venstres Morten Andersen har været borgmester i Nordfyns Kommune siden 2010 og vil også være det efter valget. Den populære stemmesluger sidder på et komfortabelt flertal og er svær at vælte af pinden. Han har selv 11 ud af kommunalbestyrelsens 25 mandater. Socialdemokratiet har syv. Og de resterende syv mandater er fordelt på syv andre partier.

Hans største konkurrent til borgmesterposten er præcis ligesom ved valget i 2013 den socialdemokratiske spidskandidat Kim Johansen. Spekulationerne om hvorvidt Dansk Folkepartis nye spidskandidat Peder Svensson kunne finde på at pege på en rød borgmester, synes ikke at have den store realitet.

Det ligner en relativ sikker sejr til Morten Andersen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Morten Andersen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Nyborg: Opgørets time

Det er opgørets time i Nyborg.

De røde partier følte sig med god grund taget grundigt ved næsen efter sidste valg. Alt tegnede til, at Socialdemokratiets populære stemmesluger Erik Christensen kunne tage hul på en ny periode som borgmester. Men han blev offer for et af valgets mest bemærkelsesværdige kup. For pludselig meldte socialdemokraten Jan Reimer sig under Venstres faner. Dermed tippede flertallet over til blå blok og banede vej for Kenneth Muhs (V) som borgmester.

Nu er der lagt op til den store revanche. Opgøret står først og fremmest mellem Venstres borgmester Kenneth Muhs og den socialdemokratiske spidskandidat Vibeke Ejlertsen. Det tegner til at blive en gyser.

Blokkene er stort set lige store i dag. Venstre og Socialdemokratiet sidder på hver 10 pladser ud af de 25 i byrådet. Dansk Folkeparti har to mandater, SF og Enhedslisten hver en enkelt og så er der løsgængeren, den tidligere DF’er Helle Frøslev.

Der skal med andre ord ikke flyttes mange stemmer, før flertallet tipper.

Det ser ud til, at Kenneth Muhs har fået mere styr på tropperne i blå blok denne gang end ved forrige valg. Han kan også regne med at drage fordel af borgmestereffekten. Erfaringerne fra lignende borgmesterkup på Fyn, som Sonja Rasmussen i Kerteminde og Morten Andersen i Nordfyn i 2009, vidner om, at vælgerne kan tilgive meget på fire år.

Socialdemokraternes borgmesterkandidat Vibeke Ejlertsen kan håbe på, at den nationale medvind giver hende de ekstra stemmer. Partierne i rød blok – Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, de radikale og Alternativet – er også samlet i valgforbund, så ingen stemmer går til spilde. Og mange vælgere har heller ikke glemt det dramatiske kup for fire år siden.

Vibeke Ejlertsen har dog en kæmpe udfordring: Hun har ikke stemmeslugeren Erik Christensen på sin kandidatliste. Og partierne i blå blok er også samlet i valgforbund for at undgå stemmespild. Det er Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Dansk Folkeparti kan dog ikke helt udelukkes. Partiets spidskandidat Carsten Kudsk råber ikke lige så højt denne gang om en borgmesterpost som ved valget i 2013. Men han kan komme til at sidde med de afgørende mandater. Så der er kamp fra stemme til stemme. Men Nyborg er traditionelt rød. Det ligner et borgmesterskifte.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Vibeke Ejlertsen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Næstved: Regionens røde bykonge

Ved valget i 2013 fik socialdemokraten Carsten Rasmussen hver fjerde af de afgivne stemmer og blev valgets helt store stemmesluger. En flot præstation for den dengang relativt nykårede borgmester. Den gav ham en plads på topti over de mest populære borgmestre. Rasmussens flotte valg er en vigtig forklaring på, at Socialdemokratiet har 14 af de 31 pladser i byrådssalen.

Den så meget omtalte borgmestereffekt tilsiger, at Carsten Rasmussen kan gøre kunststykket efter ved valget senere på måneden. Men det slider også at være borgmester i en kommune, der takket være en håbløs økonomi var tæt på at blive sat under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet for bare fire år siden. Fire stramme budgetter senere er der kommet styr på økonomien og til gengæld mindre styr på de borgere, der har mærket sparekniven. Næstved er f.eks. en af de kommuner, hvor vuggestuer og børnehaver har flest lukkedage.

Alle budgetter er dog vedtaget sammen med Venstre og konservative, der derfor får svært ved at kritisere Carsten Rasmussens kontante linje. Samtidig er Venstre svækket efter intern strid om den lokale skolestruktur.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Carsten Rasmussen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Odder: Det tegner blåt igen

Venstre fik et kanonvalg for fire år siden. Her lykkedes det for partiets spidskandidat Uffe Jensen at vælte Socialdemokratiets borgmester Elvin J. Hansen af pinden. Han fik næsten 2.000 personlige stemmer og var en væsentlig årsag til, at partiet i dag sidder på 8 ud af byrådets 19 pladser.

Socialdemokratiet stiller denne gang op med Lone Jakobi Sørensen i spidsen i et forsøg på at tilbageerobre borgmesterkæden. Det bliver svært. Partiet har fire pladser i dag. SF, Enhedslisten og de radikale har hver en plads.

Konservative er i valgforbund med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti og ser gerne deres egen spidskandidat Niels Rosenberg som borgmester. LA ser gerne, at Uffe Jensen får fire år mere, mens DF også holder dørene åbne.

Det ser ud til, at Uffe Jensen har bidt sig fast i Odder.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Uffe Jensen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Odense: Det lugter af genvalg

Valget i Odense er imødeset med ekstra stor spænding.

Men det giver ikke mange penge i gevinst at spille på, at den socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel kan fortsætte på posten efter valget. Spiller du 100 kr., får du kun 118 kr. tilbage. Det er ikke meget i betragtning af den usikkerhed, der altid er forbundet med kommunalvalg og ikke mindst i Odense, hvor kun få stemmer skilte blokkene ved sidste valg.

Odense har stort set altid været rød bortset fra en kort periode fra 2005-2009, hvor den nu afdøde konservative Jan Boye sad på magten. Den mangeårige socialdemokratiske borgmester og KL-formand, Anker Boye, trak sig fra årsskiftet og overlod borgmesterkæderne til Peter Rahbæk Juel, så han kunne nå at køre sig selv i stilling inden valget.

Han har manifesteret sig på en række områder. Specielt bandekonflikten i Odense har gjort ham landskendt, da han efter et interview med TV 2 foran Black Armys klubhus nægtede at give hånd til gruppens medlemmer og i en periode måtte have politibeskyttelse.

Partierne i rød blok – Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, de radikale og Alternativet – har indgået et historisk stort valgforbund for at undgå stemmespild. De fem partier sidder i dag på 15 ud af 29 mandater i byrådet.

Peter Rahbæk Juels største konkurrent til borgmesterposten er Venstres Jane Jegind. Hun fik et fantastisk valg for fire år siden. Anker Boye fik 11.900 personlige stemmer. Jane Jegind fulgte lige efter med 11.495 personlige stemmer. Men mange af hendes stemmer skyldtes formentlig hendes modstand mod lukningen af Thomas B. Thriges Gade. Det får hun svært ved at gentage. Hun har også mistet sin stemmesluger Lars Chr. Lilleholt, som nu energi- og klimaminister. Han fik ved valget i 2013 hele 2.212 personlige stemmer.

Det er også tvivlsomt, om den nye konservative spidskandidat Søren Windel kan hente markant flere stemmer end sin forgænger Steen Møller. På samme måde får Dansk Folkepartis nye spidskandidat Christel Gall også svært ved at løfte arven efter den markante Alex Ahrendtsen. 

Et af de helt store slagsmål i valgkampen er, om Odense skal have en skattestigning på 1 pct. eller ej. Den kløver specielt de to hovedfavoritter til borgmesterposten. Socialdemokratiets Peter Rahbæk Juel kalder det for ”Velfærdsprocenten”, som skal bruges til at sikre bedre velfærd. Venstres Jane Jegind vil finde pengene til velfærd ved at prioritere midlerne på en anden måde.

Det kan godt være, at odds på en valgsejr til Peter Rahbæk Juel er alt for små i forhold til den usikkerhed, der altid er med valg. Men det ligner trods alt en sejr til ham.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Peter Rahbæk Juel (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Odsherred: Drømmealliance mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti

I Odsherred har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgået et af den slags valgforbund, partitoppen i de to partier lægger mærke til. Men samarbejdet mellem de to partier i en af Sjællands udkantskommuner er stærkt. Og tilsammen gav valget i 2013 et flertal til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i byrådet.

Valget var samtidig en personlig triumf for Socialdemokratiets Thomas Adelskov, der blev valgt med 26,7 pct. af stemmerne eller nok til en placering som nummer ni på topti over de mest populære borgmestre.

Det er bemærkelsesværdigt, at valgforbundets tredje parti er Alternativet. Odsherred bryder de politiske mønstre, vi kender fra Christiansborg.

Hvis det er rigtigt, at et parti ikke vinder valget på valgdagen, men i arbejdet under hele valgperioden, så står Socialdemokraternes Thomas Adelskov godt. Et bredt flertal står bag budgettet for 2018 og når landspolitikken blæser let fra Venstre, tyder meget ikke på et borgmesterskifte.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Thomas Adelskov (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Randers: Kan S genvinde Jens Otto Krags fødeby?

Det er dømt drama i Randers igen igen. Noget kunne tyde på, at der venter et rigtigt dårligt valg for Venstre. Partiet står til at miste 5 af sine 11 mandater. Det viser en måling foretaget af analyseinstituttet Infact for Radio ABC/Din Avis.

Ved det seneste valg fik Venstre 32,1 pct. af stemmerne. Nu står det blot til at få 18,4 pct. Venstre har ganske vist 13 mandater i dag. Men det skyldes to partihoppere i valgperioden. 

Venstres borgmester Claus Omann Jensen var ellers en af de store vindere ved sidste valg. Med sine 7.668 personlige stemmer fik han næsten dobbelt så mange som den daværende S-borgmester Henning Jensen Nyhuus. Og i sidste ende valgte Beboerlisten, Velfærdslisten og Det Radikale Venstre at pege på Venstres nye dreng i klassen.

Men siden har flere personangreb og anklager om løgn skabt et dårligt klima. Det eksploderede, da Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, Beboerlistens Bjarne Overmark og den konservative Daniel Madié fik frataget deres formandsposter i tre forskellige udvalg.

Socialdemokratiet sætter sin lid til, at den tidligere MF’er Torben Hansen kan generobre borgmesterkæden. Han fik næsten lige så mange personlige stemmer som partiets daværende borgmester Henning Jensen Nyhuus. Hvis den nye meningsmåling står til troende, ser det ud til at kunne lykkes for Torben Hansen. Det er tvivlsomt, om Velfærdslisten, Beboerlisten og Det Konservative Folkeparti atter vil pege på Claus Omann Jensen som borgmester.

De radikales spidskandidat Mogens Nyholm kan blive valgets dark horse. Partiet er i valgforbund med Enhedslisten, Sociallisten, Velfærdslisten og Nationalpartiet. De ser gerne, at Mogens Nyholm overtager borgmesterposten.

Det er svært at spå om udfaldet af valget i Randers. Men vi hælder mest til en rød sejr.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Torben Hansen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Rebild: Mister de radikale deres eneste borgmester?

Vi skal næsten halvdelen af alfabetet igennem for at kunne omfavne partibogstaverne på de 25 medlemmer af byrådet i Rebild. A, B, C, F, J, L, O, V, Ø samt to medlemmer uden for parti. Det kræver en dygtig politisk håndværker at kunne forene den brogede forsamling.

Nu var det nok de færreste, som havde set de radikales Leon Sebbelin løbe med sejren ved sidste valg. Partiet har blot 3 ud af 25 pladser i byrådet. Men han erobrede borgmesterposten og blev dermed de radikales eneste borgmester.

Han får dog svært ved at forsvare kæderne. En række uheldige sager om bl.a. mobning og dårligt arbejdsmiljø på Sundhedscenter Rebild samt mangelfuld undervisning på en skole har tæret på borgmesteren politiske kapital.

Siden valget er Venstres byrådsgruppe blevet sprængt. Søren Konnerup, Jeanette Sagan, Peter Bak og Anders Norup er nu enten blevet konservative eller er uden for parti. Det betyder, at Venstre, de konservative og Den Sociale Fællesliste nu hver har fire pladser, mens Socialdemokratiet har tre pladser.

Der er fire valgforbund. De radikale er i valgforbund med de konservative og Dansk Folkeparti.

Det er meget svært at spå om, hvem der bliver borgmester. Vi vover pelsen og spår genvalg.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Leon Sebbelin (R)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Ringkøbing-Skjern: Er der revner i Venstres højborg?

Der skal findes en ny borgmester i Ringkøbing-Skjern. Normalt er det en sikker højborg for Venstre. Skulle partiet tabe borgmesterposten, vil det blive udlagt som et af valgets helt store overraskelser.

Den nuværende borgmester Iver Enevoldsen stiller kun op som menigt medlem. Venstre går derfor til valg denne gang med Hans Østergaard i spidsen. Han vandt knebent opstillingsmødet med 449 stemmer over sin konkurrent Lennart Qvist med 420 stemmer. Men Lennart Qvist har ikke lagt sine borgmesterambitioner på hylden. Og skulle han få flere stemmer end Hans Østergaard, kan det udløse en ny magtkamp om borgmesterposten.

Ved sidste valg var Venstre tæt på at få absolut flertal. Men samtlige partier uden om Venstre øjnede en chance for at lave en konstituering uden om Iver Enevoldsen. Det blev dog stoppet, da V fandt sammen med DF.

Socialdemokraterne stiller op med Søren Elbæk i spidsen. Han øjner et håb om at kunne erobre Venstres højborg. Partiet er i valgforbund med de radikale og har seks pladser i dag i byrådet.

Det samme gør Kristendemokraternes Kristian Andersen. Kristendemokraterne er det tredjestørste parti i byrådet med tre mandater. Det er i valgforbund med de konservative, Liberal Alliance og Fjordlisten.

DF er i valgforbund med Venstre og Fremskridtspartiet men har signaleret, at de holder dørene åbne og ikke partout peger på Venstres Hans Østergaard som borgmester. Vi tror dog på, at Hans Østergaard bliver ny borgmester.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Hans Østergaard (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Ringsted: Regionens blå bykonge

Samtlige 21 byrådsmedlemmer i Ringsted har netop indgået et forlig om næste års budget. Efter kommentarerne at dømme har de forskellige partier fået sat hver deres fingeraftryk. Både de meget liberalt sindede og Enhedslisten er således tilfredse.

Det er usædvanligt men et tegn på, at Venstres Henrik Hvidesten kan samle byrådet på tværs af traditionelle partiskel – og så ovenikøbet i et valgår, hvor kolleger i andre kommuner vælger at udforme et valgbudget sammen med fællerne fra sin egen blok.

Det tyder på overskud, og mandattallene i det nuværende byråd ser ud til at bekræfte det. Venstre, Dansk Folkeparti og de konservative har 12 af byrådets 21 mandater.

Selv med Socialdemokratiets nye spidskandidat, sektionsformand for LO Midtsjælland, Per Flor, er der lang vej til et magtskifte i Ringsted.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Henrik Hvidesten (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Roskilde: Roskildes røde bydronning

Med Joy Mogensen som borgmester hentede Socialdemokratiet i Roskilde ved valget i 2013 en solid fremgang på næsten 10 procentpoint og nåede op på omkring 40 pct. af de afgivne stemmer. Det skete trods en mindre tilbagegang for Socialdemokratiet på landsplan.

Nu har de gentagne storme og markante vandstigninger ved Roskilde Fjord vist en borgmester i gummistøvler og vinterjakke, som har givet en hånd med, når der f.eks. skulle løftes sandsække.

Lige efter oktoberstormen sendte hun igen igen en anmodning til regeringen om at støtte det dige ved Roskilde Fjord, der kunne sikre by, borgere og boliger mod de stigende vandstande.

Roskilde er ved at få sig en bydronning, der er klar til at kæmpe for sine borgeres interesser.

Politisk bygger Socialdemokratiet på et tæt samarbejde med de tre enmandspartier: Radikale, konservative og SF, men har derudover lavet forlig med skiftende flertal. Netop de tre små partier har usædvanligt nok dannet et teknisk valgforbund.

Ellers præges valget af to sammentømrede valgforbund. På blå side har Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgået et valgforbund og vedtaget syv fælles kommunalpolitiske sigtelinjer. På sin side arbejder Socialdemokratiet sammen med Enhedslisten og Alternativet om en bred konstituering.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Joy Mogensen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Rudersdal: Venstres sikre kandidat

Rudersdal er som mange af Nordsjællands kommuner et blåt foretagende. I Rudersdal stemmer hver tredje af de ganske velbeslåede borgere på Venstre. Kun i en kommune, Gentofte, har borgerne en højere disponibel indkomst.

Valget skal derfor byde på et decideret jordskred, hvis ikke den nuværende borgmester, Jens Ive (V), kan fortsætte. Selv Socialdemokratiets spidskandidat, Kristine Thrane, udelukker over for Frederiksborg Amtsavis ikke, at hun vil pege på Jens Ive efter valget. Nu er der også endda meget langt fra Socialdemokratiets tre mandater og op til det nødvendige flertal på 11.

Det er mere spændende, hvordan 2013-valgets nummer to, Lokallisten, vil klare sig. I det nuværende byråd er listen den næststørste gruppering og har fire mandater. Denne gang har den hidtidige spidskandidat trukket sig. Samtidig er en af listens stiftere gået til Alternativet.

Rudersdal ligger ud til Øresund og har to stationer på Kystbanen. Engang talte man om kystbanesocialister, i Rudersdal er der snarere tale om kystbanelokallister og efter valget måske kystbanealternativister.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jens Ive (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Rødovre: Fire år mere til Kong Erik

Siden 1950 har Rødovre kun haft fire borgmestre. Gustav Jensen, Einar Dahl-Nielsen, Per Møller og Erik Nielsen. Fire mænd og alle fire socialdemokrater. Det ændrer sig ikke efter valget. Her vil borgmesteren fortsat hedde Erik Nielsen. Det har han været siden 1994 og kan derfor med stor sandsynlighed snart have 25 års jubilæum.

Han mistede sit absolutte flertal ved sidste valg, hvor han fik 9 ud af 19 pladser i byrådet. Han konstituerede sig med SF og Enhedslisten.

Dansk Folkeparti er det største borgerlige parti med fire mandater. De konservative har to og Venstre et enkelt mandat. Hverken DF’s spidskandidat Niels Spittau eller de konservatives Kim Drejer Nielsen skal dog gøre sig de store forhåbninger om at vælte Kong Erik af pinden. Rødovre har altid været rød og forbliver rød.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Erik Nielsen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Samsø: Borgerligt sammenhold på prøve

De borgerlige partier har flertal på Samsø. Men det er socialdemokraten, den hollandskfødte Marcel Meijer, der har borgmesterposten. Om han også har det efter valget er mere tvivlsomt.

Socialdemokratiet har i dag 3 af de 11 pladser i kommunalbestyrelsen. SF og Fælleslisten har hver en plads.

Venstre og de konservative har henholdsvis fire og to pladser. De to partier har altså flertal. Men de kunne imidlertid ikke blive enige om, hvem der skulle have borgmesterposten ved sidste valg, og derfor endte det med at blive Marcel Meijer.

Han kan nu håbe på at få en borgmestereffekt og lidt medvind fra den nationale tendens. Socialdemokratiet er i valgforbund med SF og Fælleslisten.

Det synes dog at være mest realistisk, at Venstre og de konservative ikke gentager ”kunststykket” fra 2013 men kan enes denne gang. Venstre er i valgforbund med de konservative og Dansk Folkeparti. Og Venstres nye spidskandidat Henrik Kjær ligner en svag favorit til at overtage borgmesterposten mod de konservatives Per Urban Olsen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Henrik Kjær (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Silkeborg: Drama i vente

De skal ikke gå for tidligt i seng i Silkeborg på valgnatten. Det kan blive de lange knives nat og måske et comeback til Socialdemokratiet på borgmesterposten.

Socialdemokratiet og især SF havde et rigtig skidt valg for fire år siden, som endte med at koste Hanne Bæk Olsen (S) borgmesterposten. Hun måtte overdrage den til Steen Vindum. Venstre sidder på 10 af de 31 pladser i byrådet.

Socialdemokratiet havde oprindeligt ni pladser men har mistet to medlemmer – Leif Munksø og Mustafa Kellegöz. Nu er det op til Søren Kristensen (S) at tilbageerobre borgmesterposten.

Dansk Folkeparti har to pladser og har også mistet to medlemmer undervejs – Leif Lund og Teresa Jørgensen. Han fik over 900 personlige stemmer som DF-kandidat. Hun fik over 1.400 personlige stemmer som V-kandidat. Siden har hun nået både at forlade V og DF. Nu stiller de op med hver sin liste og får svært ved at blive valgt ind.

Det er langt fra usandsynligt, at bare et enkelt mandat kommer til at afgøre, hvem der skal blive borgmester. Dansk Folkeparti kan ende med at blive tungen på vægtskålen. Vi tror dog på, at borgmestereffekten bliver afgørende i Silkeborg.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Steen Vindum (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Skanderborg: Den grønne by forbliver rød

Socialdemokratiets Jørgen Gaarde har været borgmester siden 2010 og vil også være borgmester efter dette valg.

Socialdemokratiet sidder på 13 af de 29 pladser i byrådet. SF har to og Enhedslisten en enkelt plads. Socialdemokratiet er i valgforbund med SF, Enhedslisten, Alternativet og énmandslisten Sammenholdet.

Venstres optakt til valget har været lettere kaotisk. Partiets søgte efter kandidater i annoncer og endte med at finde flødebollefabrikanten Ebbe Karstensen. Han endte dog senere med at melde fra. Og nu er det i stedet Anders Rosenstand Laugesen, der står i spidsen for Venstre. Han har siden 2013 arbejdet som adjunkt ved Aarhus Universitet, hvor han underviser i matematik og international økonomi. Venstre er i valgforbund med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Det ligner et relativt sikkert genvalg.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jørgen Gaarde (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Skive: Muligt comeback til stemmesluger

Det er nogle erfarne herrer, som skal dyste om borgmesterposten i Skive. Venstres borgmester Peder Chr. Kirkegaard har været medlem af byrådet siden 1986. Han konstituerede sig med Dansk Folkeparti efter sidste valg. Men det er usikkert, om han kan fortsætte.

Socialdemokratiet stiller op med Peder Christensen i spidsen. Han er politikommissær og tidligere borgmester i Spøttrup og tidligere folketingskandidat.

Dansk Folkeparti kan atter blive tungen på vægtskålen. Partiets viceborgmester, Preben Andersen, holder alle døre åbne. Han kan dog få konkurrence fra den tidligere Skive-borgmester Per Jeppesen og det tidligere byrådsmedlem Knud Bjerre. De forsøger nu at gøre comeback med borgerlisten Skive-Listen med ikke færre end 31 opstillere. Per Jeppesen fik over 6.000 personlige stemmer ved valget i 2009.

Dansk Folkeparti og Skive-Listen kan komme til at afgøre, hvem der skal være borgmester i Skive efter valget.

Venstre sidder på 12 ud af 27 pladser i byrådet. DF har fire pladser. Siden kommunalreformen har Skive været blå. Det tror vi også, at den fortsætter med at være. Men det bliver en tæt kamp.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Peder Chr. Kirkegaard (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Slagelse: Liberal Alliance dropper Venstre-borgmester

På Christiansborg sidder Venstre og Liberal Alliance i regering. I Slagelse afviser Liberal Alliance med folketingsmedlemmet Villum Christensen i spidsen kategorisk at pege på Venstres Stén Knuth som borgmester. Det gjorde Villum Christensen ellers efter valget i 2013.

Med den udvikling står Venstre og Stén Knuth lige pludselig svagt. Venstre har godt nok indgået valgforbund med Dansk Folkeparti, men da Venstre står lidt svagere landspolitisk end ved det seneste kommunalvalg, tyder alt på, at der efter valget vil være endda meget langt op til de 16 mandater, der kunne sikre Stén Knuth en periode til som borgmester.

Dertil kommer, at byrådsmedlemmer har forladt begge de blå partier i den seneste valgperiode. Indtrykket af bøvl og ballade har bredt sig.

Situationen er ikke meget mere sikker for Socialdemokratiet. Selv efter et godt valg vil også de mangle mandater før de kommer op på de 16.

Det hele kan det ende med, at Liberal Alliances Villum Christensen afgør valget. Og da han ikke vil pege på Knuth, kan det ende med, at Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen bliver borgmester, hvis han altså lover Villum Christensen ikke at hæve skatterne. Og da en kommune som bekendt ikke må hæve skatterne med mindre en anden kommune sænker sin skat, er det et nærmest gratis løfte for Dyrby Paulsen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: John Dyrby Paulsen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Solrød: Sydkystens smørhul er sin egen

Den store kommunalreform med de mange sammenlægninger stoppede ved grænsen mellem Køge og Solrød. Den lille Solrød Kommune med kun godt 22.000 indbyggere blev ikke lagt sammen med nogen og slet ikke med Køge.

Solrød Kommune er sin egen, og med en befolkning, hvor den gennemsnitlige indkomst ligger blandt de ti højeste blandt de 98 kommuner, er udgangspunktet økonomisk set ganske godt. Politisk er det også ganske blåt. Venstre har alene 8 ud af byrådets 19 mandater og med støtte fra de konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti når partierne i blå blok op på 12 mandater.

Alligevel fik borgmester Niels Hörup bragt sindede i kog i et interview, hvor han forudsagde, at Solrød med tiden kunne blive for lille – og skulle der ske en sammenlægning, var det oplagt at se mod netop Køge. Det modtag den konservative borgmester i Køge positivt, mens Niels Hörups konservative partnere i Solrød tog afstand fra selve tanken. Solrød er sin egen.

Trods episoden er der langt til et borgmesterskifte og endnu længere til en rød valgsejr ved kommunalvalget.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Niels Hörup (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Sorø: Konservativ revisor med styr på økonomi og byråd

Efter seks valgperioder i borgmesterstolen fik Socialdemokratiet noget af en lussing af vælgerne. Hver fjerde S-vælger forlod det daværende borgmesterparti, og så fik Sorø en ny borgmester, den konservative Gert Jørgensen.

Efter en periode med stramme budgetter stiller Socialdemokratiet op med en ny spidskandidat, Anne Madsen. Hendes erklærede mål er ikke så overraskende at genvinde borgmesterposten.

I denne periode har Socialdemokratiet otte mandater og skulle partiet genvinde noget af fordums styrke, ser det ikke helt umuligt ud. Men der er stadig langt op til et flertal på 13. Den endelige succes bliver derfor afhængig af, hvilke alliancer, Anne Madsen kan smede.

Her vil Dansk Folkepartis mandater lune gevaldigt. I et oplæg til valget understreger partiets nuværende tre byrådsmedlemmer, at Dansk Folkeparti kan samarbejde til begge sider. De krydrer indlægget med gode eksempler. På forhånd er intet afgjort.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Gert Jørgensen (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Stevns: Venstre dropper partiets borgmester

Ved valget i 2013 bar vælgerne Venstres Mogens Haugaard Nielsen ind i borgmesterstolen. Venstre fik 8 ud af byrådets 19 mandater. Efter en strid om fredning af Stevns Klint ville Venstre tre år efter ikke opstille sin egen borgmester som spidskandidat. Derefter forlod Haugaard Nielsen Venstre og dannede Stevns kommunes lokalliste nummer to: Nyt Stevns.

Venstres otte mandater er nu reduceret til fem.

Ved budgettet for 2018 indgik Venstre forlig sammen med alle partier – men uden om borgmesteren og Nyt Stevns.

Der er meget usandsynligt, at Venstre efter valget vil pege på netop Mogens Haugaard Nielsen som borgmester for en ny valgperiode, og han må altså regne med at aflevere borgmesterkæden til nytår.

Det helt åbne spørgsmål er så, hvem der modtager den. Her er der nærmest dødt løb mellem Venstres nye spidskandidat Anette Mortensen og Socialdemokratiets borgmesterkandidat Steen S. Hansen. Venstre er dog svækket efter det interne rivegilde. Derfor kan valget ende med, at Dansk Folkeparti kan afgøre, hvem der skal være borgmester. Partiet har tidligere haft valgforbund med bl.a. Venstre, men går denne gang til valg alene.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Steen S. Hansen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Struer: Ny hård dyst mellem V og S

Der bliver atter kamp til sidste stemme mellem Socialdemokratiet og Venstre i Struer. De to partier har det med at lade magten gå på skift. Nu er det Venstre, der sidder på borgmesterposten. Men det kan meget let være slut efter valget.

Venstres borgmester Mads Jakobsen sidder på 9 af de 21 pladser i byrådet. Socialdemokratiet har otte. De konservative har to, SF en enkelt plads og så er der løsgængeren Anna Marie Brix Poulsen.

Hun valgte at forlade Dansk Folkeparti, efter at hun blev vraget som spidskandidat. Nu står Jette Lund i spidsen for partiet. Balladen i DF kan nu paradoksalt nok bane vej for et comeback til Socialdemokratiets Niels Viggo Lynghøj. Anna Marie Brix Poulsen stiller nu op med sin nye borgerliste, Struer-Thyholms Fremtid, som er i valgforbund med Socialdemokratiet.

Alternativet, Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil også lege med og stiller for første gang op i Struer. De kan være med til at rykke ved balancen mellem de to store partier.

Det bliver et meget tæt løb. Men vi tror på, at Socialdemokratiets Niels Viggo Lynghøj kan gøre comeback og generobre den borgmesterkæde, han senest havde frem til 2014.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Niels Viggo Lynghøj (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Svendborg: Svingkommunen

Svendborg er efterhånden blevet en svingkommune og kan nu atter svinge tilbage til rødt efter valget.

Valget tegner til at blive et tæt opgør mellem den nuværende borgmester, Lars Erik Hornemann, og så Socialdemokratiets nye spidskandidat, skolelæreren Bo Hansen. Man skal dog ikke udelukke Dansk Folkepartis spidskandidat Dorthe Ullemose. Hun har mest gjort sig bemærket på den nationale scene som folketingsmedlem ved at lyve om sin alder og skrive stærkt indvandrerkritiske læserbreve. Hun kan blive valgets dark horse.

Lars Erik Hornemann blev borgmester første gang i Gudme i 2002 og sad efter sammenlægningen på tronen helt frem til 2010, hvor han tabte til Socialdemokraten Curt Sørensen. Men ved det sidste valg brændte Socialdemokratiet og SF helt sammen og banede derfor vej for et comeback til Lars Erik Hornemann på borgmesterposten.

En række sager om bl.a. økonomien bag byggegrunde i den nye bæredygtige bydel, Tankefuld, virker til at have tæret på hans politiske kapital. Han var tæt på den store ydmygelse sidste år, hvor han først i 11. time undgik at et bredt politisk flertal lavede en budgetaftale uden om borgmesteren.

Der skal ikke flyttes mange stemmer, før flertallet tipper over til den socialdemokratiske spidskandidat, viceborgmesteren Bo Hansen. Han har siddet i byrådet siden 2010. Det hele bliver afgjort ved konstitueringen. Vi tror på, at Socialdemokratiet erobrer Svendborg tilbage.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Bo Hansen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Syddjurs: Er det hævnens time?

Alt er i spil i Syddjurs kommune. Det er en af de kommuner, hvor det er allersværest at pege på den kommende borgmester.

For fire år siden endte Venstres Claus Wistoft med at rende med borgmesterkæderne efter et dramatisk forløb. De røde partier havde egentlig flertal bag sig. Men de kunne ikke blive enige. Det tydede ellers på, at socialdemokraten Jesper Mathiesen kunne blive borgmester. Men SF’s stemmesluger og daværende borgmester, Kirsten Bille, ville det anderledes. Og det hele endte med, at SF, Borgerlisten, de radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støttede Claus Wistoft.

Socialdemokratiet stiller denne gang op med den erfarne Ole Bollesen som spidskandidat. SF’s Kirstine Bille er også klar til at forsøge et comeback og gå efter borgmesterposten.

Mange spørgsmål trænger sig på. Kan S og SF blive enige denne gang, hvis de kan samle flertal? Vil Kirsten Bille overhovedet acceptere en S-borgmester, hvis hun atter får næsten tre gange så mange personlige stemmer som Socialdemokratiets spidskandidat. Kan Claus Wistoft regne med opbakning fra alle partier i det borgerlige valgforbund – Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de konservative og Nye Borgerlige? Borgerlisten opstiller ikke for første gang i næsten 50 år, og hvor går de stemmer nu hen?

Det kan atter blive en lang nat – og nogle lange dage efter valget – i Syddjurs. Vi tror, at borgmesterkæden skifter hals.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ole Bollesen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Sønderborg: S holder skansen

Socialdemokratiets eneste bastion i Sønderjylland er Sønderborg. Den er også rød efter valget. Borgmester Erik Lauritzen står til at få et rigtig godt valg.

Næsten 42 pct. af vælgerne vil stemme på Socialdemokratiet. Det fremgår af en måling, som Jysk Analyse har lavet for JydskeVestkysten. Det vil i givet fald være en fremgang fra knap 34 pct. og kan betyde 15 ud af 31 mandater i byrådet.

Hvis målingen står til troende, vil fremgangen ske på bekostning af de to lokale lister, Fælleslisten og Slesvigsk Parti, som er et parti for det tyske mindretal.

Venstres borgmesterkandidat, Peter Hansen, står til stort set status quo. Partiet fik ved valget i 2013 godt 26 pct. af stemmerne og har ni pladser i byrådet. Det står partiet også til i dag. DF ser ud til at få en lille fremgang. Så heller ikke denne gang ser det ud til, at Venstre kan vippe Socialdemokratiet af tronen i Sønderborg.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Erik Lauritzen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Thisted: Garanti for ballade

Det bliver opgørets time i Thisted. De politiske dramaer har stået i kø siden det seneste valg. Den konservative borgmester Lene Kjelgaard Jensen har siddet på tronen siden 2009. Dengang var hun valgt for Venstre. Det samme i 2013. Men sidste efterår var det slut.

Venstre vragede hende ved deres opstillingsmøde til fordel for Niels Jørgen Pedersen. Hun blev sat uden for indflydelse. Og i juni i år tog hun konsekvensen og meldte sig ud af Venstre og ind i de konservative. Og beholdt borgmesterkæden.

Om hun kan beholde den efter valget er dybt usikkert. Partiet har sideordnet opstilling, så muligheden er til stede. Men hun får kamp til stregen. En outsider kan blive den konservative veteran, Jens Kristian Yde, da han formentlig vil have større opbakning fra Venstre end Lene Kjelgaard Jensen.

Venstre sidder på 8 ud af de 27 pladser i byrådet. Dansk Folkeparti har fire. De to partier er i valgforbund. Og Dansk Folkeparti kan komme til at sidde med de gyldne mandater, der skal afgøre, hvem der bliver borgmester i Thisted.

Partiets nye spidskandidat Peter Sørensen er formentlig mindre kendt i det ganske land end partiets viceborgmester Ib Poulsen, som har været meget i medierne for sin kamp mod fiskeriets kvotekonger. Ib Poulsen har flere gange været på kant med sine partifæller. Det slag tabte han. Ib Poulsen stiller op igen. Men Peter Sørensen er nu spidskandidaten.

Balladen i den borgerlige lejr er Socialdemokratiets chance. Partiet stiller atter op med Ulla Vestergaard i spidsen. Hun vil formentlig kunne drage fordel af den megen ballade. Det store spørgsmål er, om det er nok til at få borgmesterposten. Det spår vi, at det er.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ulla Vestergaard (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Tårnby: Ny borgmester for anden gang på 50 år

Tårnby skal have ny borgmester for kun anden gang på 50 år.

Siden 1970 har først Torkild Feldvoss og siden Henrik Zimino siddet på tronen i Tårnby. Begge socialdemokrater. For Tårnby har altid været rød. Men efter 24 år på borgmesterposten overlader Henrik Zimino nu kandidaturen til Allan Andersen, der skal forsvare partiets historie gennem 100 år i lufthavnskommunen.

Det bliver ikke bare en walkover. Partiet har for øjeblikket 8 ud af 19 mandater. SF, Enhedslisten og de radikale har hver et enkelt mandat. Socialdemokratiet valgte i 2013 at konstituere sig med SF og Enhedslisten.

Stemmeslugeren Henrik Zimino fik ved sidste valg 3.763 personlige stemmer – svarende til over 40 pct. af partiets stemmer. Allan Andersen fik 258 personlige stemmer. Socialdemokratiets spidskandidat kan dog glæde sig over, at Henrik Zimino har valgt at genopstille og kan dermed trække stemmer til borgmesterpartiet.

Venstre er det største borgerlige parti med fire mandater. DF har tre og de konservative et enkelt mandat. Venstres spidskandidat Heidi Ladegaard skal hente mange nye stemmer, hvis hun vil gøre sig håb om at skubbe Socialdemokratiet af tronen.

Allan Andersens vej til at forsvare borgmesterposten er også gjort en del lettere af, at Dansk Folkeparti har valgt at stå uden for det borgerlige valgforbund. Radikale og Alternativet er i valgforbund sammen og vil formentlig også pege på Anders Andersen ved konstitueringen. Det ligner en sejr til Allan Andersen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Allan Andersen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Tønder: V for valgfest

Venstre regerer i Tønder. Det har partiet gjort i mange år, og det gør det også efter valget. Måske endda borgmester Henrik Frandsen kan få absolut flertal.

Han ser i hvert fald ud til at få et fantastisk valg. Partiet står til at få 16 ud af 31 pladser i byrådet. Det er to mere end ved valget i 2013. Det fremgår af en måling foretaget af Jysk Analyse for JydskeVestkysten. Henrik Frandsen blev borgmester i maj sidste år, da forgængeren Laurids Rudebeck pludselig døde i en alder af kun 56 år.

Holder målingen, vil Venstres fremgang på to mandater ske på bekostning af Slesvigsk Parti, der ellers ved sidste valg fik tre mandater. Socialdemokratiet vil tabe et enkelt af deres syv mandater, som de radikale får fordel af. Og SF vil tabe et mandat, som i stedet går til Enhedslisten.

Det ligner V for valgsejr. Stor valgsejr.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Henrik Frandsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Vallensbæk: Konservativ højborg består

Poul Hansen, Kurt Hockerup og Henrik Rasmussen. Tre mænd. Tre konservative politikere. Og de tre K-borgmestre, som siden 1970 har styret Vallensbæk.

Det bliver der ikke lavet om på efter valget. Her vil Henrik Rasmussen fortsat være borgmester. Det har han været siden 2010, hvor han overtog posten, da den daværende borgmester Kurt Hockerup pludselig døde af et hjertestop.

Henrik Rasmussen fik ved det seneste valg 2.159 personlige og dermed mere end hver fjerde stemme i kommunen. Det var en væsentlig årsag til, at partiet i dag sidder med et absolut flertal på 8 ud af 15 mandater i byrådet.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Henrik Rasmussen (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Varde: Erik bykonge

Borgmesteren i Varde hedder Erik Buhl Nielsen (V). Det har han været siden 2013. Før det var han borgmester i Ølgod i en årrække. Og han kan se frem til fire år mere på posten.

Venstre har et absolut flertal på 15 ud af de 25 pladser i byrådet. Dertil kommer yderligere to pladser til både de konservative og Dansk Folkeparti. Og det er der ikke meget, der tyder på bliver væsentligt anderledes efter valget.

Venstre ser ganske vist ud til at miste sit absolutte flertal. En måling foretaget af Jysk Analyse for JydskeVestkysten viser, at Venstre nu står til 12 pladser – en tilbagegang på tre pladser. Men hverken de konservative eller Dansk Folkeparti står på spring til at pege på andre end Erik Buhl Nielsen.

Socialdemokratiets Søren Laulund kan måske vinde et ekstra mandat, men han vil ikke være i nærheden af at vælte Venstre af tronen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Erik Buhl Nielsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Vejen: Egon igen, igen, igen, igen…

Venstres Egon Fræhr kan godt se frem til fire år mere som borgmester. Han blev borgmester første gang i 2002 og har været det siden. Først i Brørup og siden i Vejen.

Han sidder på 12 af de 27 pladser i byrådet. Ifølge en måling foretaget af Jysk Analyse for JydskeVestkysten står Venstre til at tabe et enkelt mandat. Men det ændrer ikke ved det store billede. Holder målingen, står Dansk Folkeparti til at holde fast i sine tre pladser og de konservative mister et enkelt af sine nuværende fire mandater.

Socialdemokratiets spidskandidat Jørgen Thøgersen står til at gå frem fra seks til syv mandater men er ikke i nærheden af at true Egon Fræhr.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Egon Fræhr (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Vejle: Nye Borgerlige og DF kan afgøre valget

Hele 118 kandidater kæmper om de 31 pladser i byrådet i Vejle. To af dem skiller sig ud i kampen om borgmesterposten. Det er Venstres borgmester Jens Ejner Christensen og Socialdemokratiets erfarne spidskandidat Søren Peschardt.

Venstres hidtidige borgmester Arne Sigtenbjerggaard valgte i begyndelsen af året at trække sig og overlade tronen til Jens Ejner Christensen, så han kunne nå at køre sig i stilling frem til valget. Men det bliver en hård kamp.

Søren Peschardt fik med sine 4.674 personlige stemmer næsten lige så mange som Arne Sigtenbjerggaard og Jens Ejner Christensen fik tilsammen med deres 4.824 personlige stemmer. Partiet har dog ikke haft borgmesterposten siden sammenlægningen mellem Børkop, Egtved, Give, Jelling og Vejle.

Ligesom i mange andre kommuner kan Dansk Folkeparti ende med at blive den berømte tunge på vægtskålen. Partiet er i valgforbund med Venstre. Det havde også et rigtig godt folketingsvalg i Vejle. Men partiet er stærkt svækket af, at den helt store stemmesluger ved det seneste valg, Holger Gorm Petersen, nu er skiftet til Nye Borgerlige. Han fik alene 2.149 personlige stemmer – eller tredjeflest i hele kommunen – ved det seneste valg. Nye Borgerlige er i valgforbund med de konservative og Liberal Alliance.

Det bliver tæt. Men Jens Ejner Christensen ser ud til at have favoritrollen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jens Ejner Christensen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Vesthimmerlands: Er det slut for Kong Knud?

Kan Kong Knud gentage kunststykket? Det er det store spørgsmål ved valget i Vesthimmerland. Den 64-årige konservative borgmester Knud Kristensen fik ved det seneste valg 5.418 personlige stemmer, hvilket er flere end alle Venstre-stemmerne tilsammen.

De konservative sidder på 9 ud af de 27 pladser i kommunalbestyrelsen. Men der er kommet grus i maskineriet. Samarbejdet i byrådet har ikke været for godt. Knud Kristensen har været under massiv anklage for at være inhabil i en sag om en byggegrund, som han selv ejede, og som der skulle bygges ungdomsboliger på. Det kan komme til at koste ham mange stemmer på valgaftenen.

Venstre har Per Bach Laursen i front. Partiet har i dag 6 pladser i byrådet. Partiet er i valgforbund med DF, LA og VestHimmerlandsListen. Den nye lokalliste har den nuværende løsgænger og forhenværende konservative Kirsten Moesgaard i spidsen. Listen tæller også løsgængeren og forhenværende DF’er Annette Vahlgreen.

Det er ikke utænkeligt, at Venstres Per Bach Laursen kan vælte Kong Knud af tronen. Socialdemokratiet med Palle Jensen i spidsen skal ikke gøre sig forhåbninger. Partiet har i dag fire pladser. Det samme har SF. Men det skyldes først og fremmest stemmeslugeren og tidligere MF’er Pernille Vigsø Bagge. Med sine 2.012 personlige stemmer var hun stærkt medvirkende til, at SF fordoblede sit mandattal til fire.

Vi tror dog, at Knud Kristensen fortsat er så populær og politisk snu, at han kan bevare magten.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Knud Kristensen (K)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Viborg: Kong Ulrik af Viborg?

Magten kan atter skifte parti i domkirkebyen.

Den konservative Torsten Nielsen overtog borgmesterposten, da partifællen Søren Pape Poulsen blev leder af Det Konservative Folkeparti. Men han får svært ved at holde fast i tronen. Venstre stiller denne gang op med den tidligere landstræner i håndbold, Ulrik Wilbek, i spidsen. Og han ser ud til at få et rigtigt godt valg.

En meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Jysk Analyse for Viborg Folkeblad viser, at de tre borgerlige partier – Venstre, konservative og Dansk Folkeparti – bevarer det solide flertal i byrådet. Ved valget for fire år siden satte de sig på 20 af de 31 pladser.

Venstre går i målingen frem fra 12 til 13 mandater. Søren Pape Poulsens afgang betyder dog ikke styrtblødning for de konservative. Partiet står til en tilbagegang fra seks til fem mandater. Og Dansk Folkeparti bevarer sine to mandater.

Siden valget har både Venstre og de konservative hver mistet et medlem til de radikale. Først gik Venstres Jens Rohde under stor medieopmærksomhed til de radikale, og siden fulgte den konservative Anna Margrethe Engbæk Schmidt efter.

Det bliver nu op til Ulrik Wilbek at bevise, at han kan overføre sine imponerende resultater fra håndboldbanen til det politiske håndværk. Venstre har før siddet med flest mandater og borgerligt flertal uden at kunne veksle dem til borgmesterposten. Ulrik Wilbek kan ende med at blive en slags bykonge uden land.

Socialdemokratiets Per Møller Jensen vil også gerne være kalif i Viborg og kan måske udnytte en uenighed blandt de borgerlige partier. Men det virker mere som en rød drøm end en realitet. Vi tror på håndboldtræneren.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ulrik Wilbek (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Vordingborg: Sparekommune lader ældre blive i sengen

Frem til valget i 2013 havde Vordingborg som en selvfølge en socialdemokratisk borgmester. I dag er Venstre med 10 ud af 29 mandater størst, og partiets Michael Seiding Larsen sidder i borgmesterstolen.

Kommunen er en af landets udkantskommuner og er klemt både socialt og ikke mindst økonomisk. Seiding Larsen og Vordingborg Kommune blev tidligere i år kendt for forslaget om kun at flytte ældre borgere på plejecentre fra seng til stol en gang om dagen og ikke som hidtil to eller tre. Forslaget fik omtale, da Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen tog det op under en turné.

Forslaget er ikke realiseret men er et eksempel på en kommune, der må prioritere skattekronerne ganske hårdt.

Ved valget deltager Dansk Folkeparti ikke i valgforbund med Venstre, men er gået sammen med Nye Borgerlige. Er det et tegn på mislyde i samarbejdet mellem Dansk Folkeparti og Venstre, kan det spå et magtskifte. Ellers kan selv små forskydninger af stemmerne placere den lokale Borgerlisten med et afgørende mandat mellem en blå og en rød borgmester.

På forhånd har Borgerlisten ikke sagt, hvem de peger på. Det kan gøre forhandlingerne om borgmesterposten til et kræmmermarked af de store.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Michael Seiding Larsen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Ærø: Det svære valg

En ting er sikkert: Ærø skal have ny borgmester, da Socialdemokratiets populære stemmesluger Jørgen Otto Jørgensen ikke genopstiller.

Det er til gengæld også noget af det eneste sikre, som kan siges om valget på Ærø. Det ligner en meget åben affære.

To spidskandidater skiller sig umiddelbart ud fra flokken. Den ene er Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat Ole Wej Petersen. Den anden er de konservatives borgmesterkandidat Anders Johansson. Han er medlem af folketinget som stedfortræder for den konservative børne- og socialminister, Mai Mercado. De to partier – Socialdemokratiet og de konservative – er traditionelt også de største partier på øen.

En anden stor stemmesluger fra sidste valg genopstiller heller ikke denne gang. Det er Søren Vestergaard fra Borgerlisten Ærø Plus. Sammen med Jørgen Otto Jørgensen fik de tilsammen næsten 1.000 stemmer ved sidste valg – svarende til knap hver fjerde afgivne stemme på Ærø. Og den store joker er nu, hvor de stemmer går hen.

De konservative havde oprindeligt lavet valgforbund med Venstre og Ærøs Fremtid. Men de blev uenige om et af valgets store temaer – færgedriften. Derfor trak de konservative sig og er nu raget uklar med Venstre.

Socialdemokratiet er i valgforbund med SF og Enhedslisten. Flere kandidater er i spil til posten som Ærøs nye borgmester. Men Ole Wej Petersen ligner en svag favorit.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Ole Wej Petersen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Aabenraa: Venstre har bidt sig fast

Der var engang, at Socialdemokratiet regerede i Aabenraa. Det var dengang Tove Larsen var den store stemmesluger valg efter valg. Sådan er det ikke mere. Siden hun stoppede er partiet gået tilbage. Partiet mistede borgmesterposten i 2013 til Venstres Thomas Andresen og har ikke udsigt til at få den tilbage ved dette valg. En måling viser ganske vist, at Socialdemokratiets borgmesterkandidat Karsten Meyer Olesen kan se frem til et ekstra mandat. Men han må håbe på endnu større fremgang, hvis han skal tilbageerobre posten fra Venstre. Målingen af Jysk Analyse for JydskeVestkysten viser også, at Venstre, som fik et rigtig godt valg sidste gang, går et mandat tilbage. Dansk Folkeparti mister også et mandat mens Liberal Alliance kommer i byrådet. Holder det resultat, fortsætter Thomas Andresen som borgmester.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Thomas Andresen (V)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Aalborg: Aalborg er rød

Marius Andersen, Kaj Kjær, Henning G. Jensen og nu Thomas Kastrup-Larsen. Aalborg er rød. Perlerækken af S-borgmestre i den nordjyske hovedstad er lang, og alt tyder på, at den fortsætter fire år mere.

Socialdemokratiet sidder på 12 af de 31 mandater, mens Venstre har ni. Thomas Kastrup-Larsen overtog borgmesterkæden for fire år siden efter at have være rådmand siden 2007.

Enhedslisten er det tredjestørste parti i byrådet med tre mandater, og Lasse Olsen fik en rådmandspost efter det seneste valg. Alternativet skal forsøge at få fodfæste i universitetsbyen og kan få et godt valg hos de mange unge i vidensbyen. Det bliver næppe heller denne gang, at Venstre med Tina French Nielsen i spidsen vipper Socialdemokratiet af tronen.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Thomas Kastrup-Larsen (S)

Tilbage til Danmarkskortet

 

Aarhus: Aarhus er rød

Jacob Bundsgaard (S) er en populær borgmester i Aarhus og er storfavorit til at tage fire år mere på posten. Ved det seneste valg fik han 39.237 personlige stemmer. Han kommer dog næppe til at slå Venstres Louise Gades rekord på godt 42.000 personlige stemmer fra 2005.

Socialdemokratiet ser ud til at miste to mandater, som i stedet går til Alternativet. Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet InFact for Radio go!FM. Styrkeforholdet mellem de to blokke ser dog ud til at være stabilt. Rød blok står til at få 20 mandater, og blå blok får 11 mandater ligesom ved valget i 2013.

Hvis målingen står til troende, kan Alternativet blive den store vinder i Aarhus og måske endda række ud efter en rådmandspost. Det vil være en triumf for det forholdsvis nye parti.

Liberal Alliance kan også få et rigtig godt valg. Ved sidste valg blev Lars Boje Mathiesen valgt ind for partiet. Men han valgte sidste år at skifte til Nye Borgerlige. Ifølge målingen kommer Nye Borgerlige ikke ind i byrådet. Til gengæld står Liberal Alliance til at få to mandater.

Det borgerlige trekløver – Bünyamin Simsek (V), Jette Skive (DF) og Marc Perera Christensen (K) – har dannet valgforbund men må indstille sig på endnu engang at se Jacob Bundsgaard løbe af med sejren.

Mandag Morgens bud på en kommende borgmester: Jacob Bundsgaard (S)

Tilbage til Danmarkskortet


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu